Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Αναστασία Ιωσηφίδου: «Ο Θ. Μουριάδης δεν σεβάστηκε την εντολή συνεργασίας που πήρε»

Τι λέει για το έργο της στη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πηλοθεραπευτήριο και την Δημοτική Αγορά

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του δήμου Καβάλας. Υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο που αφορά τα διαθέσιμα της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η δημοτική σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου.

Ακόμα, η κα Ιωσηφίδου κάνει λόγο για χαμένες ευκαιρίες από την σημερινή διοίκηση του δήμου, μιλά για παρεμβάσεις του βουλευτή Μ. Λαζαρίδη στα εσωτερικά του δήμου, υπερασπίζεται το έργο της στη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει τον νυν πρόεδρο Παναγιώτη Αγγελίδη, αν, και όπως λέει, ο ίδιος θεωρεί μέχρι τώρα την παρουσία της ως απειλή.

Πως είδατε την καραντίνα;

Ζούμε πράγματι πρωτόγνωρες στιγμές τουλάχιστον για την δικιά μας γενιά. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας μια σειρά αυτονόητων πραγμάτων αλλά και δικαιωμάτων που αποτελούν κατάκτηση για τον σύγχρονο άνθρωπο εν μια νυκτί καταβαραθρώθηκαν. Ο περιορισμός των ατομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων καθώς και η υιοθέτηση μιας εντελώς διαφορετικής συμπεριφοράς σε σχέση με το παρελθόν, αποτέλεσαν βέβαια μια αναγκαιότητα, σύμφωνα κυρίως με τους ειδικούς της υγείας, όμως θα πρέπει να καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια από όλους, ώστε πολύ γρήγορα αυτοί οι περιορισμοί να πάψουν ώστε να επανέλθουμε πλήρως στην προ κορωνοϊού εποχή.

Από την άλλη, όπως ξέρετε είμαι ένα άτομο, που βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και έτσι και στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να πω ότι η πανδημία μας έκανε να καταλάβουμε, τόσο το ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όσο και την αξία των πραγμάτων που έχουμε συνηθίσει να τα θεωρούμε αυτονόητα, όπως η υγεία, η οικογένεια, η θρησκεία κλπ. Προσωπικά για μένα, αυτή είναι μια περίοδος που μου έδωσε την δυνατότητα να τακτοποιήσω εκκρεμότητες επαγγελματικές, να κατεβάσω αν θέλετε τους ρυθμούς μου και επομένως να ξεκουραστώ και κυρίως να απολαύσω τον χρόνο αυτόν με την οικογένεια μου.

Πως βλέπετε την νέα διοίκηση του Θ. Μουριάδη στο Δήμο Καβάλας;

Κοιτάξτε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο κ. Μουριάδης την πρώτη Κυριακή των εκλογών συγκέντρωσε το 20% των ψήφων των Καβαλιωτών με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο να έχει λιγότερο από το ¼ των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι την δεύτερη Κυριακή έπεισε τον λαό της Καβάλας ότι είναι εκείνος, ο οποίος έχει την «κουλτούρα» της συνεργασίας και πως μπορεί να συνθέσει τις πολιτικές δυνάμεις προς όφελος του δήμου μας. Για τον λόγο αυτό και με αυτήν θεωρώ την εντολή, εκλέχθηκε δήμαρχος Καβάλας με ποσοστό που αποδεικνύει ότι έλαβε σχεδόν την πλειοψηφία των ψήφων των άλλων παρατάξεων, πλην βεβαίως της παρατάξεως της κ. Τσανάκα. Δυστυχώς, η επόμενη ημέρα και τα όσα βιώνουμε μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι ο κ. δήμαρχος δεν σεβάστηκε την εντολή αυτή, δεν τίμησε τις προσδοκίες των Καβαλιωτών για συνεργασία τουλάχιστον με τις δυνάμεις που τον στήριξαν, αλλά αντιθέτως θεωρεί τον Δήμο Καβάλας τρόπαιο, λειτουργώντας ως «ιδιοκτήτης», την στιγμή όμως που όπως προείπα, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο ανώτατο όργανο του δήμου μας. Αυτό έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα δημοτικά πράγματα, για την οποία απολύτως υπεύθυνος είναι ο ίδιος λόγω της αδιαλλαξίας του. Αρκεί να σας πω ότι ίσως να είμαστε ο μοναδικός δήμος στη χώρα που δεν διαθέτει αντιδήμαρχο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου να είναι μέχρι και σήμερα ακέφαλες και να επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του.

Ποια είναι τελικά τα διαθέσιμα ταμειακά που παραδώσατε στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ;

Ακούστε, το τι λέω εγώ ή το τι λέει ο οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχει καμία απολύτως αξία στο θέμα αυτό. Σημασία έχει το τι λένε τα έγγραφα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια να αγαπιόμαστε. Αυτό λοιπόν που παρέδωσα στις 17 Σεπτεμβρίου στη νέα διοίκηση σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής είναι 3,4 εκ. ευρώ, ζεστό μετρητό χρήμα, χωρίς καμία δέσμευση και καμία υποχρέωση. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο απαξίωσης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ;

Υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο που αφορά τα διαθέσιμα της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Το αν αυτό θα καταλήξει σε απαξίωση της ίδιας της επιχείρησης ή του έργου της, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα.

Μιλήσατε για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του Δήμου Καβαλάς από τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη;

Εγώ προσωπικά δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανένα εκπρόσωπο του τόπου μας στο εθνικό κοινοβούλιο, από όποια πολιτική παράταξη και αν προέρχεται. Για μένα οι πολιτικές τοποθετήσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Η αντίδραση μου προς τον κ. Λαζαρίδη αφορούσε ανάρτηση του, με την οποία αφενός κατηγόρησε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης του δήμου Καβάλας, για το δήθεν πρόγραμμα της Παναγίας και αφετέρου για την δεδηλωμένη πρόθεση του ιδίου ως βουλευτή να παρακάμψει και να αγνοήσει την βούληση και την απόφαση του ανωτάτου οργάνου του δήμου Καβάλας. Με συγχωρείτε, αλλά τέτοιου είδους παρεμβάσεις, από όπου και αν προέρχονται δεν είναι αποδεκτές και εγώ προσωπικά τις καταδικάζω.

Τι έργο αφήσατε για τον Τουρισμό ως πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ;

Αναμφίβολα όταν το 2014 αναλάβαμε τον δήμο Καβάλας παραλάβαμε ένα τουριστικό προϊόν, αν όχι ανύπαρκτο, τουλάχιστον σε εμβρυακή μορφή. Από την πρώτη στιγμή, εγώ προσωπικά έθεσα τον τουρισμό ως αναπτυξιακή προτεραιότητα του δήμου μας. Έτσι στα πέντε χρόνια που είχα την ευθύνη της διοίκησης της Δημωφέλεια αλλά και την προεδρία της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου:

1) Αλλάξαμε όλη την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος, το διαμορφώσαμε, το εμπλουτίσαμε και το αναδείξαμε

2) Αλλάξαμε το μίγμα επισκεπτών με ανοίγματα σε νέες αγορές ώστε η Καβάλα να πάψει να είναι απλά ένας βαλκανικός προορισμός

3) Ενισχύσαμε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές υποδομές

4) Επενδύσαμε σαν επιχείρηση στην ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών

5) Αναζητήσαμε συνέργιες και

6) Θωρακίσαμε το τουριστικό μας προϊόν, ώστε να δέχεται τις λιγότερες δυνατόν αρνητικές επιδράσεις από γεγονότα που μπορούν να συμβούν και επηρεάζουν την τουριστική κίνηση.

Τέλος κάναμε την Καβάλα πρότυπο δήμου στον τομέα της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Το σημαντικότερο όμως είναι, πως βάλαμε τον τουρισμό στην ιδιοσυγκρασία των συνδημοτών μας, σε βαθμό που σήμερα όλοι να μιλούν γι αυτόν, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν την δική τους μικρή έστω τουριστική επιχείρηση. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν και στο μέλλον πιστεύω ότι αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό. Σήμερα στον δήμο μας υλοποιείται το μεγαλύτερο σχέδιο τουριστικής προβολής και ανάπτυξης που έγινε ποτέ και μάλιστα μέσω ενός εξειδικευμένου αναδόχου ο οποίος αναδείχθηκε από διεθνή διαγωνισμό. Σε αυτή λοιπόν την συγκυρία που ζούμε, ενώ όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας δέχονται τεράστιες πιέσεις και αναζητούν διεξόδους, η Καβάλα έχει την ευτυχή συγκυρία μέσω αυτής της σύμβασης, να έχει στο πλευρό της μια εξειδικευμένη εταιρία η οποία μετά από εντολή μας έχει ενεργοποιήσει την ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων και ήδη ετοιμάζει και ολοκληρώνει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη της πενταετούς μου θητείας στο τιμόνι της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Τι έργο παραδώσατε για τον Πολιτισμό ως πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ;

Η ανάπτυξη του πολιτισμού σε συνάρτηση με αυτήν του τουρισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από ένα προϊόν το οποίο συνηθίζουμε να ονομάζουμε πολιτιστικό τουρισμό, υπήρξε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας την πενταετία που πέρασε. Έτσι πολιτιστικοί θεσμοί που χαρακτηρίζουν την πόλη μας αναβίωσαν όπως λόγου χάριν το Cosmopolis, νέες εκδηλώσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον δήμο μας δημιουργήθηκαν, όπως το Άδοντες και Ψάλλοντες, πολιτιστικοί σύλλογοι ενισχύθηκαν ώστε η πόλη να γίνει ένα πολιτιστικό εργαστήρι, τα αποτελέσματα του οποίου να είναι εμφανή τόσο στους δημότες όσο και στους επισκέπτες μας. Θεωρώ όμως ως μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της περιόδου, το γεγονός ότι οι δράσεις αυτές διαχύθηκαν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς η διοίκηση μας αντιμετώπισε το πολιτιστικό προϊόν, ως μια ολότητα που πρέπει να αγγίζει όλους και να ικανοποιεί όλα τα γούστα και όχι ως ένα ελιτίστικο προϊόν που αφορά έναν περιορισμένο αριθμό συνδημοτών μας.

Η νέα διοίκηση θέλει να κάνει εκδηλώσεις μικρές χωρίς υπερβολές πως το κρίνετε;

Αυτό να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν το βλέπω. Κατ’ αρχάς δεν θεωρώ ότι υπήρξαν μεγάλες, στο βαθμό της υπερβολής δηλαδή, εκδηλώσεις στον δήμο μας. Η μεγαλύτερη εκδήλωση του δήμου Καβάλας είναι το Cosmopolis, το οποίο όμως αν συγκριθεί σε οικονομικό κόστος με εκδηλώσεις άλλων δήμων όπως τα καρναβάλια π.χ., φαντάζει ελάχιστο. Ακόμη λοιπόν και αυτό το Cosmopolis η νέα διοίκηση κράτησε τον ίδιο προϋπολογισμό. Αλλά και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που προανέφερα υπάρχουν στο σχέδιο δράσης της επιχείρησης με το ίδιο κόστος. Επομένως δεν καταλαβαίνω που έγκειται η διαφορά, όσον αφορά τις υπερβολές που μου λέτε. Εκείνο όμως που παρατηρώ είναι μια αλλαγή σε αυτό που προανέφερα, στο πως δηλαδή αντιλαμβάνεται η νέα διοίκηση το πολιτιστικό προϊόν. Εκεί θα έλεγα λοιπόν ότι βλέπω αποκλεισμούς και μια ελιτίστικη νοοτροπία που αφορά τους λίγους και όχι τους πολλούς.

Για τα ιαματικά λουτρά;

Υπήρξε αυτά τα χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης της Καβάλας ως κέντρου ιαματικού τουρισμού. Να σας θυμίσω πως όταν ανέλαβα την διοίκηση βρήκα ένα πλάνο επί χάρτου αξιοποίησης του πηλοθεραπευτηρίου ύψους 1,5 εκ ευρώ, χωρίς καμία μελέτη και με δανεισμό του ποσού που απαιτούνταν. Σήμερα η νέα διοίκηση παρέλαβε ένα εγκεκριμένο απόλυτα έργο, με όλες τις μελέτες, ύψους 3 εκ. ευρώ με δωρεάν χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Όμως παρέλαβε και ένα έργο για την ανάδειξη της πηγής Αντζίσου στη Νέα Καρβάλη και αυτό 100% χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο όμως ελαφρά την καρδία έριξε στις καλένδες, υποθηκεύοντας ακόμη μία φορά την ευαίσθητη περιβαλλοντικά αυτή περιοχή.

Πως κρίνετε τον Παναγιώτη Αγγελίδη νέο πρόεδρο της ΔΗΜΩΛΕΙΑ;

Είναι πολύ νωρίς να κρίνει κάποιος τη σημερινή διοίκηση. Θα έρθει η ώρα που θα γίνει αυτό, όπως έγινε με όλους μας. Εγώ το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι επειδή ο νυν πρόεδρος δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κ. δημάρχου αλλά κλήθηκε από αντιπρόεδρος να αναλάβει μετά την παραίτηση του κ. Σαρηγιαννίδη, θεωρώ ότι διακατέχεται από ένα άγχος να «αποδείξει» σήμερα ότι η θέση αυτή του αξίζει. Την ίδια στιγμή έχει την ευτυχία, ή την δυστυχία, μέλος του διοικητικού συμβουλίου να είναι η επί πέντε συναπτά έτη προηγούμενη πρόεδρος της επιχείρησης. Και λέω ευτυχία ή δυστυχία γιατί στο χέρι του είναι το πώς θα το αξιοποιήσει αυτό. Εγώ βρίσκομαι μέσα στην ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, από προσωπική μου επιλογή και όχι γιατί μου ζητήθηκε από την ομάδα μου και αυτό γιατί το έχω ξαναπεί θεωρώ τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεύτερη οικογένεια μου. Αν λοιπόν ο κ. Αγγελίδης θελήσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και την αγάπη μου για την επιχείρηση θα έχει μια εντελώς διαφορετική κατάληξη απ’ ότι αν θεωρήσει την παρουσία μου ως απειλή και λειτουργήσει έτσι. Προς το παρόν δυστυχώς ισχύει το δεύτερο με αποτέλεσμα να υποπίπτει συνεχώς σε λάθη. Ίδωμεν.

Για την δημοτική αγορά;

Η δημοτική αγορά τα τελευταία χρόνια είχε να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων τρεις τεράστιες προκλήσεις που ήταν η οικονομική κρίση, η «πτώχευση» Μαρινόπουλου και το άνοιγμα του δακτυλίου για τα ιχθυοπωλεία. Θεωρώ ότι όσον αφορά το θέμα Μαρινόπουλου το χειριστήκαμε με τρόπο άψογο προς όφελος της επιχείρησης, των εργαζομένων αλλά και της Δημοτικής Αγοράς. Για τα άλλα δύο ζητήματα δώσαμε ότι μπορούσαμε στους επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς και σε συνάρτηση με ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που υλοποιήσαμε, μπορεί να μην καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις των επαγγελματιών αλλά τουλάχιστον η Δημοτική Αγορά δεν εξαφανίστηκε. Υπάρχουν σχέδια για την Δημοτική Αγορά, τα οποία αφού τελειώσουν οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε πλέον η πανδημία, θέλω να πιστεύω ότι θα τα δούμε να υλοποιούνται.

ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και κινηματογραφικά στούντιο;

Αυτό είναι ένα θέμα που πραγματικά με λυπεί ιδιαίτερα, καθώς έχει γίνει μια τεράστια δουλειά πάνω στον τομέα αυτό. Ο Δήμος Καβάλας, μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο το πρώτο δημοτικό Film Office της χώρας, έχοντας συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε μία διεθνή ταινία που γυρίστηκε το 2018 αποκλειστικά στην Καβάλα, μία σειρά που έγινε και ταινία με γυρίσματα και στην πόλη μας και 5 βίντεο κλιπ διάσημων ελλήνων και ξένων. Όλα αυτά με κόστος για την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ περίπου 5.000 ευρώ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε υπήρξε ενδιαφέρον και για την δημιουργία μίας ακόμη διεθνούς παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση μας είχε ξεκινήσει τις συνομιλίες για την δημιουργία από αμερικάνικη εταιρία, κινηματογραφικών στούντιο στην έκταση Εσκή Καπού. Δυστυχώς η νέα διοίκηση αντιμετώπισε τις εξελίξεις αυτές με χαρακτηρισμούς τύπου «Τσίρκο», τους δε επενδυτές ως επενδυτές «φαντάσματα» «τύπου Καλομοίρας». Αποτέλεσμα αυτού οι ίδιοι άνθρωποι να απευθυνθούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μέσω του κ. Τζιτζικώστα, ήδη τα έχει εξαγγείλει. Θεωρώ ότι αυτή ήταν μια τεράστια ευκαιρία για την Καβάλα, η οποία δύσκολα αν όχι απίθανο να ξανάρθει.

Διαφημίσεις