Παρασκευή, Απρίλιος 16, 2021

Stress echo με χορήγηση φαρμάκων

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια η επιστήμη μας έχει προσφέρει ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, ώστε να προβλέψουμε την ασθένεια αυτή και βεβαίως να ελέγξουμε τη λειτουργία της καρδιάς μας υπό συνθήκες πίεσης.

Ήδη λοιπόν από το 2005 οι γιατροί σε όλη την Ευρώπη συστήνουν την εξέταση stress echo στους ασθενείς. Μάλιστα, πλέον η εν λόγω εξέταση μπορεί και να συνταγογραφηθεί οπότε να προβούμε σε αυτή δωρεάν ή έστω με μια ελάχιστη συμμετοχή.

Με λίγα λόγια, κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο ασθενής καλείται να περπατήσει για περίπου 20 λεπτά σε διάδρομο ή να κάνει πετάλι σε στατικό ποδήλατο, ώστε να μελετηθεί η αντίδραση και η λειτουργία της καρδιάς του κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο, που προκαλεί στρες στην καρδιά του εξεταζόμενου.

Ας δούμε όμως βήμα-βήμα την εξέταση που αφορά τη χορήγηση φαρμάκου:

  • Στον εξεταζόμενο τοποθετείται φλεβοκαθετήρας στο χέρι καθώς επίσης και ηλεκτρόδια στον θώρακα με στόχο τη συνεχή καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
  • Μετά τη σύνδεση με τα monitors, ο γιατρός περνάει σε μια ηχοκαρδιογραφική μελέτη ηρεμίας ή μελέτη αναφοράς.
  • Ο εξεταζόμενος παραμένει ξαπλωμένος στο εξεταστικό κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, όπως συμβαίνει και με την εξέταση του triplex καρδιάς.
  • Χάρη στη χορήγηση του φαρμάκου, συνήθως της δοβουταμίνης, προκαλείται το στρες ή αλλιώς η κόπωση. Η δόση αυτή αυξάνεται σταδιακά, κάνοντας την καρδιά να χτυπά έντονα και γρήγορα, όπως θα συνέβαινε εναλλακτικά με το περπάτημα στο διάδρομο ή κάνοντας πετάλι.
  • Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός διενεργεί ηχοκαρδιογράφημα κι έτσι μπορεί να παρακολουθεί τη λειτουργία της καρδιάς καταγράφοντας το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
  • Φτάνοντας στη μέγιστη καρδιακή συχνότητα που προβλέπεται για κάθε ηλικία, ολοκληρώνεται η εξέταση στρες έκο στον dr. Καραγιάννη.
  • Φυσικά, ο εξεταζόμενος παραμένει ξαπλωμένος μέχρι η καρδιά του να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και έπειτα αφαιρείται και ο φλεβοκαθετήρας.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της εξέτασης, αυτά ο εξεταζόμενος μπορεί να τα παραλάβει μέσα σε 20 λεπτά και να ενημερωθεί από τον γιατρό για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς του.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι εκεί για να μας εξηγήσει περισσότερο αναλυτικά τα αποτελέσματα της εξέτασης και να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα της καρδιάς μας.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό αν κάτι μας ανησυχεί ή υπάρχει κάτι που δεν έχουμε καταλάβει απόλυτα να ρωτήσουμε και να ζητήσουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις από τον γιατρό μας.

Φυσικά, καλούμαστε να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες που θα μας δοθούν και να επαναλάβουμε την εξέταση αν το κρίνει ο γιατρός μας απαραίτητο στο μέλλον.

spot_img

Διαφημίσεις