Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αναζητώντας τρόπους για να διοικηθούν οι ΟΤΑ

Ημέρα:

«Η νέα ρύθμιση δίνει την δυνατότητα στον δήμαρχο να διοικήσει τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου» υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Παππάς, σχολιάζοντας τις αλλαγές που επιχειρούνται από την πλευρά της κυβέρνησης στο νομοθετικό πλαίσιο του «Κλεισθένη».

Όπως ανάφερε ο κ. Παππάς «δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές. Δίνει πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως αντίστοιχα και στις παρατάξεις των περιφερειαρχών και όλων των δημάρχων που εξελέγησαν στο δεύτερο γύρο και δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Επίσης, τους δίνει πλειοψηφία σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να διοικήσουν. Μια επιπλέον σημαντική αλλαγή είναι ότι προτείνεται για τις τοπικές κοινότητες η κατάργηση της εκλογικής διαδικασίας που ήταν να γίνει την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου για να ψηφιστεί ο πρόεδρος του Τοπικού μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων και προβλέπεται ότι ορίζεται πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει: τι εκκρεμότητες έχουμε στην Καβάλα; Είναι η Νέα Καρβάλη, το Πολύστυλο και το Ζυγός. Υπήρχαν παρατάξεις που δεν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία και θα μαζεύονταν οι σύμβουλοι να ψηφίσουν μεταξύ τους και να εκλέξουν τον πρόεδρο του Τοπικού. Αυτό δεν θα γίνει. Κατ’ ευθείαν από τον συνδυασμό που ήρθε πρώτος, ο πρώτος σύμβουλος ορίζεται πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Είναι κι αυτό μια σημαντική αλλαγή».

«Συνεργασίες και συγκλίσεις θα χρειαστούν»

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, ο κ. Παππάς είπε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια και πάλι απαιτούνται συνεργασίες και συγκλίσεις. Προβλέπει, επιπλέον, ο νόμος ότι μπορεί να γίνει σύμπραξη παρατάξεων για την άσκηση διοίκησης μόνο όμως με τη συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου. Ακόμη κι αν έχεις πλειοψηφία στα Νομικά Πρόσωπα, θα έρχονται οι αποφάσεις των Νομικών Προσώπων να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για να εγκριθούν απαιτείται πλειοψηφία στο Συμβούλιο. Συνεπώς, οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις θα χρειαστούν».

«Ο Θ. Μουριάδης θα επεδίωκε συνεργασίες από ιδιοσυγκρασία»

Καταληκτικά ο κ. Παππάς πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι ο νέος δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η απαίτηση και η αναγκαιότητα για συνεργασίες, θα τις επεδίωκε από ιδιοσυγκρασία. Είδαμε και στο παρελθόν διοικήσεις που μονοδιάστατα διοικούσαν βάζοντας στο περιθώριο την αντιπολίτευση. Δεν πέτυχαν σπουδαία αποτελέσματα. Πρέπει να συνεργαστούμε, οφείλουμε να συνεργαστούμε αλλά υπάρχει πλέον και η ρήτρα, η εξασφάλιση ότι εάν δεν επιτυγχάνεται αυτή η συνεργασία για διάφορους λόγους, μπορεί να ασκηθεί διοίκηση. Άρα, σ’ αυτήν τη λογική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτές οι τροπολογίες που έρχονται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του Κλεισθένη».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε στην Ερυθρού Σταυρού

Ένα άτομο τραυματίστηκε σε Τροχαίο ατύχημα που έγινε τα...

Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας του Καβαλιώτη δικηγόρου στην Εθνική Οδό

Συνελήφθησαν τα μέλη σπείρας τα οποία μεταξύ άλλων, είχαν...

«Πανταχού παρών» το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Κατορθώσαμε να κάνουμε μια έκθεση πρωτοπόρα στην...

Ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης του Γυμνασίου–Λυκείου Κρηνίδων

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...