Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Χρ. Παπαδόπουλος: Εφαρμόστε σωστά τα μέτρα για να τελειώσουμε σύντομα

Υψηλά τα ποσοστά κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην Π.Ε. Καβάλας, το lockdown είναι ένα «φάρμακο» που έχει όμως πολλές παρενέργειες

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Δυστυχώς βλέπω ακόμη συμπολίτες μας που είναι αδιάφοροι! Δεν βλέπουν τους διασωληνωμένους, δεν βλέπουν τους νεκρούς; Απορώ τι δεν καταλαβαίνουν! Βλέπω πολλούς που κυκλοφορούν λες και δεν τρέχει τίποτα γύρω τους! Πρέπει από μόνοι μας να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, ότι η μετάδοση του ιού είναι αυξημένη κι άρα θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και να μην έχουμε επαφές παρά μόνο με την οικογένειά μας και με κανέναν άλλον».

Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι η περιοχή μας είναι από αυτές που επλήγησαν και πλήττονται περισσότερο από τον ιό.

«Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους και σωστά θα αποδώσουν και μάλιστα γρήγορα!»

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολα κι αυτό φαίνεται από την πίεση που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Από εκεί και μετά εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους και σωστά θα αποδώσουν και μάλιστα γρήγορα! Εάν δεν εφαρμοστούν όμως στο βαθμό που πρέπει τόσο περισσότερο θα αργούμε να επανέλθουμε σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, τόσο θα μεγαλώνει η ζημιά στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το lockdown είναι ένα «φάρμακο» που έχει όμως πολλές παρενέργειες»

«Προφανώς και μπορούν να ληφθούν και πιο σκληρά μέτρα, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα, τόσο τα πλήγματα που δέχεται η κοινωνία και οικονομία θα είναι τεράστια. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι το lockdown είναι ένα «φάρμακο» που έχει όμως πολλές παρενέργειες», συμπλήρωσε ακόμη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.Κ.

«Νομίζω ότι τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Από εκεί ξεκίνησε το κακό…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε θεωρεί ότι η κατάσταση ξέφυγε προς το χειρότερο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Από εκεί ξεκίνησε το κακό. Το καλοκαίρι ήταν λιγότερα τα κρούσματα, ήταν λίγος ο τουρισμός, υπήρχαν κάποια διάσπαρτα κρούσματα, ήταν ανοιχτοί οι χώροι. Από τη στιγμή όμως που μπήκε ο Σεπτέμβριος κι αρχίσαμε να μαζευόμαστε σε πιο κλειστούς χώρους εκεί τα πράγματα ήταν αναμενόμενο να χειροτερέψουν και αυτό έγινε. Αντί να προσέχουμε περισσότερο, κάναμε το αντίθετο. Ο ιός «δούλευε» όπως λέμε από τον Σεπτέμβριο και μας και ξεγελούσαν ίσως και τα χαμηλά νούμερα».

Σε υψηλά ποσοστά η κυκλοφορία του ιού στην Π.Ε. Καβάλας – Εκατοντάδες κάθε μέρα τα κρούσματα πέραν των όσων ανακοινώνονται!

Αναφορικά με το ποια μπορεί να είναι η πραγματική εικόνα με τα κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Δεν μπορούμε να έχουμε δεδομένα για την πλήρη κυκλοφορία του ιού. Πάντως είναι σε υψηλά ποσοστά. Είναι εκατοντάδες κάθε μέρα στην περιοχή μας τα κρούσματα κι αυτό είναι λογικό. Αυτά τα κρούσματα που βλέπουμε να ανακοινώνονται στην περιοχή μας όπως και σε όλη τη χώρα δεν είναι τα πραγματικά, αλλά είναι πολλαπλάσια και το λέγαμε αυτό από την αρχή της πανδημίας όταν ακόμα ήταν λίγα τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην περιοχή μας».

«Το lockdown του Νοεμβρίου δεν είναι ίδιο με του Μαρτίου. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, άρα δεν αναμένω να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Εκτός και αν λειτουργήσει ο φόβος…»

Για το πότε θεωρεί ότι μπορεί να αποδώσουν τα μέτρα περιορισμού, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.Κ. τόνισε: «Το lockdown του Νοεμβρίου δεν είναι ίδιο με του Μαρτίου. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, άρα δεν αναμένω να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Εκτός και αν λειτουργήσει ο φόβος κι ο περιορισμός από τον ίδιο τον κόσμο και καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν πούμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορώ ή δεν πρέπει να έρθουμε σε επαφή με άλλους και το καταλάβουμε, μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και να πάμε πολύ πιο γρήγορα στο να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Εγώ πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ο περιορισμός και τα μέτρα αλλά το πόσο γρήγορα δεν μπορούμε να το πούμε αν θα είναι την επόμενη ή σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Σταδιακά και ελεγχόμενα το άνοιγμα της αγοράς

Σε σχέση με το άνοιγμα της οικονομίας και πως πρέπει αυτό να γίνει, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Το άνοιγμα, όπως λένε και οι ειδικοί, πρέπει να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα όπως έγινε την πρώτη φορά τον Μάρτιο. Απότομα δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Το ζήτημα είναι όμως ότι κάποιες βασικές δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποια καταστήματα».

«Είναι σίγουρο και ξεκάθαρο ότι αργήσαμε στη λήψη μέτρων σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Έπρεπε να ληφθούν μέτρα από τις αρχές Οκτωβρίου»

Σε ερώτηση για το αν η Πολιτεία άργησε να πάρει μέτρα όταν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ότι οδεύουμε ολοταχώς προς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Είναι σίγουρο και ξεκάθαρο ότι αργήσαμε στη λήψη μέτρων σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα αιφνιδιάστηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, από την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού γιατί έχει γίνει πολύ πιο μεταδοτικός πλέον. Είναι φοβερή η ταχύτητα εξάπλωσης του. Εκεί όντως υπήρξε ένας αιφνιδιασμός. Νομίζω τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν από τις αρχές Οκτωβρίου τότε που άρχισαν να φαίνονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα».

«Το παρήγορο είναι ότι μπροστά μας, στο βάθος του τούνελ, έχουμε ένα φως με τα εμβόλια – Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που περάσαμε. Μπορεί να μην είναι πλήρης η κανονικότητα, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο…»

Σχετικά με τα εμβόλια και το πόσο σημαντικά θα βοηθήσουν στη μάχη κατά της πανδημίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας δήλωσε: «Το παρήγορο είναι ότι μπροστά μας, στο βάθος του τούνελ, έχουμε ένα φως με τα εμβόλια. Υπάρχει ένας ορίζοντας και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιπτώσεις. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι καλύτερη κι από αυτό της γρίπης, καθώς κανένα εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 90% αποτελεσματικότητα. Θα είναι όμως και ασφαλή αυτά τα εμβόλια. Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που περάσαμε. Μπορεί να μην είναι πλήρης η κανονικότητα, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο. Δεν θα περάσουμε αυτά που περάσαμε φέτος ούτε και ο επόμενος χειμώνας θα είναι όπως αυτός που διανύουμε τώρα».

spot_img

Διαφημίσεις