Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο κορωνοϊός ήταν τελικά απλή εποχική γρίπη

Ημέρα:

spot_img

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (18/2) στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου διακομίσθηκε ένας 48χρονος αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής από το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, ο οποίος ήταν ύποπτος για… κορωνοϊό!

Τελικά αποδείχθηκε ότι ο ασθενής έπασχε από εποχική γρίπη, γεγονός που συντέλεσε στο να λήξει ο συναγερμός και να επανέλθει η ηρεμία σε προσωπικό και ασθενείς, καθώς για ένα περίπου τρίωρο δημιουργήθηκε ένας σχετικός πανικός.

«Σωστά το προσωπικό του ΓΝΚ προετοιμάστηκε για την άφιξη ενός λοιμώδους περιστατικού, αλλά αυτό αναστάτωσε τους παραβρισκόμενους ασθενείς, αλλά και τους συγγενείς τους και για αυτό διέρρευσε η όλη ιστορία…»

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο Διευθυντής του ΕΣΥ του ΓΝΚ και παθολόγος, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος ανέφερε αρχικά: «Ο ασθενής πρόσφατα επέστρεψε από τη Γερμανία, είχε πυρετό, θεώρησε συνάδελφος από το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, ότι ενδεχομένως πρέπει να βάλει μεταξύ άλλων και πιθανή λοίμωξη από κορωνοϊό. Σωστά το προσωπικό του ΓΝΚ προετοιμάστηκε για την άφιξη ενός λοιμώδους περιστατικού, αλλά αυτό αναστάτωσε τους παραβρισκόμενους ασθενείς, αλλά και τους συγγενείς τους και για αυτό διέρρευσε η όλη ιστορία. Αυτό έγινε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και διήρκεσε ένα τρίωρο, γιατί ο ασθενής λόγω του προβλήματος με την έλλειψη ασθενοφόρων έπρεπε να πάει όχημα από την Καβάλα στη Χρυσούπολη για να τον παραλάβει. Εξετάστηκε από τους παθολόγους της Β΄ Παθολογικής Κλινικής και βγήκε το τεστ θετικό στη γρίπη».

«Στο ΓΝΚ διαθέτουμε τεστ ταχείας αναγνώρισης της γρίπης και ο ασθενής μετά από οδηγίες έφυγε από το νοσοκομείο»

«Βέβαια πρέπει να ορίσουμε τι είναι ύποπτο κρούσμα για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ύποπτο είναι το κρούσμα που περιλαμβάνει μια εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως αναφέρει στο ιστορικό της πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα τις τελευταίες 14 μέρες. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ανέφερε τέτοια ιστορία, οπότε αντιμετωπίστηκε σαν ένα απλό εμπύρετο, οι εξετάσεις κατέληξαν ότι ήταν πραγματική γρίπη, καθώς στο ΓΝΚ διαθέτουμε τεστ ταχείας αναγνώρισης της γρίπης και ο ασθενής μετά από οδηγίες από τους παθολόγους που τον εξέτασαν και με τα κατάλληλα φάρμακα έφυγε από το νοσοκομείο», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Κροκίδης.

«Το περιστατικό μας ωφέλησε λιγάκι, δείξαμε αντανακλαστικά και ψυχραιμία. Νομίζω ότι ήταν ένα καλό τεστ…»

«Κατά κάποιο τρόπο το περιστατικό μας ωφέλησε λιγάκι, δείξαμε αντανακλαστικά και ψυχραιμία. Νομίζω ότι ήταν ένα καλό τεστ. Τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό συνιστούμε πρώτον ψυχραιμία από όλους μας, δεύτερον χρήση της μάσκας από όλους τους ασθενείς που έρχονται στα επείγοντα, στα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας, ειδικά όταν έχουν εμπύρετο που συνοδεύεται από βήχα, απόχρεμψη και τρίτον το σωστό πλύσιμο των χεριών από όλους. Εννοούμε νερό και σαπούνι μέχρι 20 δευτερόλεπτα, να πάει σε όλες τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα και συμπληρωματικά καλή απολύμανση των επιφανειών, όπου μπορούν να επικαθίσουν είτε ο ιός της γρίπης, είτε ο κορωνοϊός, ο οποίος μένει στις επιφάνειες πολλές περισσότερες ώρες από τη γρίπη», δήλωσε ακόμη ο κ. Κροκίδης.

Στις μέρες κορύφωσής της η εποχική γρίπη

Ερωτηθείς για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση με την εποχική γρίπη, ο Ξενοφών Κροκίδης επισήμανε: «Με την εποχική γρίπη πάμε καλά, βρισκόμαστε στις ημέρες κορύφωσής της. Και οι επόμενες ημέρες θα είναι το ίδιο, περιμένουμε το νέο ανακοινωθέν για τους θανάτους την Πέμπτη (20/2), σίγουρα από τους 53 θα είναι μεγαλύτερος, όπως και ο αριθμός όσων βρίσκονται στα κρεβάτια των ΜΕΘ. Πολλές φορές έχουμε τονίσει ότι δυστυχώς η μάχη για τη γρίπη κρίνεται στα κρεβάτια των ΜΕΘ. Και με πολλή περηφάνια πρέπει να πω ότι στον τομέα αυτό ότι το ΓΝΚ έχει την πολυτέλεια να διαθέτει μια άρτια οργανωμένη ΜΕΘ, η οποία εξυπηρετεί όχι μόνο την Π.Ε. Καβάλας, αλλά και γειτονικές περιοχές».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...