Από τις πιο λατρεμένες μακαρονάδες, ειδικά των μικρών παιδιών. Αν διπλασιάσουμε την ποσότητα του γάλακτος και λιγοστέψουμε το νερό, γίνεται ακόμα πιο νόστιμος και μαλακός ο κιμάς και είναι ιδανικός για τα παιδιά μας. Όπως κι αν την φτιάξουμε, είναι σκέτη απόλαυση.

Υλικά

•    1 πακέτο ή 500 γραμ. μακαρόνια Νο5 ή Νο6

•    1 κουτ. σούπας  βούτυρο ή φυτίνη
•    1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη

Για τη σάλτσα κιμά

•    400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
•    200 γραμ. χοιρινός κιμάς
•    ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    ½ καρότο τριμμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
•    1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ περίπου, απλώνοντάς τον με την κουτάλα, διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το καρότο, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι, το γάλα και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
Σκεπάζουμε με το καπάκι τον κιμά και σιγοβράζουμε για 35΄- 40΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια στο πιάτο. πασπαλίζουμε με καφαλοτύρι ή μυζήθρα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πηγή