Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τον κορωνοϊό

Ημέρα:

spot_img

Την διαρκή επαγρύπνηση όλων μας, καθώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία του κορωνοϊού, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταγράφονται τόσο στη χώρα, όσο και στην περιοχή μας, ζητά ο Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.

«Πράγματι, τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο, οι αριθμοί πιστοποιούν την καλή έκβαση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Υπάρχουν πλέον μεμονωμένα κρούσματα, σχετιζόμενα πολλές φορές με ήδη γνωστό κρούσμα, άρα η κατάσταση είναι απόλυτα ικανοποιητική. Ο κίνδυνος όμως υπάρχει πάντα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κροκίδης.

«Πρέπει να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας και άσβεστη την προσήλωσή μας στα μέτρα που είναι μεν χιλιοειπωμένα, αλλά πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών»

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, έχουμε μείνει στα γνωστά τρία κρούσματα και νομίζω ότι ανήκουμε σε εκείνες της περιοχές, που ενώ έχουμε σημαντικό αριθμό κατοίκων, έχουμε παραμείνει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας για την επόμενη ημέρα. Όμως επειδή ανήκουμε σε μια Περιφέρεια, πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε και περιφερειακά. Η Π.Ε. Ξάνθης έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα της πανδημίας με 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα κι 6 θανάτους κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε μιας και είναι μια γειτονική σε εμάς περιοχή. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας και άσβεστη την προσήλωσή μας στα μέτρα που είναι μεν χιλιοειπωμένα, αλλά πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών», αναφέρει ακόμη ο Ξενοφών Κροκίδης.

«Πρότασή μας είναι ο χώρος που διαμορφώθηκε στη Βραχεία Νοσηλεία να παραμείνει και τους επόμενους μήνες, καθώς το φθινόπωρο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας, τη βαρύτητα του οποίου δεν ξέρουμε…»

«Στο Νοσοκομείο Καβάλας εδώ κι ένα 10ήμερο, έχουμε περάσει στην επόμενη ημέρα, καθώς έχουν ξεκινήσει τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις περιηγήσεις που κάνω στους χώρους του Γ.Ν.Κ. διαπιστώνω ότι οι αποστάσεις τηρούνται όπως και γενικότερα όλα τα μέτρα. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τα χειρουργεία, γιατί για να χειρουργηθεί κάποιος με αναισθησία χρειάζεται τεστ κορωνοϊού για τις τελευταίες 48 ώρες. Προσπαθούμε σε συνεργασία και με τον υπεύθυνο του τμήματος μοριακής βιολογίας να ανταποκριθούμε, υπάρχει οργανωτική δυσκολία, αλλά το όλο θέμα το χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση από όλους μας. Ειδικά δε στο ΓΝΚ και τις επόμενες εβδομάδες και τους καλοκαιρινούς μήνες, γι’ αυτό πρότασή μας είναι ο χώρος που διαμορφώθηκε στη Βραχεία Νοσηλεία να παραμείνει και τους επόμενους μήνες, καθώς το φθινόπωρο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας, τη βαρύτητα του οποίου δεν ξέρουμε. Βέβαια θα είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε πλέον περισσότερες ΜΕΘ και η κατανομή είναι πιο ορθολογική», επισημαίνει καταληκτικά ο κ. Κροκίδης.

Δεδομένο θεωρεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κροκίδης, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μάλιστα άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lock down.

Το μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορωνοϊού, αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lock down. Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα, αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία», δήλωσε σχετικά και αναφέρθηκε στη διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως επισήμανε, το δεύτερο κύμα μπορεί να είναι και πριν το φθινόπωρο!

«Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον.

«Δεν έχουμε περισσότερο κίνδυνο από πριν μία εβδομάδα απλά υπάρχει μία χαλάρωση! Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν το φθινόπωρο, ειδικά η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών», κατέληξε σχετικά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...

Ασθενής σεισμική δόνηση πάνω από το Παληό

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 1,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τα...