Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Απόστολος Μουμτσάκης: Διαφωνούμε με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Αντίθετους βρίσκει τους δήμους το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Απόστολος Μουμτσάκης σημείωσε πως δεν συμφωνούν με την στείρωση των δεσποζόμενων.

Ειδικότερα ο κ. Μουμτσάκης τονίζει:

«Είναι γεγονός ότι μιλάμε για το νέο νομοσχέδιο με την επωνυμία ΑΡΓΟΣ το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία μάλιστα τελείωσε και από εδώ και πέρα θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργήθηκε για να γιατρέψει τις δυσχέρειες και τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου νομοσχεδίου και να βάλει σε μια σωστή σειρά την συνύπαρξη των Δήμων και των ζώων.

Τι προβλέπει; Πολλά, απλά θα αναφέρω ορισμένα και τις ενστάσεις των Δήμων και γενικά της ΚΕΔΕ. Από τη μια λοιπόν προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Μητρώο για τα δεσποζόμενα ζώα αλλά και για τα αδέσποτα. Αυτό είναι πολύ σωστό και θα έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να είχε γίνει κάτι τέτοιο και να είχε τεθεί μάλιστα σε λειτουργία. Όλα τα αδέσποτα και όλα τα δεσποζόμενα ζώα έπρεπε να έχουν ταυτότητα και να μπορούμε εύκολα να παίρνουμε πληροφορίες όταν τις χρειαζόμαστε βέβαια.

Κοντά σε αυτό υπάρχει και η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Και μιλάμε και για τα ζώα που είναι αδέσποτα – εδώ κινείται σε σωστό δρόμο το νέο νομοσχέδιο – μιλάμε όμως και για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων τα οποία βρίσκονται μέσα στο σπίτι και είναι δεσποζόμενα αλλά θα πρέπει από την αρχή να στειρώνονται ή όταν θα υπάρχουν κάποιες γέννες, από πριν θα πρέπει να ξέρει κανείς που θα γεννηθούν και που θα πάνε τα ζώα. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται μια συμφωνία για τις οικογένειες που θα υιοθετήσουν τα νέα ζωάκια».

Στην συνέχεια ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε και σε άλλες παραμέτρους του νέου νομοσχεδίου επισημαίνοντας:

«Επίσης διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που θεωρούνται κακοποίηση των ζώων και εκεί τα πρόστιμα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Και αυτό είναι πολύ σωστό θα πρέπει όμως και εδώ να κάνουμε μια προσεκτική διαχείριση των όρων που αναφέρει το νομοσχέδιο και βέβαια αυτά τα πρόστιμα να καταλήγουν τελικά στους Δήμους, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούν πάντα για τα προγράμματα για τα ζώα συντροφιάς.

Ένα ολοκληρωμένο λοιπόν πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε επίπεδο Δήμων και αυτό είναι πολύ σωστό. Όμως ζητάει και από τους Δήμους, να ετοιμάσουν το δικό τους ξεχωριστό καταφύγιο. Εδώ να πω ότι εμείς ως Δήμος Καβάλας, είμαστε ένα βήμα εμπρός. Έχουμε το δικό μας καταφύγιο το οποίο αυτή την στιγμή φιλοξενεί περισσότερα από 60 σκυλιά. Καθημερινά οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί βελτιώνονται είναι όμως πολύ δύσκολο να το μεγαλώσουμε αυτό το καταφύγιο έτσι ώστε να φιλοξενήσουμε περισσότερα σκυλιά με απώτερο σκοπό όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός να μην κυκλοφορεί ούτε ένα αδέσποτο στους δρόμους».

Χρειάζεται γενναία επιχορήγηση από το κράτος

Και πρόσθεσε πως «Χρειάζεται μια γενναία επιχορήγηση από το κράτος και βεβαίως κοντά σε αυτό να βάλουμε σε σκέψη ότι υπάρχει υποστελέχωση των Δήμων. Αυτή την στιγμή έχουμε 6 υπαλλήλους που δουλεύουν στα αδέσποτα ζώα, στα ζώα συντροφιάς από την περισυλλογή τους και την φροντίδα τους. Η υποστελέχωση είναι πολύ σοβαρή, όχι μόνο στον δικό μας τον Δήμο Καβάλας, αλλά και για τους άλλους Δήμους. Και όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τα ζώα συντροφιάς θα πρέπει από πριν το ίδιο το κράτος να φροντίζει πως θα γίνει η σωστή στελέχωση των νέων υποδομών ή της βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών και φυσικά να έρχονται τακτικά χρήματα για να μπορέσουμε να συντηρούμε σωστά αυτές τις υποδομές και τους υπαλλήλους που θα χρησιμοποιούμε».

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στο νέο νομοσχέδιο. «Είναι λοιπόν η δράση των εθελοντικών σωματείων αυτή που μας απασχολεί πια. Οι φιλόζωοι θα μπορούν και αυτοί να βοηθούν στο έργο των Δήμων και αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Θα μπορούν όμως να βοηθούν κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Να έχουν δηλαδή το δικό τους καταφύγιο, το δικό τους αυτοκίνητο περισυλλογής. Να έχουν δικό τους γιατρό. Ωραίο αλλά πολύ δύσκολο…. υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα που δεν τα έχουν όλα αυτά. Θα μπορέσουν άραγε τα φιλοζωικά σωματεία να τα διαθέτουν; Είναι πολύ δύσκολη λοιπόν αυτή η παράμετρος. Άρα μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά όλα αυτά που δεν είχαν μπει σε σειρά μέχρι τώρα, όμως θέλει πάρα πολύ συζήτηση. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε αυτό το νέο νομοσχέδιο, τα οποία πρέπει να λυθούν με συγκεκριμένα μέτρα άμεσα έτσι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα η δουλειά και των Δήμων αλλά και τα αδέσποτα να διαβιώνουν κάτω από καλύτερες συνθήκες» τονίζει ο κ. Μουμτσάκης

spot_img

Διαφημίσεις