Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Μπαίνει τάξη στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σωτήρης Παπαδόπουλος: Αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και δίνει στον δήμαρχο την δυνατότητα να ασκήσει πλήρως τον πολιτικό του σχεδιασμό

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο να ασκήσει πλήρως τον πολιτικό του σχεδιασμό, χαρακτηρίζει αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου που αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας της μείζονος αντιπολίτευσης, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο το επόμενο διάστημα, αφού μελετηθούν οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης, θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ιδιαίτερα προβλήματα στους Δήμους από την απλή αναλογική – Μειώθηκαν στο ελάχιστο οι αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου

«Βασικός άξονας του νέου νόμου είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στους Δήμους, ενώ οι διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, το 2019, είχαν ως αποτέλεσμα την σπίλωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου και την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβούλων. Να θυμίσω ότι με το υφιστάμενο ακόμα νομοθετικό πλαίσιο της απλής αναλογικής, μειώθηκαν στο ελάχιστο οι αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αυξήθηκαν στο μέγιστο οι αρμοδιότητες των επιτροπών όπου ο κάθε δήμαρχος έχει την απόλυτη πλειοψηφία», τονίζει σχετικά με δήλωσή του στον «Ενήμερο», ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου, είναι εκ των ων ουκ άνευ» – Επανέρχεται η 5ετής θητεία – Θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο η παράταξη που θα πετύχει 43% συν μία ψήφο

«Αν και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, έδωσε πλήρη κυβερνησιμότητα στον δήμαρχο, απεδείχθη ωστόσο καταστροφικό για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό και οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου, είναι εκ των ων ουκ άνευ», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, επισυνάπτοντας παράλληλα τις βασικές αλλαγές που είναι οι παρακάτω: α) Επανέρχεται η 5ετής θητεία. Οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία. β) Μειώνεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων. γ) Θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο η παράταξη που θα πετύχει 43% συν μία ψήφο. δ) Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών. ε) Επανέρχεται το όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής. στ) Καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών.

Προτάσεις από την Κ.Ε.Δ.Ε. και την ΕΝ.Π.Ε. για να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν το σχέδιο νόμου

«Βέβαια υπάρχουν και θέματα στο νομοσχέδιο, για τα οποία έχουν δηλώσει τις δικές τους προτάσεις και η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε., μέσα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ υμών, προκειμένου αυτές να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν το σχέδιο νόμου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δίνει στον δήμαρχο την δυνατότητα να ασκήσει πλήρως τον πολιτικό του σχεδιασμό», αναφέρει καταληκτικά στη δήλωσή του στον «Ενήμερο» ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

spot_img

Διαφημίσεις