Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Χρήστος Παπαδόπουλος: Ετοιμότητα και ανησυχία για τον κορωνοϊό

«Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, δεν έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχει έμπειρο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Ξέρει να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Για να έχεις μεγάλη ετοιμότητα όμως απαιτούνται συχνές ασκήσεις, αυτό είναι που τονίζουμε».

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα των υγειονομικών μονάδων της περιοχής μας για τον κορωνοϊό, αλλά και για το πόσο ανήσυχοι πρέπει να είμαστε όλοι αν εντοπιστεί κρούσμα στη χώρα μας ή στην περιοχή μας.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με αυτό που συμβαίνει και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τα οποία μεταβάλλονται διαρκώς»

«Είμαστε σε επιφυλακή όντως, είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, ειδικά όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα δημόσιας υγείας. Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με αυτό που συμβαίνει και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τα οποία μεταβάλλονται διαρκώς. Ο κορωνοϊός είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα κι έχει μια μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με τη γρίπη. Γενικότερα πάντως τα δεδομένα που έχουμε από την Κίνα είναι λίγα και γι’ αυτό και ο ΠΟΥ είναι συγκρατημένος στο τι θα πει και τι θα κάνει. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σε κάποια στιγμή ενδεχομένως θα έχουμε και στη χώρα μας περιστατικά και αυτό που μας ανησυχεί είναι το πόσο θα εξαπλωθεί γενικά…»

«Αυτό που έχει σημασία να πούμε είναι ότι σε κάποια στιγμή ενδεχομένως θα έχουμε και στη χώρα μας περιστατικά και αυτό που μας ανησυχεί είναι το πόσο θα εξαπλωθεί γενικά. Έχουμε μια πλήρη εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα, υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα και σε άλλες χώρες που μπορεί να αυξηθούν και το θέμα είναι αν θα έχουμε τη μετάδοση στην κοινότητα. Εκεί θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα κριθούν να αντιμετωπίσουν το βάρος τα συστήματα υγείας κι εκεί θα κριθεί και η ετοιμότητα του καθενός», συμπλήρωσε σχετικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Δεν έχουμε εμβόλιο, ούτε υπήρξε για κορωνοϊό μέχρι τώρα, ούτε αντιιικά τον πιάνουν, δεν έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε, πέραν της ανακουφιστικής θεραπείας»

Για το αν η δραστηριότητα του κορωνοϊού θα καμφθεί τους επόμενους μήνες, σημείωσε: «Προφανώς επειδή είναι ιός του αναπνευστικού ευνοείται όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όταν το περιβάλλον είναι κρύο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη και γρίπη έχουμε κυρίως τον χειμώνα. Οι καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν να περιοριστεί κάπως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν έχει ανοσία ο παγκόσμιος πληθυσμός. Γρίπη, λίγα περιστατικά, έχουμε και το καλοκαίρι, απλά δεν καταγράφονται. Ο πληθυσμός σε όλη τη Γη έχει ανοσία στη γρίπη, εδώ και δεκαετίες, οπότε ακόμη κι αν τα στελέχη των ιών μεταβάλλονται, υπάρχει μια σχετική ανοσία. Αυτό που ανησυχεί με τον κορωνοϊό είναι αν θα εξελιχθεί σε πανδημία, που σημαίνει ότι η εξάπλωση έχει περάσει τα όρια μιας ηπείρου και βρίσκεται παντού. Επειδή επίσης δεν έχουμε εμβόλιο, ούτε υπήρξε για κορωνοϊό μέχρι τώρα, ούτε αντιιικά τον πιάνουν, δεν έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε, πέραν της ανακουφιστικής θεραπείας που γίνεται σε όσους έχουν βαριά πνευμονία».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε όταν χρειαστεί…»

«Πρέπει συνέχεια να εκπαιδευόμαστε σε αυτά τα ζητήματα για το πως θα γίνεται η προφύλαξη των εργαζομένων με τα μέσα ατομικής προστασίας, το πως αντιμετωπίσεις περαστικά που θέλουν ιδιαίτερη απομόνωση και φροντίδα και επειδή δεν είναι συχνά, θα πρέπει να εξασκούμαστε τακτικά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε όταν χρειαστεί», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παπαδόπουλος.

Διαφημίσεις