Σε καλό επίπεδο βρίσκονται από αντισεισμικής άποψης τα δημόσια κτήρια στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

«Τα κτήρια που είναι κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα σχολεία και γενικότερα τα δημόσια κτήρια, νομίζω ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Πριν από δύο χρόνια σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας κάναμε με μηχανικούς ελέγχους σε πάνω από 100 κτήρια και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουμε πρόβλημα, ειδικά με τα σχολεία. Όπου υπήρξαν θέματα, έγιναν ενέργειες για την αποκατάσταση, αλλά γενικότερα δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κτήρια που χρήζουν δευτεροβάθμιας επέμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζίδης.

Τα παλαιά και ασυντήρητα κτήρια κινδυνεύουν από έναν ισχυρό σεισμό

Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι όλα τα νέα κτήρια στην περιοχή μας, κατασκευάζονται σωστά και σύμφωνα πάντοτε με τους νέους κανονισμούς και γι’ αυτό μπορούν να αντέχουν σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Κυριαζίδης στάθηκε στο γεγονός των παλαιών κτηρίων, τα οποία όπως είπε είναι αυτά που κινδυνεύουν από έναν σεισμό, καθώς έχουν υποστεί φθορές λόγω του χρόνου, αλλά και επειδή μένουν ασυντήρητα.

Τέτοια κτήρια υπάρχουν περισσότερο στα χωριά μας, ενώ για πολλά από αυτά υπάρχει ανάγκη κατεδάφισης, κάτι που όμως δεν γίνεται, αφού οι πολίτες δεν μπορούν να το κάνουν είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί είναι ακατοίκητα και υφίστανται φθορές από το πέρασμα του χρόνου.

Κοινή συνεδρίαση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και της μόνιμης επιτροπής του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Σε επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών, ο κ. Κυριαζίδης σημείωσε ότι το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας είναι πολύ ενεργοποιημένο επί του θέματος, έχοντας βέβαια και τα απαιτούμενα σχέδια.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κυριαζίδης, η μόνιμη επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, που έχει αντικείμενο της την αντισεισμική προστασία, θα συνεδριάσει από κοινού με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρξει η ετοιμότητα που απαιτείται. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.