Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Χρήστος Παπαδόπουλος: Ο κόσμος θεωρεί ότι τελείωσε η πανδημία

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία! Από εκεί που δεν έχουμε κρούσματα, μέσα σε μια με δυο εβδομάδες μπορεί να έχουμε επιδημία»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία! Από εκεί που δεν έχουμε κρούσματα, μέσα σε μια με δυο εβδομάδες μπορεί να έχουμε επιδημία. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σαν τη φωτιά σε ξερά χόρτα και μπορεί να φύγει εκτός ελέγχου».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει γενικότερα ένας προβληματισμός στους επιστήμονες με την αναζωπύρωση κάποιων εστιών της πανδημίας.

«Περάσαμε στο άλλο άκρο, αυτό της χαλάρωσης. Φαινόταν ξεκάθαρα αυτό καθημερινά. Σαν να μη συνέβη τίποτα ποτέ. Θεώρησε ο κόσμος ότι τελείωσε η πανδημία. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν πολύ, ειδικά τώρα με το άνοιγμα των συνόρων, αλλιώς θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων»

«Τελευταία, από εκεί που τα πηγαίναμε εξαιρετικά, περάσαμε στο άλλο άκρο, αυτό της χαλάρωσης. Φαινόταν ξεκάθαρα αυτό καθημερινά. Σαν να μη συνέβη τίποτα ποτέ. Ενώ όλοι οι ειδικοί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μιλούν για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, κάτι που κάνει και η κυβέρνηση, ο κόσμος δεν το έκανε. Θεώρησε ότι τελείωσε η πανδημία. Αυτό είναι λοιπόν που δημιουργεί τον κίνδυνο να έχουμε κρούσματα. Στην περιοχή μας, σε αντίθεση με τον χειμώνα και επειδή είναι τουριστική, ο κίνδυνος προέρχεται από τα εισερχόμενα κρούσματα. Αυτό είναι που φοβόμαστε. Υπάρχουν μέτρα και για τα ξενοδοχεία και για την εστίαση που πρέπει να τηρηθούν. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν πολύ, ειδικά τώρα με το άνοιγμα των συνόρων, αλλιώς θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Πάντα είμαι ανήσυχος. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μετά είναι πολύ δύσκολο να πάρεις μέτρα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ύστερα από ένα πρώτο lock down είναι δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο, άρα θα αναγκαστούμε να υποστούμε τις συνέπειες του κορωνοϊού…»

Σε ερώτηση για το αν είναι γενικότερα ανήσυχος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας απάντησε: «Βέβαια, πάντα είμαι ανήσυχος. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μετά είναι πολύ δύσκολο να πάρεις μέτρα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ύστερα από ένα πρώτο lock down είναι δύσκολο να κάνεις ξανά κάτι τέτοιο, άρα θα αναγκαστούμε να υποστούμε τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ο ιός αυτός έχει αποδείξει ότι δεν μετράει καλοκαίρια και υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει κορύφωση της επιδημίας σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και στη Λατινική Αμερική. Μπορεί το καλοκαίρι να επιβραδύνει λίγο τη μετάδοση, αν όμως χαλαρώσουμε και δεν τηρούμε τις αποστάσεις, τότε θα εξαπλωθεί γρήγορα. Το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης ήταν ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, κάτι που ξεχάσαμε τελευταία».

«Η υπηρεσία μας αυτή τη στιγμή και για το επόμενο διάστημα θα ασχολείται με τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων εκεί όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα…»

Καταληκτικά, για το πως θα κινηθεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας το επόμενο διάστημα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Η υπηρεσία μας αυτή τη στιγμή και για το επόμενο διάστημα θα ασχολείται με τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων εκεί όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Αν όμως οι πολίτες δεν κατανοήσουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα, εμείς δεν μπορούμε να τους κυνηγάμε. Θα ελέγχουμε όσες επιχειρήσεις μπορούμε, όμως αν οι πολίτες δεν κινηθούν όπως το προηγούμενο διάστημα που τα κατάφεραν εξαιρετικά, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για όλους μας».

Διαφημίσεις