Καμιά απολύτως μεταβολή δεν καταγράφεται στην κίνηση των πρατηρίων υγρών καυσίμων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του τοπικού σωματείου βενζινοπωλών, Μιχάλη Μεταξά.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, η πτώση στους τζίρους των πρατηρίων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παραμένει στο 20%.

«Αν δεν λειτουργήσουμε εσωτερικά, μην περιμένουμε από τον εξωτερικό τουρισμό να φέρει κίνηση στο επάγγελμά μας…»

«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων και τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Είμαστε πιο πεσμένοι από πέρυσι κατά 20%. Ναι μεν προβλέπεται αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας, όμως αυτοί οι επισκέπτες θα έρθουν με αεροπλάνα και δεν θα κυκλοφορήσουν με αυτοκίνητα. Για να μπορέσει το επάγγελμα μας να «ανοίξει» και να έχει παραπάνω κατανάλωση, θα πρέπει οι επισκέπτες να έρχονται με δικά τους αυτοκίνητα. Από βόρειες χώρες έρχονται με αεροπλάνα. Ό,τι γίνει θα γίνει με τους Βαλκάνιους, γενικότερα όμως εμείς αυξάναμε τις καταναλώσεις μας από τον εσωτερικό τουρισμό, κάτι που δεν προβλέπεται για φέτος με όλα αυτά τα μέτρα και την αβεβαιότητα που υπάρχει. Είναι όλοι παγωμένοι και μουδιασμένοι και μέχρι να δουν τις αποφάσεις επηρεάζεται η αγορά και η κατανάλωση με αποτέλεσμα όλα να είναι σταματημένα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μεταξάς.

«Αν δεν λειτουργήσουμε εσωτερικά μην περιμένουμε από τον εξωτερικό τουρισμό να φέρει κίνηση στο επάγγελμα μας. Τα κρουαζιερόπλοια και τα τσάρτερ δεν θα αυξήσουν την κατανάλωση στα πρατήρια. Ίσως την υπόλοιπη αγορά, όχι όμως εμάς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Καβάλας.

Ακόμη περιμένουν να πληρωθούν από το κράτος οι πρατηριούχοι την επιδότηση για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών

Εκείνο που με έμφαση υπογράμμισε ο Μιχάλης Μεταξάς, είναι το ότι οι πρατηριούχοι έχουν λαμβάνειν από το κράτος, τα χρήματα που πρέπει να τους επιστραφούν για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών.

«Το κράτος μας χρωστάσει ως συνήθως κι έχει παγώσει κάθε πληρωμή προς τον ιδιωτικό τομέα. Από τα 6.500 πρατήρια πανελλαδικά έχουν πάρει τα 500 την επιστροφή για την επιδότηση που σχετιζόταν με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών. Το 30% του κόστους αυτής της εγκατάστασης θα έπρεπε να μας το πληρώσουν εδώ και δυο χρόνια, αλλά το πήραν πολλοί λίγοι. Μιλάμε για ποσά της τάξης των 6.000 με 7.000 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στην Π.Ε. Καβάλας, η αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο προς 1,50 ευρώ, στο 1,25 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης και 0,75 ευρώ το υγραέριο κίνησης.