Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Καβάλα: Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε στην περιοχή της...

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Χρ. Παπαδόπουλος: «Είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς»

«Το lockdown δεν μπορεί να παρατείνεται επ' αόριστον, εφόσον όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουμε μια ύφεση, μια σταθεροποίηση, οι κινήσεις όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικές»

Ακολούθησε μας

Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, με την τήρηση όμως αυστηρών μέτρων, τάχθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η αγορά επλήγη βαρύτατα από το συνεχές lockdown, το οποίο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν τηρήθηκε πιστά, όπως είχε συμβεί με το αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου – Μαΐου.

«Το lockdown βοήθησε μεν, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, διότι εν πολλοίς δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε. Μην κατηγορούμε όμως γι’ αυτό τους πολίτες, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι έχουν μπερδευτεί και κουραστεί. Εν πάση περιπτώσει ένα lockdown δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον…»

«Είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς, αλλά και των σχολείων. Όχι όμως άνοιγμα για το άνοιγμα, όχι άνοιγμα χωρίς σχέδιο. Ανοίγουμε έχοντας την κατάσταση υπό έλεγχο. Εφόσον προχωρά ο εμβολιασμός και μόνο με πολλά τεστ, απομόνωση των θετικών και με επίβλεψη αυτών και των επαφών τους», σημείωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή κι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

«Το lockdown βοήθησε μεν, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, διότι εν πολλοίς δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε. Μην κατηγορούμε όμως γι’ αυτό τους πολίτες, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι έχουν μπερδευτεί και κουραστεί. Εν πάση περιπτώσει ένα lockdown δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον. Δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό. Μπορεί να σου μειώσει μέχρι και να εκμηδενίσει τα κρούσματα, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, προκειμένου να συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα με προσεκτικά ανοίγματα, αυστηρή τήρηση μέτρων για να μην επανέλθουμε σε ένα τρίτο κύμα το οποίο μπορεί να ανακύψει ανά πάσα στιγμή», ανέφερε σχετικά.

«Θα πρέπει να ανοίξει η αγορά, εφόσον όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουμε μια ύφεση, μια σταθεροποίηση. Οι κινήσεις όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικές, με αυστηρά μέτρα, ώστε να μην πληρώσουν πάλι τη νύφη οι επαγγελματίες, αν αποφασιστεί κάποιο νέο κλείσιμο»

Ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε δε ιδιαίτερα στο μεγάλο κόστος που έχουν πληρώσει οι επαγγελματίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι περισσότερες θυσίες γίνονται από τους επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα καταστήματά τους. Είναι σε απόγνωση, αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης κυριολεκτικά. Οπότε θα πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό. Θα πρέπει να ανοίξει η αγορά, εφόσον όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουμε μια ύφεση, μια σταθεροποίηση. Οι κινήσεις όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικές, με αυστηρά μέτρα, ώστε να μην πληρώσουν πάλι τη νύφη οι επαγγελματίες, αν αποφασιστεί κάποιο νέο κλείσιμο. Όταν δεν τηρείται το lockdown είναι σαν να μην το κάνουμε, είναι άχρηστο. Αυτός ο φαύλος κύκλος κάποτε πρέπει να σταματήσει. Το lockdown θα πρέπει να έχει περιορισμένη διάρκεια και μετά να περάσουμε σε ανοίγματα με πολλά τεστ. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν και τα εμβόλια».

«Χρειάζονται πολλά τεστ στοχευμένα, σε αυτούς που εργάζονται, σε όσους κινούνται. Να υπάρχει σύστημα απομόνωσης και ελέγχου των θετικών και των στενών επαφών τους. Αυτή είναι η λύση…»

Ειδικά για τον εμβολιασμό, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας τόνισε: «Χρειάζεται χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό. Όσο πιο αργά κάνουμε τα εμβόλια, τόσο πιο πολύ θα αργήσουμε να βγούμε από όλο αυτό. Άρα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός γρήγορα και σε πολλούς».

Αναφορικά με αν τελικά θα έπρεπε να επιλεχθεί μια άλλη μορφή lockdown, ώστε να μην βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Το σωστό θα ήταν ένα αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου, με χρονικό ορίζοντα να μηδενίσεις τα κρούσματα και μετά να ανοίξεις με αυστηρά μέτρα και πολλά τεστ. Όχι να περιορίζουμε τους πάντες, αλλά τους θετικούς γιατί αυτοί μεταδίδουν τον ιό. Αυτούς πρέπει να βρούμε. Χρειάζονται πολλά τεστ στοχευμένα, σε αυτούς που εργάζονται, σε όσους κινούνται. Να υπάρχει σύστημα απομόνωσης και ελέγχου των θετικών και των στενών επαφών τους. Αυτή είναι η λύση. Πολλά τεστ, εντοπισμός των θετικών, των επαφών τους, περιορισμός τους και έλεγχος αυτών. Μόνο έτσι μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση για να μην την πληρώνει συνέχεια η Οικονομία».

«Να κάνουμε υπομονή μέχρι το Πάσχα, αλλά να έχουμε πετύχει κι ένα ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας για να έχουμε ένα καλοκαίρι όπως το θέλουμε όλοι, κανονικό»

«Αυτό το «ακορντεόν» κουράζει και οδηγεί σε μικρότερη προσήλωση του κόσμου. Δεν πειθαρχεί κανείς όταν βλέπει ότι δεν αποδίδει όλο αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει αυτό. Να κάνουμε υπομονή μέχρι το Πάσχα, αλλά να έχουμε πετύχει κι ένα ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας για να έχουμε ένα καλοκαίρι όπως το θέλουμε όλοι, κανονικό. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας. Δυστυχώς υπήρξαν καθυστερήσεις από την Ε.Ε.», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα