Το 20% του καθημερινού τζίρου των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας, κατά μέσο όρο, αποδίδει στους Βαλκάνιους τουρίστες που βρίσκονται στην περιοχή μας για τις διακοπές τους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, η αγορά της Καβάλας κινήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, στην διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου των θερινών εκπτώσεων.

«Είναι ένα πολύ καλό ποσοστό που μας βοηθά να συγκεντρώσουμε χρήματα, τα οποία δεν μπορούμε να πάρουμε από την εσωτερική αγορά…»

«Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 31 Αυγούστου, ώστε να κάνουμε τον απολογισμό μας κι εκεί να δούμε αν αυτός θα είναι αρνητικός ή θετικός. Σύμφωνα πάντως με τα δεδομένα και την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση πηγαίνουμε καλά και σε αυτό βοηθά το τουριστικό ρεύμα των Βαλκάνιων τουριστών, οι οποίοι είναι αρκετοί στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας και κατεβαίνουν στην αγορά μας που ούτως ή άλλως έχει μεγάλη δυναμική. Συνήθως κινούνται αργά, κυρίως από τις απογευματινές ώρες και μετά και για αυτόν τον λόγο έχουμε τροποποιήσει το ωράριο μας μέχρι και τις 9.30 το βράδυ για να μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα μας. Κατά μέσο όρο οι Βαλκάνιοι επισκέπτες είναι αυτοί που κάνουν το 20% του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας σε καθημερινή βάση. Είναι ένα πολύ καλό ποσοστό που μας βοηθά να συγκεντρώσουμε χρήματα, τα οποία είναι από το εξωτερικό και που δεν μπορούμε επ’ ουδενί να τα πάρουμε από την εσωτερική αγορά, διότι η τσέπη των Ελλήνων έχει αδυνατίσει τόσο πολύ που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ακόμη και τώρα στις εκπτώσεις», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο Βασίλης Λεμονίδης.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η κίνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων

Ερωτηθείς για το πώς διαμορφώνεται η κίνηση στην αγορά της Καβάλας, το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. απάντησε: «Οι εκπτώσεις έχουν πολύ καλά και μεγάλα ποσοστά, ενώ υπάρχει και επάρκεια αγαθών. Ευχόμαστε το υπόλοιπο του Ιουλίου, αλλά και ο Αύγουστος, να μας δώσουν αυτό που θέλουμε για να πάρουμε μια μικρή ανάσα. Πρέπει να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Έχουμε συσσώρευση χρεών κι ό,τι και να βάζουμε στην άκρη είναι για να πληρώνουμε τα προηγούμενα χρέη. Όσον αφορά την κίνηση του πρώτου δεκαπενθημέρου, είμαστε περίπου στα ίδια με πέρυσι, πράγμα που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, διότι υπήρχε συνεχής πτώση».

Μεγάλο το ποσοστό των καταναλωτών που ψωνίζουν με πλαστικό χρήμα

Τέλος, αναφορικά με την χρήση πλαστικού χρήματος από τους καταναλωτές κι αν αυτή παρουσιάζει νέες αυξητικές τάσεις, ο Βασίλης Λεμονίδης απάντησε: «Όντως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πάρα πολύ το πλαστικό χρήμα κι ένα μεγάλο ποσοστό ψωνίζει και αγοράζει είτε για να «χτίσει» το αφορολόγητο του είτε γιατί υπάρχει ακόμη το μεγαλύτερο καρκίνωμα της οικονομίας μας που είναι τα capital controls, τα οποία δεν αφήνουν τον πελάτη να έχει ρευστό στην τσέπη του. Αυτό για εμάς είναι μια θηλιά στον λαιμό, όσον αφορά την άμεση ρευστότητα. Ευτυχώς ως Εμπορικός Σύλλογος κάναμε τις κινήσεις μας τότε που έπρεπε και τουλάχιστον το pos είναι δωρεάν στα μέλη μας, αλλά και το ποσοστό προμήθειας είναι χαμηλό. Ευχόμαστε να κατέβει κι άλλο. Έχουμε ζητήσει επίσης να γίνει αυτός ο λογαριασμός ακατάσχετος (από πληρωμή με κάρτες) όχι μόνο τα χρέη προς το δημόσιο και τον Ο.Α.Ε.Ε., αλλά και προς όλα τα υπόλοιπα, για να ανασάνει επιτέλους η μικρομεσαία επιχείρηση».