Κατεδαφίζεται παλιό κτίσμα στην Παναγία

Ημέρα:

Για την κατεδάφιση του παλιού κτίσματος επί της οδού Μεχμέτ Αλή, έκαναν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος  Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φίλιππος Φιλιππίδης, παρουσία του προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας, Φώτη Λαζαρίδη.

«Είναι μεγάλη ημέρα, καθώς επιτέλους  μπορούμε να κατεδαφίσουμε το σπίτι από τον επάνω όροφο του κτίσματος, αφού δεν μπορούσαν να διασχίσουν τον δρόμο ούτε τα οχήματα, ούτε το τρενάκι του δήμου, αλλά και οι κάτοικοι, δεδομένου ότι το συγκρότημα των  δύο σπιτιών ήταν ετοιμόρροπο και υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας.

Σε χρόνο ρεκόρ η άδεια κατεδάφισης από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων

Η κ. Τσανάκα ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών για την άμεση παρέμβαση του, όπως και τον κ. Λαζαρίδη.  Παράλληλα, επισήμανε ότι ασκήθηκαν πιέσεις και στην Εφορία Νεοτέρων Μνημείων και σε χρόνο ρεκόρ στα χρονικά της Ελλάδας η αρχαιολογία και η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων έδωσαν την άδεια στον δήμο για την κατεδάφιση του 2ου ορόφου των κτηρίων, τα οποία είναι διατηρητέα σε μία ιστορική συνοικία. Το θέμα έπρεπε να περάσει από δυο επιτροπές, να συνεδριάσουν αυτές, κάτι δύσκολο καθώς πρόκειται για υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με υψηλόβαθμα στελέχη. Η Δήμητρα Τσανάκα ευχαρίστησε και τον πρόεδρο της επιτροπής στην Κομοτηνή που αντιμετώπισε το ζήτημα με την κοινωνική του διάσταση.

Προσπάθεια για να περιέλθει το κτήριο στην ιδιοκτησία του δήμου

Από την μεριά του ο κ. Φιλιππίδης ευχαρίστησε την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων στην Ξάνθη και το Υ.ΜΑ.Θ., καθώς συνεργάστηκαν από κοινού όπως και με τον σύλλογο της Παναγίας και έλαβαν άμεσα την απόφαση να κατεδαφίσουν τον δεύτερο όροφο. Επίσης, θα γίνει καταγραφή του έτσι, ώστε αν είναι εφικτό το κτήριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου για να το αναστηλώσει, ενέργεια που θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θα καταγραφούν οι κατοικίες που έχουν παρόμοια προβλήματα

Η δήμαρχος Καβάλας είπε επίσης ότι πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία και  ο σύλλογος να καταγράψουν όλες τις κατοικίες  της περιοχής που έχουν πρόβλημα, ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα  για να αναστηλωθούν και να παραμείνουν στολίδια της γειτονιάς. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω σπιτιών  που βρίσκονται στην Γερμανία και τον Καναδά,  πρόκειται να βρεθούν, ώστε να τους ζητηθεί από τον δήμο να τα αγοράσει. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε ότι θα γίνει λεπτομερής αποτύπωση του κτηρίου, ώστε να είναι έτοιμο μέσω χρηματοδότησης να ανακατασκευαστεί.

Την επόμενη εβδομάδα στην Παναγία η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων της Ξάνθης

Τη διοίκηση του δήμου Καβάλας ευχαρίστησε από τη μεριά του ο κ. Λαζαρίδης, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα βρήκε την λύση του σε χρόνο ρεκόρ. Παράλληλα, έκανε λόγο για άριστες σχέσεις με τις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας που αντιμετώπισαν το πρόβλημα αυτό και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν. Να σημειωθεί τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων της Ξάνθης θα επισκεφθούν την συνοικία για να καταγράψουν τα σπίτια, ώστε να κατεδαφιστούν όσα χρειάζεται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Μεγάλη ευθύνη η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

«Παρά την ηλικία μου ο κ. Μουριάδης με εμπιστεύεται...

Ο Τόνι Σφήνος στην Καβάλα 

O γνωστός καλλιτέχνης Τόνι Σφήνος θα βρεθεί στην Καβάλα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου...

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν τις λιγοστές ελιές

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν από τους επιτήδειους τις...

Τ. Ελευθεριάδου: Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Έχει ξεκινήσει...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Μεγάλη η παρακαταθήκη του Βασίλη Βασιλικού»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο...

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής στα Άδανα της Τουρκίας

Κατά την εβδομάδα 12 με 18 Νοεμβρίου 2023, εφτά μαθήτριες...

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Πρόκειται...

Με τρύπιες στέγες η πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας,...