Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συστήματα ηχητικής πληροφόρησης για άτομα με αναπηρία όρασης

Ημέρα:

spot_img

Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, που είναι στις 15 Οκτωβρίου, σας προσκαλεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί στο πεζοδρόμιο του ξενοδοχείου Ωκεανίς για την παρουσίαση των νέων ηχητικών συστημάτων προειδοποίησης – πληροφόρησης του πράσινου για άτομα με αναπηρία όρασης, η τοποθέτηση των οποίων ολοκληρώθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για έξι συσκευές (τρία ζεύγη) που τοποθετήθηκαν πιλοτικά στους ιστούς των φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Ερυθρού Σταυρού με Δαγκλή.

Από τη συσκευή εκπέμπεται ένα ακουστικό σήμα για να μπορεί αυτή να εντοπιστεί από τα άτομα με αναπηρία όρασης, η ένταση του οποίου αυξομειώνεται αυτόματα ανάλογα με το θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συσκευές διαθέτουν (για τους μερικώς βλέποντες) οθόνη Led  με φωτεινή ένδειξη στα ελληνικά και στα αγγλικά που αναφέρει «Παρακαλώ περιμένετε Please wait» όσο στη διάβαση υπάρχει κόκκινη ένδειξη για τους πεζούς.

Με το πάτημα είτε του ειδικού κομβίου στο κάτω μέρος της συσκευής (που προορίζεται για τα άτομα με αναπηρία όρασης) είτε της μεγάλης κίτρινης επιφάνειας στην μπροστινή όψη της συσκευής, ενεργοποιείται το σύστημα και στο επόμενο πράσινο για τους πεζούς θα ακούγεται η ηχητική προειδοποίηση, ενώ ταυτόχρονα το κουμπί στο κάτω μέρος της συσκευής που δείχνει με βέλος και την κατεύθυνση της διάβασης, θα δονείται.

Κατά τη διάρκεια του κόκκινου για τους πεζούς, και εφόσον πατηθεί και ενεργοποιηθεί η συσκευή, ακούγονται πληροφορίες στα ελληνικά και στα αγγλικά για το όνομα της οδού στην οποία βρισκόμαστε και για την κατεύθυνση που είναι μπροστά μας. Έτσι υπάρχει άρτιος και ασφαλής προσανατολισμός όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία όρασης, είτε είναι κάτοικοι της πόλης, είτε επισκέπτες, αλλά και για τους τουρίστες από το εξωτερικό, αφού οι πληροφορίες δίνονται και στα αγγλικά.

Στο πλαϊνό μέρος της συσκευής υπάρχει ανάγλυφη απεικόνιση που περιγράφει τον δρόμο που μας ενημερώνει για το αν ο δρόμος είναι διπλής  κατεύθυνσης, αν διακόπτεται από νησίδα, αν υπάρχει ποδηλατοδρόμος, κ.λ.π..

Η συσκευή λειτουργεί απρόσκοπτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από -25 βαθμούς Κελσίου έως και +60 βαθμούς Κελσίου και σε σχετική υγρασία από 0 έως 95%. Βαθμός προστασίας κατά της σκόνης και υγρασίας IP54.

Οι συσκευές διαθέτουν ημερήσιο και νυχτερινό πρόγραμμα για τη μείωση εκπομπής θορύβου το βράδυ, έχουν ρολόι πραγματικού χρόνου και συγχρονίζονται με τη θερινή και τη χειμερινή ώρα.

Η συσκευή δημιουργείται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πρόκειται για συστήματα με πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως καταλαβαίνετε, τα οποία εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία όρασης και συμβάλλουν στην ασφαλή, ομαλή και αυτόνομη μετακίνησή τους μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα τα συστήματα αυτά εξυπηρετούν άτομα με κινητική αναπηρία, ηλικιωμένους, τουρίστες της πόλης και φυσικά όλους τους πεζούς.

Ως  Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας θέλουμε να ευχαριστήσουμε το δήμο Καβάλας, τη δήμαρχο Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα προσωπικά, καθώς επίσης και τους συνεργάτες της αντιδημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνετέλεσαν στην ευόδωση αυτού του εγχειρήματος, καθώς επίσης και την πρόεδρο και το ΔΣ της Δημωφέλεια δήμου Καβάλας.

Με εκτίμηση, για την Δ.Ε.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΡΕΜΥΔΑΣ  ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ                 ΜΑΟΥΝΑΤΖΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΚΩΝ/ΝΟΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...