Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Δεν εμπνέουν ανησυχία τα κρούσματα της γρίπης

Ημέρα:

Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, διαβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, επειδή οι επόμενες εβδομάδες είναι αυτές στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να καταγραφεί κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, θα πρέπει να είναι όλοι σε εγρήγορση, τόσο οι πολίτες, όσο και οι υγειονομικοί.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από τη γρίπη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης. Όπως αναφέρει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά συνήθους εποχικής έξαρσης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Κανένα από τα θύματα της γρίπης δεν είχε εμβολιαστεί, αν και στην πλειονότητά τους άνηκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα πάντα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., συνολικά έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. και όπως τονίζεται κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για την γρίπη, ενώ τα πέντε (83,3%) από τα έξι θύματα, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Ειδικότερα, πρόκειται για πέντε άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 39 έως 79 έτη. Από τα δύο (33,3%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα τέσσερα (66,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα δύο στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών ένα ανήκε στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και ένα ανήκε στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Έχουν καταγραφεί συνολικά 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Στην περιοχή μας και στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

«Όντως, τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα έχει κοινοποιήσει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Δεν εμπνέουν όμως σε καμιά περίπτωση ανησυχία, η φαινομενικά αυξημένη προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και σε άλλες δομές υγείας, τα κρούσματα και οι συνακόλουθοι θάνατοι σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι τον Ιανουάριο η δραστηριότητα της γρίπης κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στο ότι η αλλαγή του καιρού το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων που εντυπωσιάζουν εν πρώτοις, αλλά δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Οι δομές υγείας λειτουργούν και εάν χρειαστεί, λόγω συνοδών νοσημάτων, γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο κι ένα πολύ μικρό κομμάτι θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το δυσάρεστο είναι ότι με τη γρίπη «τρέχουν» και τα κρούσματα ιλαράς που αυξάνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κι αυτά επιπλοκές. Στην περιοχή μας και στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Άρα καμιά ανησυχία, αλλά εγρήγορση όπως πάντα και από όλους. Φαίνεται ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά στον απολογισμό που θα γίνει την άνοιξη δεν θα έχουμε μάλλον τα κρούσματα των προηγούμενων ετών. Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά, αλλά ας μην προτρέχουμε ακόμη», υπογραμμίζει στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Καλπάζει» η ιλαρά στη Νότια Ελλάδα

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της ιλαράς, εκατό νέα κρούσματα καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα 1.362, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στην πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά) και άτομα από το γενικό πληθυσμό που στην πλειονότητα τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει σταθερός. Πρόκειται για ένα βρέφος και έναν 17χρονο, από κοινότητες Ρομά, που κατέληξαν λόγω επιπλοκών από την ιλαρά. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Με ουδέτερο πρόσημο κλείνει φέτος η οικονομία

Η αύξηση στις συντάξεις είναι αμελητέα / Ο τουρισμός...

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν θα μας… πικράνουν

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Προσπαθούμε να μην ξεπεράσουν τις περσινές τιμές...

Γιατί οι σοβαρές δηλώσεις απαξιώνονται ή κρύβονται;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Στην διεθνή πολιτική σκηνή, οι αλήθειες...

Νέα Πέραμος: Πυρκαγιά σε πάρκινγκ σκαφών αναψυχής

Ένα σκάφος κάηκε ολοσχερώς και σε άλλα δύο προκλήθηκαν...

Η νέα διοίκηση του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών

Μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 11 Δεκεμβρίου 2024...

ΤΕΕ: Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές, αλλά η ασφάλεια δικαίου παραμένει ζητούμενο

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά...