Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Σε θολό τοπίο η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Ημέρα:

spot_img

Την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός των προσεχών μηνών, προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου. 

«Μένει να το δούμε στην πράξη, γιατί έχει πολλά χρόνια που ακούμε και δεν γίνεται», σχολίασε σχετικά με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

«Εμείς ποτέ δεν είπαμε όχι στον έλεγχο»

«Το σκεπτικό των ιθυνόντων είναι να ελέγχεται πλήρως η ταμειακή μηχανή με ένα σύστημα που το έχουμε πληρώσει και δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι λυπηρό να πηγαίνεις σε οποιαδήποτε υπηρεσία και να μην μπορείς να βγάζεις άκρη ή να μην υπάρχει σύνδεση των στοιχείων, ώστε εύκολα να τακτοποιούνται τα πάντα. Το παρόν μέτρο είναι θέμα ελέγχου του καταστήματος και του τζίρου μας, για το οποίο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εναντίον του, άλλωστε εμείς ποτέ δεν είπαμε όχι στον έλεγχο. Όμως από τα capital controls και μετά οι επιχειρήσεις μας βάλλονται ακόμη περισσότερο, η άμεση ρευστότητα έχει μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω του πλαστικού χρήματος και γενικότερα υπάρχουν περαιτέρω έξοδα που έχουν μπει στις επιχειρήσεις μας, τα οποία είναι μεγάλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεμονίδης.

Σταδιακά θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με το σύστημα taxis είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά το επόμενο διάστημα, αρχικά υποχρεωτικά μόνο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή, διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών

Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην Α.Α.Δ.Ε., σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Με αυτόν τον τρόπο η φορολογική αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε online σύνδεση με τα ταμεία τους.

«Ξεκινάμε μια ωραία ιδέα, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο σύστημα να το υποστηρίζει»

«Ως συνήθως στη χώρα μας ξεκινάμε μια ωραία ιδέα, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο σύστημα να το υποστηρίζει. Τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι έχουν ωθήσει τον κόσμο να χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα 50% περισσότερο απ’ ό,τι παλιά και υπάρχουν στιγμές που πάμε να περάσουμε μια κάρτα και κάνουμε πάνω από δέκα λεπτά λόγω φόρτου εργασίας του συστήματος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το μεγάλο όγκο των συναλλαγών. Αυτά πρέπει να δουν περισσότερο, να μην υφιστάμεθα δηλαδή τόση ταλαιπωρία και εμείς και οι πελάτες μας», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...