Σάββατο, Απρίλιος 17, 2021

Δηλώστε τα σωστά τετραγωνικά των ακινήτων σας

Θ. Μουριάδης: Η καθαριότητα κοστίζει, δεν μπορεί ο Δήμος να μπαίνει μέσα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Για το θέμα της διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της απαλλαγής των μη ηλεκτροδοτούμενων ακίνητων από την επιβολή δημοτικών τελών, μίλησε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (22/1).

Σύμφωνα με την πρόσφατη διάταξη του νόμου 4647 του 2019 που νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ότι οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί υπολογισμού φόρου, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι τις 31/3/20, χωρίς την υποβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

«Θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη…»

«Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε αυτούς που από παλιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους, είτε αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν τα αυθαίρετα, αλλά και όσους έχουν αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, να τα ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις. Επίσης, καλούμε τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων να δηλώσουν στο τμήμα εσόδων του Δήμου Καβάλας για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Πρόκειται για μία διάταξη συν τοις άλλοις που δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Καβάλας να μειώσει τα δημοτικά τέλη σε όλους τους πολίτες μετά φυσικά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας. Θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Άλλωστε οφείλουμε όλοι οι Καβαλιώτες να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τον Δήμο με βάση την πραγματική εικόνα των ιδιοκτησιών μας. Την ίδια ακριβώς συνέπεια πρέπει να επιδείξουμε όλοι. Είναι προφανές πως δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τη δίκαιη και ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών και από τη δέσμευση μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλας», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μουριάδης.

«Η διαχείριση πλέον των απορριμμάτων απαιτεί χρήματα. Αυτή τη στιγμή η διαχείριση έτσι όπως γίνεται κοστίζει στο δήμο Καβάλας 1,8 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αύξηση τον τελευταίο καιρό των ανταποδοτικών τελών, αυτά που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών.

«Έχουν ακουστεί πολλά, όπως ότι ο δήμαρχος είναι φορομπήχτης, ότι δεν υπολογίζει τον λαό και όλα αυτά. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι η καθαριότητα είναι ανταποδοτική, δηλαδή ο Δήμος όσα έξοδα έχει, τόσα έσοδα πρέπει να έχει. Δεν μπορεί να μπαίνει μέσα. Επειδή τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων έχει αυξηθεί και δεν είναι οι παλιές εποχές που τα απορρίμματα πηγαίναμε και τα θάβαμε σε ένα σκουπιδότοπο και εκεί τελειώνουν. Η διαχείριση πλέον των απορριμμάτων απαιτεί χρήματα. Αυτή τη στιγμή η διαχείριση έτσι όπως γίνεται κοστίζει στο δήμο Καβάλας 1,8 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Υπάρχουν τα έξοδα, με τα οποία καλύπτουμε με τους εργαζόμενους, έχουμε τη συντήρηση των αυτοκινήτων και φυσικά είναι και οι επενδύσεις, δηλαδή ότι κάποια από τα αυτοκίνητά μας πρέπει να ανανεώνονται επειδή οι ανάγκες σε καθαριότητα αυξάνονται να γίνεται πιο σύγχρονος ο στόλος και ο εξοπλισμός που έχουμε. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα ένα μηχάνημα με νερό για να πλένονται οι πεζόδρομοι και τα πλακάκια μας, τα οποία είναι μες στο μαύρο χάλι. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο καλαθοφόρο, διότι το παλιό έχει πρόβλημα και δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Καβάλας.

«Επιδίωξη μας είναι του χρόνου, όσο και αν φαίνεται περίεργο, να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά μείωση των τελών»

«Όλα αυτά λοιπόν εντάσσονται μέσα στα ανταποδοτικά και πολλά άλλα που πρέπει να κάνουμε. Έτσι λοιπόν φέτος με αυτή τη λογική έπρεπε να αυξηθούν κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα επιπλέον χρήματα και αυτός ήταν ο λόγος που αυξήθηκαν τα τέλη. Θα μπορούσε κάποιος να πει ας μην κάνετε επενδύσεις δηλαδή ας μην πάρουμε καινούργιο οχήματα να μειώσουμε το κόστος ή όσα ωραία ακούστηκαν να κάνουμε εικονικούς προϋπολογισμούς για να ξεγελάσουμε τους «κουτόφραγκους» ότι έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και όταν θα είμαστε να τα αντιμετωπίζουμε θα ψάχναμε να βρούμε τα χρήματα. Φυσικά το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί και η επιδίωξη μας είναι του χρόνου, όσο και αν φαίνεται περίεργο, να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά μείωση των τελών. Αυτό θα το πετύχουμε με τη δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δεν είναι εύκολο πλέον να κρυφτούν. Άρα λοιπόν το να δηλώσουμε τα πραγματικά τετραγωνικά είναι η συνέπεια μας και η αγάπη απέναντι στην πόλη», τόνισε στη συνέχεια ο Θόδωρος Μουριάδης.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε τουριστική πόλη δεν μπορούμε να λέμε ότι φτιάχνουμε το σπίτι μας για να το μισθώσουμε με το Airbnb και από την άλλη να αδιαφορούμε και αυτά που βγάζουμε από τις ανακαινίσεις να τα πετάμε στο δρόμο…»

«Αναλάβαμε μία πόλη στην οποία παντού υπήρχαν στρώματα, έπιπλα ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας, τα οποία έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μαζευτούν. Φυσικά υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι εξακολουθούν και έχουν την ίδια νοοτροπία και εδώ καλώ όλους τους δημότες να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βάλουν στη θέση τους αυτούς τους ασυνείδητους. Υπάρχει το τηλέφωνο της υπηρεσίας Καθαριότητας όπου μπορούν να ειδοποιήσουν για να πάρουν τα αντικείμενα που βγάζουν έξω. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε τουριστική πόλη δεν μπορούμε να λέμε ότι φτιάχνουμε το σπίτι μας για να το μισθώσουμε με το Airbnb και από την άλλη να αδιαφορούμε και αυτά που βγάζουμε από τις ανακαινίσεις να τα πετάμε στο δρόμο. Κάνω έκκληση σε όλους τους δημότες να αγαπήσουμε την πόλη μας», σημείωσε ακόμη ο δήμαρχος Καβάλας.

«Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε τόσο θα μειώνεται το ποσό του 1,8 εκ. ευρώ που ο Δήμος καλείται να πληρώσει…»

«Για όσους βγάζουν αντικείμενα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πληρώνουμε όλοι, διότι αυτά τα αντικείμενα κάπου ο Δήμος πάει και τα πετάει. Όλα αυτά που έχουμε μαζέψει από το καλοκαίρι και μετά θα στοιχίσουν στον Δήμο πάνω από 200.000 ευρώ για να μπορέσουμε να τα πετάξουμε εκεί που πρέπει. Πέρα από τους δημότες έχει να κάνει και ο ίδιος ο Δήμος πολλή δουλειά και η δουλειά που έχει να κάνει είναι η ανακύκλωση, την οποία πρέπει να την προχωρήσουμε αλλά και ο Δήμος πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της ανακύκλωσης. Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε τόσο θα μειώνεται το ποσό του 1,8 εκ. ευρώ που ο Δήμος καλείται να πληρώσει. Το ευτύχημα είναι ότι ο Δήμος θα αποκτήσει καινούργιο ΧΥΤΥ και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο και συνεπώς τα ανταποδοτικά θα μπορούν να μειωθούν και άλλο. Μέχρι να γίνει αυτό ας συνειδητοποιήσουμε και ας σώσουμε το περιβάλλον. Θα γίνουν δράσεις σε σχολεία διότι η άποψή μου είναι ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε», ανέφερε καταληκτικά ο δήμαρχος Καβάλας.

spot_img

Διαφημίσεις