Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θέμης Καλπακίδης: Ο ΤΑΡ εμμένει χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση

Ημέρα:

spot_img

«Η στρέβλωση της πραγματικότητας, οι μη νόμιμες εργασίες και οι παράνομες ενέργειες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ΤΑΡ που μας οδηγούν να διευκρινίσουμε και να αποκαταστήσουμε κάποια πράγματα», τόνισε σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης (20/6), ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής για την αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, Θέμης Καλπακίδης.  

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Καλπακίδης, ο αγώνας για την αλλαγή όδευσης δεν δίνεται από πέντε ανθρώπους, αλλά από πολλούς συλλόγους και σωματεία, όπως ο αγροτικός σύλλογος Καβάλας, ο αντίστοιχος του Νέστου, το σωματείο εργαζομένων στα πετρέλαια, η Ο.Ε.Β.Ε.Κ. και το Επιμελητήριο, ο σύλλογος εμπόρων – βιοτεχνών Φιλίππων, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων γυμνασίου – λυκείου και δημοτικών σχολείων των Κρηνίδων, ο πολιτιστικός σύλλογος Ζυγού, το σωματείο εργαζομένων στη Β.Φ.Λ. και ο Εμπορικός Σύλλογος  Καβάλας.

«Με το έτσι θέλω η κοινοπραξία προσπαθεί ακόμη και σήμερα να περάσει τον αγωγό από την περιοχή, μη ακούγοντας την τοπική κοινωνία, τους φορείς και να εμμένει χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση στην συγκεκριμένη όδευση…»

«Λόγος της συνέντευξης είναι η ανάγκη αποκατάστασης της αλήθειας σχετικά με τη συμπεριφορά του ΤΑΡ από το 2013. Με το έτσι θέλω η κοινοπραξία προσπαθεί ακόμη και σήμερα να περάσει τον αγωγό από την περιοχή, μη ακούγοντας την τοπική κοινωνία, τους φορείς και να εμμένει χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση στην συγκεκριμένη όδευση. Μετατόπισαν λίγο τον αγωγό, δεν έκαναν αλλαγή όδευσης. Η βασική παρανομία που έχει κάνει ο ΤΑΡ στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η έλλειψη διαβούλευσης, η οποία ουσιαστικά είναι προαπαιτούμενο να γίνει πριν ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό ουδέποτε έγινε και προσπαθώντας να καλύψει το κενό, μετά από συμβουλή των τραπεζών προφανώς για χρηματοδότηση, βγάζει δελτία και ανακοινώσεις για διαβούλευση. Με ψευδή στοιχεία η κοινοπραξία έχει υποκλέψει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων γι’ αυτό και επικαλείται ότι είναι νόμιμη. Όπως κάποιος που έχει πάρει δίπλωμα οδήγησης χρηματίζοντας κάποιους, αλλά είναι νόμιμος οδηγός», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Καλπακίδης.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπογράψει εδώ και δυο χρόνια και δεν έχουν αποζημιωθεί. Άλλοι που περνά ο αγωγός από το χωράφι τους και δεν το γνωρίζουν…»

«Η κοινοπραξία δέχεται από μόνη της πολλές φορές ότι δεν έχει κάνει διαβούλευση. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει διαφήμιση ότι όποιος δεν έχει αποζημιωθεί και όποιος θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει για να μάθει για την αποκατάσταση της γης, για τα δικαιώματά του κλπ. Αυτά θα τα ήξερε ο κόσμος αν η εταιρεία είχε κάνει διαβούλευση. Από τη στιγμή που δεν έκανε κανείς δεν ξέρει τα δικαιώματά του. Υπάρχουν άνθρωποι για να αποδείξουμε ότι η κοινοπραξία λέει ψέματα στον κόσμο, προκειμένου να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπογράψει εδώ και δυο χρόνια και δεν έχουν αποζημιωθεί. Άλλοι που περνά ο αγωγός από το χωράφι τους και δεν το γνωρίζουν. Έχουμε ανθρώπους ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρωθεί και δεν έχει έρθει η εταιρεία σε επαφή μαζί τους», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

«Έχουν καταπατηθεί συνθήκες, έχουν καταστρατηγηθεί ευρωπαϊκές νομοθεσίες»

Ο Θέμης Καλπακίδης είπε επίσης ότι «καταστρατηγείται διακρατική συμφωνία που λέει ότι θα πρέπει (οι του ΤΑΡ) να έρθουν σε επαφή με τον καθένα ξεχωριστά για να γίνει διαπραγμάτευση. Αφού δεν έχει γίνει αυτό, η εταιρεία παρανομεί για άλλη μια φορά. Τα έχουμε καταγγείλει στη δικαιοσύνη, στα υπουργεία, αλλά κωφεύουν. Είναι άξιο απορίας πως βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι έχουμε χάσει δικαστήρια! Ο κ. Σταθάκης μας είπε …μάλλον χάνετε και το ΣτΕ! Πως το ξέρουν εφημερίδες των Αθηνών και sites; Η εταιρεία έχει κάνει παράνομες εργασίες στην περιοχή που τις έχουμε σταματήσει. Έχουν καταπατηθεί συνθήκες, έχουν καταστρατηγηθεί ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Ποτέ δεν είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες και δεν είχαμε συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

«Τα στοιχεία της έκθεσης του Τ.Ε.Ε. αποδομήθηκαν όχι από ειδικούς, αλλά από έναν αγρότη, έναν ασφαλιστή κι έναν πρώην δήμαρχο…»

Ο κ. Καλπακίδης αναφέρθηκε και στις γνωμοδοτήσεις τόσο του ΤΕΕ όσο και του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, που, όπως υπογράμμισε, δεν βόλευαν την εταιρεία και γι’ αυτό έκανε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ, προκειμένου να βγάλει κατά παραγγελία έκθεση για να προχωρήσει το έργο.

«Υπήρχε δέσμευση ότι θα έρθουν στην Καβάλα να παρουσιάσουν την έκθεση, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Αφού εκπονήθηκε η έκθεση μετά εκδικάστηκε η υπόθεση στο ΣτΕ και κάποιοι γνώριζαν το αποτέλεσμα», είπε σχετικά.

Παράλληλα, μίλησε για τη συνάντηση που έγινε στο αρμόδιο υπουργείο στις 28 Μαρτίου, επισημαίνοντας: «Τα στοιχεία της έκθεσης αποδομήθηκαν όχι από ειδικούς, αλλά από έναν αγρότη, έναν ασφαλιστή κι έναν πρώην δήμαρχο. Κι αφού δεν μπορούσαν να απαντήσουν αφού τα στοιχεία ήταν του ΤΑΡ κι όχι δικά τους (ΤΕΕ) είναι στοιχεία από τη βιβλιογραφία όπου αφαίρεσαν λέξεις για να γίνουν πιο πειστικοί. Δεσμεύτηκε να στείλει περιβαλλοντικό επιθεωρητή, αλλά δεν τον είδαμε ακόμη».

«Ένας υπουργός (ο κ. Σταθάκης) έφτασε στην Καβάλα ως ντίλερ του ΤΑΡ με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να προσπαθεί να διευκολύνει ένα έργο ιδιωτικών συμφερόντων»

Επίσης ο Θέμης Καλπακίδης πρόσθεσε ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη στο υπουργείο.

«Ο υπουργός, θρασύτατα, έβγαλε δελτίο ότι …σε συνέχεια της συνάντησης στις 28 Μαρτίου, στην οποία όμως (δεύτερη) δεν κληθήκαμε όπως και το ΓΕΩΤΕΕ. Ένας υπουργός (ο κ. Σταθάκης) έφτασε στην Καβάλα ως ντίλερ του ΤΑΡ με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να προσπαθεί να διευκολύνει ένα έργο ιδιωτικών συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπακίδης.

Εκβιασμός η σύνδεση των δυο σημαντικών έργων με το να περάσει ο αγωγός από εκεί που θέλει η εταιρεία

Αναφερόμενος στα έργα που ανακοινώθηκαν για την περιοχή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας σημείωσε: «Το έργο ύδρευσης είναι 9 εκ. ευρώ και των δυο ταμιευτήρων 3 εκ. ευρώ. Σύνολο 12 εκ. ευρώ. Επέμειναν ότι για να πάρετε τα χρήματα πρέπει να περάσει ο αγωγός από την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό είναι εκβιασμός. Από αυτά τα 12 εκ. ευρώ, μετά από συζητήσεις που κάναμε με ανθρώπους που ξέρουν, με την έκπτωση ο προϋπολογισμός θα πέσει στα 4,8 εκ. ευρώ. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της περιοχής και θέλοντας να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας μίλησαν για αυτό το πραγματικά έργο πνοής, αν και θα μπορούσε να μπει στο Ε.Σ.Π.Α. όπως μας είπε ο κ. Σιμιτσής. Αυτοί που ψήφισαν ναι (στο δημοτικό συμβούλιο) ή δεν ξέρουν τι ψήφισαν ή μας κοροϊδεύουν, αφού υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λέει ότι δεν συνδιαλεγόμαστε με τον ΤΑΡ. Ο δήμος Καβάλας είναι μαζί μας για την αλλαγή όδευσης, για να είμαστε δίκαιοι, είναι μαζί μας στις δικαστικές διαμάχες και πιστεύω ότι εξαπατήθηκαν και το ψήφισαν».

«Ή δεν ξέρει πόσο μεγάλη εταιρεία είναι ο ΤΑΡ ή υποτιμά τη νοημοσύνη μας!»

«Υποχρέωση όλων είναι να επαναφέρουμε τον ΤΑΡ στη νομιμότητα. Γιατί καταστρατηγήθηκαν συμφωνίες, διακρατικές και διεθνείς συνθήκες, παραβιάστηκαν άρθρα και ουσιαστικά βιάζεται η περιοχή μας. Εμείς κάναμε διαβούλευση από την πρώτη στιγμή με τους κατοίκους, κάτι που δεν έκανε ο ΤΑΡ. Οι κάτοικοι μετείχαν σε όλες τις κινητοποιήσεις, δώσαμε έγκριση για βόρεια διέλευση του αγωγού απ’ όπου θα περάσει και ο «Ποσειδών», ένας ίδιος αγωγός με τον ΤΑΡ και με μικρότερη απ’ αυτή του ΤΑΡ όδευση, απλά έχει λίγο περισσότερο βουνό. Είναι γελοίες και τραγικές οι αιτιολογίες τους. Ή δεν ξέρει πόσο μεγάλη εταιρεία είναι ο ΤΑΡ ή υποτιμά τη νοημοσύνη μας! Εμείς ποτέ δεν είπαμε όχι στο έργο, αλλά ζητάμε αλλαγή όδευσης, ενώ αυτοί θέλουν να περάσουν μέσα από την τύρφη και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Υπάρχει προχειρότητα με την οποία η κοινοπραξία αντιμετωπίζει την περιοχή μας, θέλοντας να την απαξιώσει, κάνοντάς την διάδρομο αγωγών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο των δηλώσεών του ο κ. Καλπακίδης.

«Μας κοροϊδεύουν για να κερδίσουν χρόνο, για να κερδίσουν αποφάσεις από φορείς…»

Καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας δήλωσε: «Εδώ και καιρό ζητούσαμε συνάντηση με την κοινοπραξία, από το 2013. Όταν ερχόμαστε στο δια ταύτα τις πηγαίνουμε προς τα πίσω. Μας κοροϊδεύουν για να κερδίσουν χρόνο, για να κερδίσουν αποφάσεις από φορείς. Αφού έχει τελειώσει σχεδόν το έργο τι ανάγκη έχουν χρηματοδότηση; Ψάχνουν να βρουν ιδιοκτήτες όταν λένε ότι τους έχουν πληρώσει όλους! Ποιον κοροϊδεύουν; Θα απολογηθεί κανείς; Έρχεται η στιγμή για την υπεράσπιση των μικρών έναντι των μεγάλων συμφερόντων. Εμείς θα είμαστε εκεί και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και το δίκιο των επόμενων γενεών γιατί η εταιρεία είναι παράνομη, ασελγεί στην περιοχή ακόμη και με τις ζωές μας, με όλη την ευθύνη αυτού που λέω κι όσοι λέμε όχι στην όδευση. Ευελπιστούμε την τελευταία στιγμή ότι θα έρθει κάποιος με ανοιχτά αυτιά που θα δει ότι υπάρχει πρόβλημα και θα πει πάμε να το λύσουμε, διαφορετικά ας ελπίσουμε ότι η επανάσταση θα ξεκινήσει από την Καβάλα. Η κοινοπραξία δείχνει αδιαλλαξία, σκοπιμότητα και εμμονή να περάσει από την περιοχή γιατί έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...