Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Χρήστος Παπαδόπουλος: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Κρίσιμες θεωρεί τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», στην υπηρεσία της οποίας προΐσταται, επικρατεί καθημερινά «πυρετός», καθώς βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό και επαφή με τον Ε.Ο.Δ.Υ.

«Θα πρέπει το κλείσιμο των σχολείων να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, εκδηλώσεων, συναθροίσεων και τα παιδιά να μη βγαίνουν. Οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά στο σπίτι»

Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν από την πολιτεία και σχετίζονται με το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Πρόκειται για μέτρα που αργά ή γρήγορα θα λαμβάνονταν, ήταν θέμα ημερών. Δεν είναι εύκολη απόφαση για το πότε θα κλείσουν τα σχολεία, ούτε είναι εύκολη υπόθεση να ξέρεις για πόσο καιρό θα πρέπει να μείνουν κλειστά. Επιπλέον το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα, αλλιώς δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Αν δηλαδή κλείσουμε απλώς τα σχολεία κι όλα τα άλλα γίνονται κανονικά, τότε δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Θα πρέπει το κλείσιμο των σχολείων να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, εκδηλώσεων, συναθροίσεων και τα παιδιά να μη βγαίνουν. Έχουμε πάρει ήδη πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, κάνοντας συστάσεις περιορισμού συναθροίσεων, ειδικά των ευπαθών ομάδων. Οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά στο σπίτι».

«Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος αυτή τη στιγμή, διότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλα είναι ρευστά…»

Ερωτηθείς για το πόσο αισιόδοξος είναι για το αν τελικά θα περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, απάντησε: «Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος αυτή τη στιγμή, διότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλα είναι ρευστά. Οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Αν μας έβρισκε δυο μήνες μετά, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και λόγω καιρού. Τώρα ακόμη έχουμε ιώσεις, γρίπη, ο καιρός δεν έχει ζεστάνει, οι πολίτες είναι σε κλειστούς χώρους, οπότε είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοση του ιού, ο οποίος ούτως ή άλλως μεταδίδεται εύκολα. Στην υπηρεσία μας επικρατεί ένας «πυρετός», είμαστε σε συναγερμό διαρκή, σε επαφή με τον Ε.Ο.Δ.Υ. κι είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση που θα είναι η εξάπλωση της επιδημίας».

«Όλα τα μέτρα λαμβάνονται στην κατεύθυνση να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση ασθενών, καθώς κάτι τέτοιο ίσως οδηγήσει το σύστημα υγείας να μην αντέξει…»

«Προσπαθούμε κι εμείς να συμβάλλουμε στα μέτρα περιορισμού του ιού και με ενημερώσεις και με συναντήσεις με φορείς, με τους Δήμους κλπ. Ήδη λαμβάνονται μέτρα από Περιφέρεια και Δήμους κι ακολουθούν κι άλλα, καθώς κάθε μέρα που περνάει αυτά τα μέτρα αυξάνονται και σκεφτόμαστε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού. Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ούτως ή άλλως γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κι αυτό, γιατί αυτό είναι που θα επιβαρυνθεί στο τέλος με το κύμα των ασθενών. Όλα τα μέτρα λαμβάνονται στην κατεύθυνση να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση ασθενών, καθώς κάτι τέτοιο ίσως οδηγήσει το σύστημα υγείας να μην αντέξει. Ο στόχος μας δηλαδή είναι όσο το δυνατόν να απαλύνουμε το επιδημικό κύμα», δήλωσε ακόμη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Περισσότερα τα κρούσματα από αυτά που επίσημα έχουν καταγραφεί – «Αν υπάρξει πειθαρχία στη χώρα μας, θα έχουμε αποτέλεσμα, αν όχι τότε κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει αυτά που περιμένουμε»

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε επίσης ότι τα κρούσματα στη χώρα μας είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από αυτά που επίσημα έχουν γίνει γνωστά.

«Το πόσα όμως είναι αυτά τα κρούσματα δεν γνωρίζουμε κι αυτό είναι το θέμα. Σε καμιά χώρα δεν είναι τα κρούσματα αυτά που καταγράφονται επισήμως. Είναι σίγουρα πολλά περισσότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τέλος, για το αν η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε παρόμοιο σημείο με τη γειτονική Ιταλία απάντησε: «Ποτέ δεν ξέρεις. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα πιο έγκαιρα από την Ιταλία. Από την άλλη εν πολλοίς η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Στην Ιταλία φαίνεται ότι δεν πειθάρχησαν τόσο καλά, όσο στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Αν υπάρξει ανάλογη πειθαρχία και στη χώρα μας, θα έχουμε αποτέλεσμα, αν όχι τότε κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει αυτά που περιμένουμε».

Διαφημίσεις