Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πολυδιάστατο φαινόμενο

Ημέρα:

Η παρουσίαση της δράσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στην πλατεία Καπνεργάτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (22/11) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού Μαρία Φραντζεσκάκη και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας.

Η δράση που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί μέχρι την 1 το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου,  περιλαμβάνει, δρώμενο από το θεατρικό εργαστήρι «Κουϊντα», έκθεση φωτογραφίας, βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά και ενημέρωση του κοινού από τα στελέχη του Κέντρου αναφορικά με τις υπηρεσίες που η δομή παρέχει, καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση στη σημερινή εποχή υπό το βάρος των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν

”Η γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου το 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της δολοφονίας τριών αδελφών πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση στη σημερινή εποχή υπό το βάρος των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν. Είναι καθήκον της κοινωνίας να αναδείξει πως η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί οικογενειακή υπόθεση, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι ο Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο αυτό εδώ και έξι χρόνια, θεώρησε αναγκαίο να δημιουργήσει και στην Καβάλα μια τέτοια υπηρεσία. Έτσι έγινε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών που στέκεται αρωγός στις γυναίκες που δέχονται βία. Μια υπηρεσία που είναι από τα στολίδια του Δήμου μας, γιατί γίνεται έργο κοινωνικό με μεγάλη απήχηση”, τόνισε στις δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Καβάλας.

Οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, νομική και συμβουλευτική δωρεάν και υπηρεσίες παραπομπής γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας

Για τη δράση του Σαββάτου μίλησαν επίσης και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, Μαρία Στεργίδου και Μαρία Μπένου.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το Σ.Κ.Γ. εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και αποτελεί κομμάτι του πανελλαδικού δικτύου 61 δομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη και άλλες περιοχές.

Όπως υπογράμμισαν, ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται όλες τις μορφές βίας και όσες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Να σημειωθεί ότι το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό σύμβουλο.

Στόχος του Σ.Κ.Γ. είναι η πρόληψη, η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των γυναικών με στόχο να επανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, νομική και συμβουλευτική δωρεάν και υπηρεσίες παραπομπής γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας του κέντρου φιλοξενίας.

Τα είδη βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η ενδοοικογενειακή βία σε ποσοστό 90%, η σεξουαλική παρενόχληση στο 6% και ο βιασμός στο 4%

Στη διάρκεια των έξι ετών τα στελέχη του Κέντρου, έχουν πραγματοποιήσει δράσεις σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως μαθητές, μέλη ΚΑΠΗ κλπ. Περισσότερες από 550 γυναίκες υποστηρίχθηκαν και εξυπηρετήθηκαν στα χρόνια αυτά.

Τα είδη βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η ενδοοικογενειακή βία σε ποσοστό 90%, η σεξουαλική παρενόχληση στο 6% και ο βιασμός στο 4%.

Αφορούν ηλικίες από 35 έως 55 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει ως μόρφωση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εργασιακή τους κατάσταση διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς άνεργες γυναίκες, διστάζουν να εγκαταλείψουν ένα κακοποιητικό σύζυγο νοιώθοντας ανασφάλεια για το προσεχές μέλλον.

Στη διάρκεια της συνέντευξης απευθύνθηκε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την δράση αυτή, ώστε να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην βία κατά των γυναικών.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Γερακίνης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Γιάννη Εριφυλλίδη

Ο Κωνσταντίνος Γερακίνης συστρατεύεται ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με...

Οι πρώτοι 30 υποψήφιοι του Χαράλαμπου Χρυσανίδη

Από τον συνδυασμό «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ» του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων (23/6 – 10/9/2023)

Με σκηνικό το εμβληματικό κτήριο του δημαρχείου, το βράδυ...

ΔΕΥΑΚ: Ξεκίνησε ο καθαρισμός των δεξαμενών της Καβάλας

Με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, ξεκίνησε τον...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...