Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες και τα… στέκια των αδέσποτων σκύλων

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά αντιμετωπίζει η Καβάλα καθώς έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις σε πολίτες. Ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μουμτσάκης σημείωσε πως η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και ως εκ τούτου τα αδέσποτα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να βρουν τροφή. Για τον λόγο αυτό έχει αυξηθεί η επιθετικότητα τους.

Ειδικότερα ο κ. Μουμτσάκης τονίζει:

«Επίσημες καταγγελίες δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, φωνές όμως υπάρχουν. Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και επιθέσεις από αδέσποτα ζώα. Θέλω όμως να πω ότι αυτή η πανδημία, μάς έχει επηρεάσει τόσο πολύ και μέσα σε αυτά και τα ζώα.

Έχουν αλλάξει οι συνήθειες τους, έχει αλλάξει η ψυχολογία τους και η καραντίνα τους στέρησε την ανθρώπινη παρουσία και τους στέρησε την τροφή. Το κλείσιμο της εστίασης τους έχει αποκλείσει από πηγές που έβρισκαν τροφή και νερό εύκολα και πολλές φορές αναγκάζονται να αφήσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνταν μέχρι και τώρα να και να φτάσουν πολύ μακριά μόνο και μόνο για να βρουν τροφή».

«Δύσκολη κατάσταση»

«Γενικά είναι μια δύσκολη κατάσταση» προσθέτει ο κ. Μουμτσάκης. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε σαν νέα δημοτική αρχή τον Δήμο Καβάλας προσπαθήσαμε να καταγράψουμε αυτά αδέσποτα και επίσης να ξέρουμε και να γνωρίζουμε σε ποιο χώρο δραστηριοποιούνται. Έτσι τώρα γνωρίζουμε ποια είναι τα αδέσποτα, πόσα είναι, τα έχουμε τσιπάρει και έχουμε φροντίσει και να τα εμβολιάσουμε. Βέβαια λόγω της πανδημίας παρατηρείται και νέα αύξηση των αδέσποτων αφού κάποιοι δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν και τα αφήνουν ελεύθερα στο δρόμο. Κάποιοι άλλοι –ευτυχώς λίγοι– φοβούνται ότι θα κολλήσουν ιό από τα ζώα τους οπότε τα αφήνουν ελεύθερα στο δρόμο. Αυτή την στιγμή λειτουργούμε ένα κυνοκομείο, το καταφύγιο στο Κρυονέρι αν και εκεί η χωρητικότητα δεν είναι μεγάλη. Δεν μπορούμε να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα από τους δρόμους και εξάλλου αυτό δεν μπορεί να γίνει στην πράξη».

Ακόμη ο κ. Μουμτσάκης ανακοίνωσε ότι παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου κυνοκομείου στο Ζυγός. «Αυτό θα μας βοηθήσει να περισυλλέξουμε και κάποια ακόμη αδέσποτα ενώ νομίζω ότι σιγά -σιγά θα καλυτερεύσουν και οι συνθήκες διαβίωσής τους. Δώσαμε προτεραιότητα στην τροφή των ζώων αυτό το διάστημα. Δώσαμε περισσότερες τροφές στους φιλόζωους, Ενισχύσαμε τους κωδικούς με περισσότερα χρήματα για τις στειρώσεις μια και αυτό είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των γεννήσεων ώστε σταδιακά πια να είναι λιγότερα τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμου. Κάνουμε αυτή την τεράστια προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα νέο κυνοκομείο».

«Λίγες οι επώνυμες καταγγελίες»

Καταληκτικά ανέφερε ότι «επώνυμες καταγγελίες δεν έχουμε πολλές και θα μας βοηθήσουμε πάρα πολύ κάθε φορά που έχουμε επίθεση από αγέλη ή από μεμονωμένο σκύλο μια και αυτό ορίζει ο νόμος, θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται επώνυμη καταγγελία και μάλιστα ο παθών να μας υποδείξει από ποιο σκύλο έγινε η επίθεση ώστε εμείς να φτάσουμε γρήγορα σε αυτόν, να τον περισυλλέξουμε, να τον ελέγξουμε και για τα εμβόλια του αλλά και γενικά για την όλη του συμπεριφορά».

spot_img

Διαφημίσεις