Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβληματισμός για δύο ιστορικά, μάλλον παράλληλα

Ημέρα:

spot_img

Του Γιάννη Μόνιου

  1. Ιανουάριος 1915: Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε πολέμου μέρες, κρίσιμες στιγμές για όλους. Αυτός σοβαρός, αγέλαστος και βαθυσυλλογισμένος. Μαθημένος σε δύσκολα, υπεύθυνα, έμπλεα ελληνικής ψυχής πρωθυπουργήματα. Μπροστά του σε μέγα πάλι κίνδυνο η προ περίπου διετίας ελευθερωθείσα Μακεδονία μας. Γράφει προς τον βασιλέα Κωνσταντίνο: «… Αλλ’ αν αι παραχωρήσεις αύται δεν ήρκουν όπως προσελκυσθεί η Βουλγαρία προς σύμπραξιν μετά των παλαιών αυτής συμμάχων ή τουλάχιστον προς τήρησιν ευμενούς απέναντι αυτών ουδετερότητος, δεν θα εδίσταζα, όσον οδυνηρά και αν είναι η εγχείρησις, να συμβουλεύσω την θυσίαν της Καβάλας, όπως διασωθεί ο εν Τουρκία Ελληνισμός και ασφαλισθεί η δημιουργία αληθώς μεγάλης Ελλάδος…». Ο Βενιζέλος με οδύνη συμβουλεύει την θυσία της Καβάλας και καιρό πολέμου, για την, κατά την τότε γνώμη του, διάσωση του εν Τουρκία Ελληνισμού. Συμβουλεύει πονών, δεν υπογράφει γελών…
  2. Ιούνιος 2018: Αλέξης Τσίπρας. Σε ειρήνης μέρες, καθόλου κρίσιμες στιγμές. Σχεδόν αεί γελασείων. Μαθημένος σε εύκολα, ανεύθυνα και λίαν απνευμάτιστα βαπτίσια. Αποφασισμένος ακριβοδωροδότης και φθηνοδωρολήπτης (εκτός και αν, όπως σιγολέγεται, υπάρχει το πολλών αργυρίων έναντι…). Απροβλημάτιστος για τους Μακεδόνες Έλληνες, εκεί στους ψαράδες, με ψαρεμένους γελαστούς χειροκροτητές, καμάρωνε για τα καινούργια, επισήμως αναγνωρισμένα, εθνοβαπτιστικά του. Και κοτζάμ Κοτζιάς παραστεκότανε στη ληξιαρχική βαπτίσεως πράξη των ουδόλως Μακεδόνων σε Μακεδόνες. Κι ας παν να λένε με τις ελληνικές σημαίες τους οι φασίστες, τα εθνίκια, ο ετερόκλητος όχλος, οι ακραίοι δεξιοί, οι πατριδοκάπηλοι, οι στενοκέφαλοι… Αυτός είναι φαρδοκέφαλος, «διεθνιστής πατριώτης»! Ως τέτοιος μπορεί να παραχωρεί οριστικά και να βαπτίζει με το Ελληνικό όνομα τους Σλάβους. Έτσι, λέει, η φαρδομυαλοσύνη του, θα έρθει η «συνανάπτυξη»! Αλήθεια, θα ‘χουμε και υπουργείο Συνανάπτυξης; Αυτή, με τώρα ίσα, δεν υπήρχε!… Θεέ μου, φύλαξέ μας απ’ τους ασυλλόγιστα ή ηθελημένα ιστορικώς ανευλαβείς.

Προσθήκη: Σάμπως ψιθυρίζεται πως κατά τις «σπουδαίες» διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια κι όταν προτάθηκε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο πρωθυπουργός μας νόμιζε πως ότι το «Ίλιντεν» είναι αντιηλιακό γένους L’ OREAL.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...