Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Έχει δρόμο το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην Καβάλα

Απόστολος Μουμτσάκης: «Δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε εφαρμογή»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ασαφές παραμένει ακόμη το πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Καβάλας, σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί με μια εφαρμογή στο κινητό τους θα μπορούν να εντοπίζουν τις κενές θέσεις στάθμευσης, ενώ παράλληλα και πάλι μέσω του κινητού, θα μπορούν να πληρώνουν τη θέση αυτή χωρίς να αγοράζουν κάρτα στάθμευσης.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα συνάντηση εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου, με τους εκπροσώπους της μιας εκ των δυο εταιρειών που ασχολούνται με την ελεγχόμενη στάθμευση, εν προκειμένω με αυτήν της Αθήνας κι ενώ η δεύτερη προέρχεται από την Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, έχει δρόμο μπροστά το θέμα…»

«Ακούσαμε τα όσα έχουν να μας προσφέρουν και τις οικονομικές τους απαιτήσεις. Από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει επαφή και με την δεύτερη εταιρεία, αυτήν της Θεσσαλονίκης. Βρισκόμαστε πιο κοντά στην εταιρεία από την Αθήνα και από οικονομικής άποψης, αλλά και παροχών. Το οικονομικό και τεχνικό επιτελείο του Δήμου θα αποφασίσει ποια από τις δυο μας συμφέρει περισσότερο. Θα πάμε στο δημοτικό συμβούλιο κι από εκεί και πέρα θα συνεχιστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, έχει δρόμο μπροστά το θέμα. Στη συνάντηση μετείχαν και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Το θέλαμε αυτό για να μπορούν κι αυτοί να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, να μεταφέρουν τα όσα άκουσαν στις παρατάξεις τους κι όταν κάποια στιγμή το θέμα φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο να είναι καλά προετοιμασμένοι και η απόφαση που θα πάρουν να είναι η σωστή για την κάθε παράταξη», υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοτικής Αστυνομίας, Απόστολος Μουμτσάκης.

«Από την εταιρεία μας είπαν πως ό,τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε και να τις προσαρμόσουμε στις ιδιαιτερότητες της πόλης μας, μπορούν να γίνουν κι από εκεί και πέρα όταν αρχίσει και η εφαρμογή θα μπορούμε και κατά τη διάρκεια να τροποποιήσουμε κάποια πράγματα που δεν μας αρέσουν…»

«Δεν γνωρίζω ακόμη πότε θα γίνει η συνάντηση με την δεύτερη εταιρεία. Θα ήθελα πάντως να γίνει σύντομα, εντός του μήνα, για να προχωρήσει το θέμα. Η εταιρεία από την Αθήνα είναι μια Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων και εφαρμόζει την ελεγχόμενη στάθμευση τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα. Από την εταιρεία μας είπαν πως ό,τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε και να τις προσαρμόσουμε στις ιδιαιτερότητες της πόλης μας, μπορούν να γίνουν κι από εκεί και πέρα όταν αρχίσει και η εφαρμογή θα μπορούμε και κατά τη διάρκεια να τροποποιήσουμε κάποια πράγματα που δεν μας αρέσουν. Μας δίνουν ένα tablet για κάθε δημοτικό αστυνομικό κι έναν θερμικό εκτυπωτή για να μπορούν άμεσα να εκτυπώνονται οι κλήσεις. Επίσης θα ενισχύσουν με μηχανήματα τα περίπτερα. Θα μπορούμε να πληρώνουμε τη στάθμευση είτε με το «ξυστό» όπως γίνεται τώρα, είτε με μια εφαρμογή που θα κατεβάζουμε στο κινητό ή πληρώνοντας στο περίπτερο. Οι τιμές δεν θα αλλάξουν», τόνισε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

«Το πρόβλημα με τη γραφειοκρατία είναι τεράστιο. Δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε εφαρμογή»

Σε ερώτηση για το πότε πιστεύει ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης κι αν αυτό θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι, ο κ. Μουμτσάκης απάντησε: «Το πρόβλημα με τη γραφειοκρατία είναι τεράστιο. Δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε εφαρμογή. Αν μπορούσαμε να το κάνουμε άμεσα θα ήταν το καλύτερο, γιατί έτσι αναβαθμίζονται και οι παροχές της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ βοηθάμε και τους πολίτες να μπορούν να σταθμεύουν πιο εύκολα. Θα υπάρχει διαφάνεια κι αυτό είναι πολύ βασικό. Κάθε φορά που θα κόβεται μια κλήση θα μπαίνει ψηφιακά η υπογραφή του δημοτικού αστυνομικού, ενώ αυτόματα θα ενημερώνεται το σύστημα, οπότε θα ξέρουμε τι γίνεται. Είναι φιλική και εύχρηστη στον πολίτη η εφαρμογή, αυτό είναι βασικό, ενώ προσφέρει πλήρη στατιστικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς δηλαδή ανά πάσα στιγμή να δεις στην τάδε οδό, πόσες κλήσεις και από ποιους αστυνομικούς κόπηκαν και να κάνεις απολογισμό μήνα, μέρας και έτους. Επίσης θα αποφεύγουμε και τα «ξυστά» που μπορεί να είναι ίσως και πλαστά κάποια από αυτά, αλλά και να αποφύγουμε να πληρώνουμε πολλά χρήματα για να εκτυπώσουμε τις κάρτες».

«Δεν είναι ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο όπως κάποιοι πάνε να το παρουσιάσουν. Βρήκαμε την ελεγχόμενη στάθμευση ψηφισμένη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη»

«Με το νέο σύστημα έχουμε ταχύτητα και επίσης απελευθερώνονται υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας που ήταν αναγκασμένοι να περιορίζονται σ’ αυτό το έργο. Οι ενστάσεις μπορεί να γίνονται και μέσω διαδικτύου, οπότε αποφεύγουμε το να πάει ο δημότης στη Δ.Α. κι άρα κερδίζουμε χρόνο. Όλα αυτά ακούγονται καλά. Μας είπαν ότι στην πράξη λειτουργούν άψογα, μένει να το δούμε. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε ένα μητρώο θέσεων. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης θα αριθμηθούν, ώστε όταν πληρώνει ο πολίτης να γνωρίζει ότι για παράδειγμα πλήρωσε για τη θέση 185 και ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε αν η θέση απελευθερώθηκε και πλέον η Δημοτική Αστυνομία θα κινείται στοχευμένα, δεν θα γυρίζει άσκοπα. Όλα αυτά είναι κέρδος χρόνου, χρημάτων, καλύτερων παροχών προς τους πολίτες του Δήμου. Δεν είναι ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο όπως κάποιοι πάνε να το παρουσιάσουν. Βρήκαμε την ελεγχόμενη στάθμευση ψηφισμένη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Απόστολος Μουμτσάκης.

Διαφημίσεις