Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Αναστασία Ιωσηφίδου: Αναμενόμενη η απόφαση για το παλιό νοσοκομείο

« Η σημερινή κυβέρνηση επέδειξε μεγαλύτερη ευελιξία και προτίμησε την γόνιμη συνεργασία, αντί της εμπλοκής σε μια δικαστική διαμάχη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Αναμενόμενη, κυρίως για νομικούς λόγους χαρακτηρίζει την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών σχετικά με το παλιό νοσοκομείο της Καβάλας, η τέως πρόεδρος της «Δημωφέλεια» και δημοτική σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η κ. Ιωσηφίδου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οποιαδήποτε προσφυγή του Δημοσίου δεν θα είχε καμία δυνατότητα ευδοκίμησης, αλλά θα προκαλούσε μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Εκτιμά ότι η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας ιδιωτικής επένδυσης. Τέλος εκφράζει την απογοήτευσή της επειδή η σημερινή διοίκηση του Δήμου απαξίωσε το ενδιαφέρον που υπήρξε από Ελληνοαμερικανικό fund για δημιουργία ξενοδοχείου ιαματικού τουρισμού στη θέση του παλαιού νοσοκομείου.

(στη φωτογραφία η κ. Ιωσηφίδου με Υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και εκπρόσωπο Ελληνοαμερικανικού Fund)

Κυρία Ιωσηφίδου, έχετε ασχοληθεί τόσο κατά την διάρκεια της θητείας σας ως προέδρου της Δημωφέλεια όσο και με την σημερινή σας ιδιότητα ως δημοτική σύμβουλος, με το θέμα της αξιοποίησης του παλαιού Νοσοκομείου. Πως σχολιάζετε αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ζήτημα αυτό;

Πράγματι, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, ως μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και ως νομικός, είχα ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα αυτό καθώς θεωρώ την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου, ως ζήτημα υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του Δήμου μας .

Η τελευταία λοιπόν εξέλιξη, σχετικά με το παλαιό Νοσοκομείο, ακριβώς λόγω της ενασχόλησης μου αυτής, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί από μένα, αναμενόμενη αλλά και απολύτως θετική για τα συμφέροντα της πόλης.

Αναμενόμενη, για μας κυρίως τους νομικούς που ασχοληθήκαμε, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε την ημέρα της απόφασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή 20 ημέρες από σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο όπως και κάθε άλλος θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα ασκήσει δικαστικά το δικαίωμα αμφισβήτησης της κυριότητας του δήμου επί του 81% του ακινήτου, όπως αυτό έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο εδώ και δύο δεκαετίες. Και λέω ίσχυε, δεδομένου ότι εκκρεμεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ, του νόμου βάσει του οποίου δίδεται παράταση ενός έτους. Η απόφαση λοιπόν της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, ουσιαστικά αποτελεί παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης αγωγής στα δικαστήρια ενόψει αυτής της προθεσμίας, μια αγωγή, η οποία όπως είχα την δυνατότητα αρκετές φορές να εξηγήσω νομικά στους εκπροσώπους του Δημοσίου, δεν θα είχε καμία δυνατότητα ευδοκίμησης για το Δημόσιο, καθώς το ακίνητο επί του οποίου χτίσθηκε το Νοσοκομείο ανήκει αναμφισβήτητα στο Δήμο Καβάλας.

Την ίδια στιγμή όμως η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως θετική, γιατί σε περίπτωση που το Δημόσιο θα προχωρούσε δικαστικά, θα είχαμε μπροστά μας, ακόμη μια χαμένη δεκαετία. Η σημερινή λοιπόν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη, η οποία βεβαίως κρίθηκε και καταδικάστηκε σε τοπικό επίπεδο για τις πράξεις της στο συγκεκριμένο θέμα, επέδειξε μεγαλύτερη ευελιξία και προτίμησε την γόνιμη συνεργασία, αντί της στείρας αδιαλλαξίας και της εμπλοκής σε μια δικαστική διαμάχη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτήν άλλωστε την αδιαλλαξία, πληρώνει τόσα χρόνια το ακίνητο και μαζί με αυτό όλη η Καβάλα.

Τι θα πρέπει να αναμένουν οι δημότες από εδώ και πέρα;

Αυτό αναμφίβολα που έγινε, ήταν το πρώτο βήμα από μία σειρά διοικητικών και νομικών ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν, μέχρι να φθάσουμε στο τελευταίο και το σημαντικότερο στάδιο, που δεν είναι άλλο από το να δούμε το ακίνητο, όχι να παραμένει ένα «κουφάρι» με μια ταμπέλα που να γράφει «Ιδιοκτησία Δήμου Καβάλας», αλλά να το δούμε να αξιοποιείται προς όφελος της πόλης και των δημοτών μας.

Ας μη γελιόμαστε, ο Δήμος Καβάλας, δεν διαθέτει ούτε την οικονομική ούτε και οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα, για ιδιόχρηση του συγκεκριμένου ακινήτου και επομένως το μόνο που μπορεί να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αξιοποίηση του, μέσω μιας ιδιωτικής επένδυσης. Να σας θυμίσω ότι η εκμετάλλευση του χώρου, δεν είναι απεριόριστη και υπόκειται σε περιορισμούς εξαιτίας της ισχύουσας χρήσης γης. Βέβαια η σημερινή κυβέρνηση με τον Νόμο που προανέφερα και ο οποίος είναι προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές στο θέμα των χρήσεων γης, τις οποίες θα πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε.

Ελπίζω, εύχομαι και αποτελεί διακαή μου πόθο, να μην έχει απολεσθεί η δυνατότητα για αξιοποίηση του και να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια μια μεγάλη επένδυση η οποία θα αναβαθμίσει την περιοχή αυτή.

Μια που μιλήσατε για επενδύσεις, θυμόμαστε ότι υπήρξε ενδιαφέρον την εποχή που ήσασταν πρόεδρος στη Δημωφέλεια. Πιστεύετε ότι υπάρχει σήμερα ανάλογο ενδιαφέρον;

Είναι αλήθεια, ότι ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους ως προέδρου της Δημωφέλεια, υπήρξε η προσέλκυση επενδύσεων στον δήμο μας. Προσωπικά δεν κρύβω, την βαθιά μου πεποίθηση, πως αν θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αναπτύσσεται, παρέχοντας στους κατοίκους της, ποιότητα στον τρόπο ζωής τους, θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα, με την μορφή παροχής κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων που υπηρετούν τον σκοπό αυτόν. Έτσι βασισμένοι πάνω και σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που υλοποιούσαμε στη Δημωφέλεια, για την δημιουργία ενός «τόξου» ιαματικού τουρισμού που ξεκινώντας από το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, θα διέτρεχε όλο τον δήμο μας περνώντας μέσα από την πόλη με ένα ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού στη θέση του Παλαιού Νοσοκομείου και θα κατέληγε στην ιαματική πηγή Αντζίσου στη Νέα Καρβάλη, αναζητήσαμε επενδυτές προς επίτευξη του στόχου. Πράγματι, υπήρξε ενδιαφέρον από Ελληνοαμερικανικό fund, το οποίο εκπροσωπούσε ο σύζυγος πασίγνωστης ελληνοαμερικανής τραγουδίστριας και οι οποίοι επισκέφθηκαν την πόλη μας, αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης, ώστε να του παρουσιάσουν τα σχέδια τους .

Δυστυχώς ακολούθησε η αλλαγή της διοίκησης, η οποία εκφράστηκε δημοσίως με απαξιωτικό τρόπο για τα πρόσωπα των επενδυτών, με φυσικό αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Προσωπικά πιστεύω στις δυνατότητες αυτής της πόλης να προσελκύσει επενδυτές, αρκεί να υπάρχει διάθεση συνεργασίας και ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης μεταξύ διοικούντων και επενδυτών. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν βλέπω να ισχύει το ίδιο και για τον κ. Μουριάδη. Δεν μπορεί να ακούγονται από το στόμα του πρώτου πολίτη της πόλης, ότι «δεν θέλουμε επενδυτές τύπου Καλομοίρας», ή να αρνείται να προχωρήσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που και ο ίδιος ψήφισε, για εκποίηση έκτασης στην Άσπρη Άμμο για την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, όταν γνωρίζει ότι ακριβώς δίπλα η Δημωφέλεια εκποίησε για τον ίδιο σκοπό, δικό της ακίνητο και υπάρχει ήδη επενδυτής.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν δικοί μου και δικοί σου επενδυτές. Υπάρχουν μόνο επενδυτές, αρκεί να είναι σοβαροί.

spot_img

Διαφημίσεις