Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Δήμος Καβάλας: Κανονισμός χρήσης πεζοδρόμων

Ημέρα:

Η παρουσίαση των γενικών όρων του κανονισμού χρήσης και διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών, καθώς και του κανονισμού λειτουργίας των περιπτέρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος της πόλης, Δήμητρα Τσανάκα.

Μετά τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο ν.4257/2014 για τα περίπτερα, αλλά και προκειμένου να οριοθετηθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων, ήταν επιβεβλημένη η σύνταξη ενός κανονισμού για τον καθορισμό των θέσεων, των προδιαγραφών κατασκευής, αλλά και για τον τρόπο παραχώρησης και λειτουργίας των περιπτέρων στον δήμο.

Αυθαίρετη θα λογίζεται οποιαδήποτε υπέρβαση στις νέες διαστάσεις των περιπτέρων

Στον υπό ψήφιση κανονισμό, προβλέπεται μεταξύ άλλων, ο καθορισμός των θέσεων των περιπτέρων στα όρια του δήμου Καβάλας, η αποτύπωση αυτών και του περιβάλλοντος χώρου που καταλαμβάνουν στα σχετικά τοπογραφικά, που θα συντελεστεί με ξεχωριστή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από γνώμη της οικείας δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εισήγηση της επιτροπής ποιότητας ζωής, αλλά και θετική γνώμη της αστυνομικής αρχής.

Στα πεζοδρόμια, όπου έχουν τοποθετηθεί περίπτερα, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για κίνηση πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Οποιαδήποτε υπέρβαση από τις νέες διαστάσεις θα λογίζεται ως αυθαίρετη. Το περίπτερο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ξύλο, γυαλί αλουμίνιο ή άλλο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.

Το 30% των κενών περιπτέρων θα παραχωρείται πλέον σε Α.Μ.Ε.Α. και ειδικές κατηγορίες, μετά από δημόσια κλήρωση, και το 70% θα παραχωρείται μετά από δημοπρασία.

Ήδη αυτήν την στιγμή 29 περίπτερα είναι σε λειτουργία στον δήμο Καβάλας, ενώ 11 είναι κλειστά, χωρίς σε αυτά να λογίζονται όσα βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, υπεύθυνος για τα οποία είναι ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας.

Τι προβλέπεται στον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους και τους πεζοδρόμους

Όσον αφορά τον κανονισμό χρήσης και διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών, δεν επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση εξοπλισμου, αν δεν απομένει ελεύθερη από κάθε είδους εμπόδια, ζώνη όδευσης 1,5 μέτρου για την διέλευση πεζών και 3,50 μέτρων και των οχημάτων ανάγκης.

Δεν επιτρέπεται επίσης οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή σε κοινόχρηστους χώρους. Η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή προστίμου 100 ευρώ. Αυτό γίνεται 500 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης και αφαιρείται προσωρινά, για διάστημα 20 ημερών, η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανακαλείται οριστικά η άδεια και απομακρύνονται τα αντικείμενα από το δήμο με δαπάνες του υπευθύνου.

Για το υπαίθριο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο ισχύει ο ν.4264/2014, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων τροφοδοσίας, βυτιοφόρων και χρηματαποστολών επιτρέπεται από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα, εκτός από το πρωί Σαββάτου κι όλη την ημέρα της Κυριακής.

«Κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για τους νέους κανονισμούς…»

Όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας, η οποία πλαισιωνόταν στην συνέντευξη Τύπου από τις κυρίες Λαζαρίδου και Τσολακίδου, οι προαναφερθέντες κανονισμοί είναι νόμοι, που δεν βγήκαν από το κεφάλι κάποιων στον δήμο. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν θα γίνουν χάρες και χατίρια σε κανέναν κι ότι οι κανονισμοί θα ισχύσουν από την στιγμή που θα ψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο. Ανέφερε δε πως βρίσκονται σε εκκρεμότητα 60 άδειες καταστημάτων από τον Νοέμβριο, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος κανονισμός.

Η Δήμητρα Τσανάκα, επισήμανε με έμφαση, ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για τους νέους κανονισμούς, κατόπιν της διαβούλευσης που έγινε και της γνώσης που έλαβαν για το τι θα ισχύει εφεξής, ενώ σημείωσε ότι με τους νέους κανονισμούς τα πράγματα θα μπουν σε ρέγουλα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Ποδοχώρι: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο μαντρί της / Ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια

Νεκρή μέσα στο μαντρί της στο Ποδοχώρι Παγγαίου, βρέθηκε...

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο επιχειρηματίας Γιώργος Γάτος

«Έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τις ψευδείς κατηγορίες μεταξύ των χωρισμένων γονιών

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...