Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Βροντερό ΟΧΙ στον «Κλεισθένη»

Ημέρα:

Εκτάκτως συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας το μεσημέρι της Παρασκευής (4/5) με αποκλειστικό θέμα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης 1».
Το κατεπείγον της συνεδρίασης έγκειτο στο γεγονός ότι στις 7 Μαΐου συνεδριάζει η Π.Ε.Δ. οπότε έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο παράλληλα κλήθηκε να εγκρίνει το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) που καταδικάζει στο σύνολο του το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις επόμενες δημοτικές εκλογές όπου προτείνεται το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούν οι περισσότεροι δήμαρχοι την απλή αναλογική

Στην τοποθέτησή της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τόνισε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε να επιστρέψει ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο στο υπουργείο, καθώς αυτό δεν προωθεί μεταρρυθμίσεις ανάμεσα σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και δε λαμβάνει υπόψη καμιά από τις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.
Η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται για την απλή αναλογική, την οποία οι περισσότεροι δήμαρχοι τη θεωρούν καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμπλήρωσε δε πως έτσι όπως παρουσιάζεται θα δημιουργήσει ακυβερνησία και ”αιχμαλωσίες”.
Εισήγηση για το νέο νομοσχέδιο έκανε ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Γιώργος Φιλόσογλου, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου επιχειρεί μεταρρυθμίσεις με εντελώς λάθος τρόπο. Παράλληλα ανέφερε ότι ο χρόνος της διαβούλευσης μέχρι τις 14 Μαΐου είναι ανεπαρκής. Είπε επίσης ότι θα υπάρχει ένα όργανο – επόπτης που θα ελέγχει τους δήμους για κάθε κυβέρνηση, γεγονός που θα καταστήσει ομήρους τα δημοτικά συμβούλια. Όσον αφορά την απλή αναλογική ο κ. Φιλόσογλου ανέφερε πως θα δημιουργήσει τραγελαφικές καταστάσεις και καταληκτικά τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. με την ελπίδα η κυβέρνηση να εισακούσει τις αντιρρήσεις εκ μέρους της.

Οι τοποθετήσεις των Κ. Σιμιτσή και Μ. Παπαδόπουλου

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστής Σιμιτσής σημείωσε ότι με την απλή αναλογική θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα κυβερνησιμότητας, ενώ δήλωσε ότι συντάσσεται με το ψήφισμα. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα ενισχύοντας τον συγκεντρωτισμό, ενώ έκανε λόγο για μια ελεγκτική μέγγενη που αδρανοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, υπογράμμισε με έμφαση πως η κυβέρνηση δεν έχει μπέσα, συμπληρώνοντας ότι απαξίωσε από μόνη της το νομοσχέδιο με τις κρυφές ατζέντες που χρησιμοποιεί.
Σε άλλο τόνο ο Μάκης Παπαδόπουλος είπε ότι δεν εμπλέκεται στα παιχνίδια της Κ.Ε.Δ.Ε. και ότι δεν τον τρομάζει το νέο, ενώ χαρακτήρισε θετικό το ότι και άλλες παρατάξεις θα μπορούν να μπουν στη διοίκηση. Παραδέχθηκε ότι ο ”Κλεισθένης” έχει αδυναμίες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Κ.Ε.Δ.Ε. που απέρριψε συνολικά το νέο νομοσχέδιο και τόνισε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για την έγκριση του ψηφίσματος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε.

Από τη μεριά του ο Βαγγέλης Παππάς υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχασε το ηθικό της πλεονέκτημα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο αυτοδιοίκητο των δήμων, αλλά και στην οικονομική τους αυτοτέλεια. Συμπλήρωσε δε πως η απλή αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν οι δήμοι είναι ώριμοι και ισχύσουν τα όσα προανέφερε περί πόρων και αυτοδιοίκητου. Τελικά το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς δεν το ενέκριναν εκτός από τη παράταξη Μάκη Παπαδόπουλου και οι παρατάξεις των Άρη Βέρου και Χρήστου Ποτόλια.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε στην Ερυθρού Σταυρού

Ένα άτομο τραυματίστηκε σε Τροχαίο ατύχημα που έγινε τα...

Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας του Καβαλιώτη δικηγόρου στην Εθνική Οδό

Συνελήφθησαν τα μέλη σπείρας τα οποία μεταξύ άλλων, είχαν...

«Πανταχού παρών» το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Κατορθώσαμε να κάνουμε μια έκθεση πρωτοπόρα στην...

Ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης του Γυμνασίου–Λυκείου Κρηνίδων

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...