Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από το Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στην πλατεία του Καπνεργάτη παρέδωσαν στους πολίτες διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας την Τετάρτη (18/4) στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Υγείας», ενώ παρόμοια δράση πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο το απόγευμα μέχρι και το βράδυ της Τρίτης (17/4). 

«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, ώστε να μάθουν την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.ΠΑ.), αυτό που ο πιο πολύς κόσμος γνωρίζει σαν τεχνητή αναπνοή ή φιλί της ζωής», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στο Kavala Web News o Τάσος Κοσατζής, διασώστης του Ε.Κ.Α.Β. και εκπαιδευτής κοινού.

Προσπάθειες του σωματείου εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας για ν’ αρχίσουν και πάλι τα πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡ.Π.Α.

«Είναι κάποιες απλές δεξιότητες που μπορεί να τις μάθει ο οποιοσδήποτε πολίτης, ακόμη κι αν είναι άσχετος με υγειονομικά θέματα. Δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που θα πάθει καρδιακή ανακοπή στα πρώτα λεπτά που είναι και πολύ κρίσιμα», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Κοσατζής.

Ερωτηθείς για το αν γνωρίζουν οι συμπολίτες μας τι σημαίνει η ΚΑΡ.ΠΑ. κι αν υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός αυτών που μπορούν να την εφαρμόσουν στην πράξη, ο κ. Κοσατζής απάντησε: «Επειδή παλιότερα κάναμε κάποια πιστοποιημένα σεμινάρια στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, συνολικά περίπου 4.000 άτομα και από όμορες περιφερειακές ενότητες, παρακολούθησαν και έμαθαν ΚΑΡ.ΠΑ. Ό,τι μάθει ο καθένας είναι κέρδος για όλη του τη ζωή. Νομίζω ότι θα πρέπει να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Γίνεται ήδη μια κίνηση από το σωματείο εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας για να ξεκινήσουμε και πάλι τα πιστοποιημένα σεμινάρια, ώστε να μπορεί ο πολίτης που θέλει να μαθαίνει αυτές τις βασικές δεξιότητες που μπορούν να σώσουν έναν συνάνθρωπό μας κι αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο».

Υπάρχουν λίγα περιστατικά στην Π.Ε. Καβάλας όπου γνώστες της ΚΑΡ.Π.Α. «έσωσαν» ασθενείς μέχρις ότου φτάσει στο σημείο το Ε.Κ.Α.Β.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιστατικά στα οποία μέχρι να φτάσουν οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας υπήρξαν συμπολίτες μας που «έσωσαν» ασθενείς επειδή εφάρμοσαν την ΚΑΡ.ΠΑ., ο κ. Κοσατζής απάντησε: «Έχουμε πάει σε περιστατικά που «δουλεύτηκε» όπως λέμε ο ασθενής από κάποιον που είχε αυτές τις δεξιότητες και είχαμε συνολικά τρία – τέσσερα περιστατικά στην περιοχή μας που πήρε και πάλι μπροστά καρδιά ασθενούς που είχε σταματήσει».

Τέλος, για το αν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς σε ασθενή από κάποιον που δεν γνωρίζει ή δε θυμάται καλά να κάνει ΚΑΡ.ΠΑ., ο κ. Κοσατζής σημείωσε: «Χειρότερα να κάνεις έναν άνθρωπο που δεν αναπνέει και δεν δουλεύει η καρδιά του είναι δύσκολο. Χειρότερα δεν γίνεται. Καλό είναι να κάνουμε ό,τι θυμόμαστε ή μάθαμε με προσοχή και χωρίς πανικό. Ακόμη και στο Ε.Κ.Α.Β. να τηλεφωνήσουμε είναι κι αυτό μια σημαντική πρώτη βοήθεια».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...