Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ: Το ζητούμενο είναι η ισότιμη μεταχείριση

Ημέρα:

spot_img

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας τη Δευτέρα (4/12), εκδήλωση από τους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, τα Κ.Α.Π.Η. Αγίου Λουκά και Κρηνίδων, τον δήμο Καβάλας και τον νομαρχιακό σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. της Π.Ε. Καβάλας, συνοδεία ορχήστρας και χορευτικών της Θασιακής Ένωσης Καβάλας.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν, η πρόεδρος των Κ.Α.Π.Η., Ε. Δρακονάκη, η αντιδήμαρχος Καβάλας, Μ. Φραντζεσκάκη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο σύλλογος γονέων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου και ο πρόεδρος και τα μέλη του νομαρχιακού συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. Καβάλας.

Το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει με κάποια μορφή αναπηρίας

Ο διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία καθιέρωσης της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με ειδικές ανάγκες το 1999 από τον Ο.Η.Ε.

”Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει με κάποια μορφή αναπηρίας και στην Ελλάδα το 10% του πληθυσμού. Την ημέρα αυτή θα πρέπει να έχουμε στον νου μας πως μια ημέρα δεν αρκεί για να θυμόμαστε ή να κάνουμε αναφορά στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά πρέπει να είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή. Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κάθε μέρα, δυστυχώς η κοινωνία δεν κατανοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις εξειδικευμένες ανάγκες τους. Ειδικότερα. οι περισσότεροι από μας βλέπουμε τα προβλήματα τις δυσκολίες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, χωρίς να βάζουμε στην σωστή διάσταση το μέγεθος που αντιμετωπίζουν, εκτός αν έρθουμε σε επαφή με το ειδικό σχολείο”, τόνισε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ζητούμενο είναι η ισότιμη μεταχείριση…

”Τα θέματα σε ένα τέτοιο σχολείο είναι τεράστια, αφού λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις στο διδακτικό και ειδικό προσωπικό, όσο και την κτιριακή υποδομή. Το γεγονός ότι καταφέρνουν και συνεχίζουν τη πορεία τους, οφείλεται στην αγωνιστικότητα και την προσπάθεια που καταβάλουν όσοι εργάζονται στο σχολείο και όσοι τα στηρίζουν. Το πιο σημαντικό έργο όμως στα ειδικά σχολεία το επιτελούν οι ίδιοι οι μαθητές, που κάθε μέρα δεν κουράζονται να μας προσφέρουν αυθόρμητη και καθαρή αγάπη, να μας συγχωρούν για τα λάθη μας και να μας δείχνουν ότι αυτό που έχουν ανάγκη είναι η αγάπη, η κατανόηση και η συμπαράσταση. Το ζητούμενο είναι η ισότιμη μεταχείριση. Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες και η προσωπική τους ιστορία μας κάνει να σκεφτόμαστε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, πιο ουσιαστικό και ανθρώπινο. Οι άνθρωποι με αναπηρία ζουν συνεχώς με δυσκολίες, γιατί σε πρακτικά ζητήματα δεν δόθηκαν λύσεις. Η κοινωνία πολλές φορές βάζει τους ανθρώπους αυτούς στο περιθώριο, χωρίς να τους βλέπει, χωρίς να τους ακούει ως εξαίρεση από το κανονικό. Αναπηρία έχουμε λοιπόν στο να κατανοήσουμε αυτούς που έχουν αναπηρία”, συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές Δ. Εμμανουηλίδη και Κ. Μορφίδη, τη δήμαρχο, Δ. Τσανάκα και τον διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας, Α. Βαγενά για την αμέριστη συμπαράσταση τους στην δημιουργία και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου της Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...