Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αναστασία Ιωσηφίδου: «Πολύ λιγότερα άτομα θα αποφασίζουν για το μέλλον της Καβάλας»

Ημέρα:

Με νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει αλλαγές στην μεταρρύθμιση του Κλεισθένη που αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «Δημωφέλεια» κ. Αναστασία Ιωσηφίδου, οι αλλαγές αυτές είναι αντισυνταγματικές.

Όπως σημείωσε αρχικά «Καταρχάς εκλεχτήκαμε όλοι με την απλή αναλογική και σύμφωνα με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατανοώ την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες στην τροπολογία που κατατέθηκε  στις διοικήσεις έτσι όπως έχουν εκλεγεί με την απλή αναλογική ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι.

Απλά εδώ τώρα ερχόμαστε στο άλλο άκρο θα έλεγα καθώς δίδεται μια υπερεξουσία αφενός μεν στις διοικήσεις στους Δημάρχους με τους λίγους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και μάλλον θα έλεγα ότι δίδεται μια υπερεξουσία  στην Οικονομική Επιτροπή. Ενώ μέχρι τώρα, όπως εκλεχτήκαμε εμείς, υπάρχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)  45 ατόμων με πλειοψηφία της διοίκησης όπως ήταν και συνεδριάζαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα ανά 15 ημέρες, πλέον αποδυναμώνεται το Δ.Σ. όχι μόνο η αντιπολίτευση, διότι αρμοδιότητές του δεν θα υπάρχουν. Θα αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή και θέματα που ψήφιζε το Δ.Σ. θα περνούν από την Οικονομική Επιτροπή και από τα λίγα μέλη της. Και σαφώς η πλειοψηφία θα είναι της διοίκησης. Άρα πολύ λιγότερα άτομα θα αποφασίζουν για το μέλλον του Δήμου Καβάλας».

Γίνεται απόλυτα δημαρχοκεντρικό το σύστημα

Η ίδια αναφέρθηκε και στις τροποποιήσεις που έρχονται σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα. «Δηλαδή μέχρι τώρα, τα Νομικά Πρόσωπα, πρόεδροι και Δ.Σ. εκλέγονταν από το Δ.Σ. Απλά με την τροπολογία αν τελικά ψηφισθεί έτσι ο νόμος και δεν αλλάξει κάτι, τα 3/5 των αιρετών μελών θα είναι από τη διοίκηση του εκάστοτε Δημάρχου και τα 2/5 από την αντιπολίτευση.

Και για αυτό σε μια προσπάθεια να υπάρχει πλειοψηφία της διοίκησης μέσα στα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων. Βέβαια αυτά δεν απαρτίζονται μόνο από αιρετά μέλη αλλά και από δημότες. Φυσικά παραμένει το θέμα, δεδομένου ότι πλέον αλλάζει στην ουσία όλη η λογική του νόμου, γίνεται απόλυτα δημαρχοκεντρικό το σύστημα και πιστεύω ότι τίθενται σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας. Μάθαμε να λειτουργούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και πλέον διοίκηση θα ασκείται από επιτροπές 5 μελών. Αν προσφύγει κάποιος στο Συμβούλιο της Επικρατείας  μπορεί να ακυρώσει την απόφαση αυτή. Αλλά αυτή είναι μια προσωπική μου άποψη, ούσα νομικός η ίδια».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε στην Ερυθρού Σταυρού

Ένα άτομο τραυματίστηκε σε Τροχαίο ατύχημα που έγινε τα...

Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας του Καβαλιώτη δικηγόρου στην Εθνική Οδό

Συνελήφθησαν τα μέλη σπείρας τα οποία μεταξύ άλλων, είχαν...

«Πανταχού παρών» το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Κατορθώσαμε να κάνουμε μια έκθεση πρωτοπόρα στην...

Ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης του Γυμνασίου–Λυκείου Κρηνίδων

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...