Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Επιστημονικό Ιστορικό Συνέδριο της Καβάλας

Ακολούθησε μας

Συνέντευξη Τύπου για το Ιστορικό Συνέδριο της Καβάλας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου, παραχώρησαν την Δευτέρα (10/7), η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιστορικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Χιόνης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, έγιναν γνωστά ορισμένα πρώτα στοιχεία για την πορεία διοργάνωσης του Ιστορικού Συνεδρίου από τον δήμο Καβάλας, το οποίο θα έχει θέμα την ιστορική περίοδο της πόλης από το 1835 έως το 1918. Μια μεγάλη πηγή γι’ αυτό το Συνέδριο είναι και τα φωτοτυπημένα αρχεία που δώρισε στο δήμο Καβάλας η οικογένεια Αστεριάδη που αποτελούν εξαιρετική πηγή για μια περίοδο για την οποία ξέρουμε λιγα πράγματα.

Ευκαιρία για παρουσίαση πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών

«Θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται με την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της περιοχής, να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες τους. Το Ιστορικό Συνέδριο θα είναι η συνέχεια των επιτυχημένων Συνεδρίων που έχουν διοργανωθεί κατά καιρούς από την ιερά μητρόπολη Φ.Ν.Θ., τον δήμο Καβάλας, αλλά και το Ιστορικό Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας του Ν. Ρουδομέτωφ», τόνισε στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Οι στόχοι του Ιστορικού Συνεδρίου

Μιλώντας για τους στόχους του Ιστορικού Συνεδρίου, είπε ότι αυτοί αφορούν την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής μας, την αρχιτεκτονική της, τη λαογραφική κληρονομιά, την προβολή του τόπου μας, την αξιοποίηση επιφανών συμπολιτών μας που διαβιούν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Επίσης στόχος είναι το Συνέδριο να μεταδίδεται απευθείας μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, καθώς και να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί η υπάρχουσα βιβλιογραφίας για την περιοχή μας, αλλά και να αναδειχθεί η προσφορά συμπολιτών μας για την καταγραφή της ιστορίας μας.

«Σκοπός της διοίκησης του δήμου είναι ο πλούτος αυτών των γνώσεων που θα κατατεθεί στο Συνέδριο να γίνει κτήμα της νέας γενιάς των δημοτών μας. Επίσης με τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε, στοχεύουμε στην ανάδειξη κι άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής με έμφαση στο κομμάτι του πολιτισμού. Έχουν συσταθεί ήδη επιστημονική, οργανωτική και τιμητική επιτροπή, ενώ την πρώτη ημέρα θα τιμηθεί ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ, ο οποίος τιμά την Καβάλα, διαφυλάττει την ιστορία, αναδεικνύει ανθρώπους και γεγονότα, ενώ θα είναι και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής», σημείωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στην πόλη μας…»

Από την πλευρά του ο κ. Χιόνης ανέφερε ότι το Ιστορικό Συνέδριο θα είναι ανοικτό στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε ερευνητές που θέλουν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα την εργασία τους.

«Η Καβάλα στερήθηκε από τα συνέδρια που έγιναν από το 1977 και μετά. Αυτό το αρχείο περιέχει ένα πλήθος στοιχείων που διαφωτίζουν την νεότερη ιστορία της Καβάλας. Προσωπικά πιστεύω ότι οι νέοι επιστήμονες εργάζονται και μπορούν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες εργασίες. Αυτό το επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στην πόλη μας, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Χιόνης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα