Τεράστια έλλειψη σε εμβόλια, κυρίως ηπατίτιδας Α και αντιτετανικών, εντοπίζει στην αγορά της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για εμβόλια που εντάσσονται στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών, αλλά και ενηλίκων κι ως εκ τούτου η έλλειψη τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη θωράκιση του πληθυσμού.

Η έλλειψη εμβολίων θα γίνει εμφανής αν προκύψει σοβαρό θέμα για κάποιους που δεν έχουν εμβολιαστεί

«Δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων. Το αντιτετανικό εμβόλιο παρουσιάζει τεράστια έλλειψη, όπως και αυτό της ηπατίτιδας Α. Μιλάμε για εμβόλια που εντάσσονται στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων στη χώρα μας. Δεν μιλάμε για εμβόλια για κάποιους που θα ταξιδέψουν σε εξωτικές περιοχές, τα οποία τα διαχειριζόμαστε από εδώ, αλλά για εμβόλια που όλοι πρέπει να είναι όλοι εμβολιασμένοι, πόσο μάλλον όταν προκύψει ένα σοβαρό θέμα αν δεν είναι εμβολιασμένοι», τόνισε αρχικά με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρέπει να βρεθεί ικανός αριθμός εμβολίων για να καλυφθεί η ζήτηση

«Ίσως να υπάρχουν κι άλλες ελλείψεις σε άλλα εμβόλια, όπως είχε παρατηρηθεί και σε αυτά της ιλαράς, όταν προέκυψε το θέμα με την επιδημία πριν από λίγο καιρό. Από αυτά που βλέπω εγώ από ανθρώπους που έρχονται και απευθύνονται στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, είναι τεράστια η έλλειψη εμβολίων στην αγορά της Καβάλας. Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχει αναγκαιότητα να γίνεται αυτός ο εμβολιασμός, άρα πρέπει να βρεθεί ικανός αριθμός εμβολίων για να καλυφθεί η ζήτηση», συμπλήρωσε σχετικά στη συνέχεια των δηλώσεων του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει η παντελής έλλειψη των συγκεκριμένων εμβολίων από την αγορά

«Ο βασικός εμβολιασμός τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων προβλέπει ότι κάποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά, όπως αυτά που προανέφερα. Σε αυτούς που έρχονται στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για αντιτετανικό και ηπατίτιδας Α δεν μπορούμε να βρούμε. Το πρόβλημα εντοπίζεται εδώ και μήνες και παρουσιάζει κάποια διαστήματα εφοδιασμού της αγοράς, με μικρές όμως ποσότητες. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία από την παντελή έλλειψη των συγκεκριμένων εμβολίων, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Δυσκολεύεται πολύ κάποιος να βρει το εμβόλιο που θέλει τη στιγμή που το χρειάζεται», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.