Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Το ρίσκο είναι μεγάλο τώρα που ανοίγουν τα σύνορα

Αναστασία Αντωνίου: «Αν δεν τηρούμε τα μέτρα και τους κανόνες αυστηρά και απαρέγκλιτα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει ένα νέο κύμα κορωνοϊού πριν από το φθινόπωρο»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Τα πήγαμε πολύ καλά μέχρι τώρα, όλοι οι πολίτες ήταν υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, ειδικά τώρα που ανοίγουν τα σύνορα και θα έρθουν πολλοί τουρίστες».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου, με αφορμή την καταγραφή αρκετών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο πενθήμερο, πολλά εξ αυτών και στην γειτονική Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

«Αν δεν τηρούμε τα μέτρα και τους κανόνες αυστηρά και απαρέγκλιτα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει ένα νέο κύμα πριν από το φθινόπωρο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι δεν τελείωσε η πανδημία»

«Αν τηρούμε κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής, θα προστατευτούμε και θα προστατέψουμε. Ιδιαίτερα θα προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες, κάτι που κάνουμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αλλά θα προστατέψουμε και την οικονομία μας. Αν δεν τηρούμε τα μέτρα και τους κανόνες αυστηρά και απαρέγκλιτα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει ένα νέο κύμα πριν από το φθινόπωρο. Δυστυχώς, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης του κρούσματα αυξήθηκαν. Είχαμε τηλεδιάσκεψη οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το περασμένο Σάββατο (6/6) και είχαμε μια ακόμη την Τετάρτη (10/6), γιατί ο προβληματισμός και η ανησυχία μας, δυστυχώς, αυξάνονται. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι δεν τελείωσε η πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα γενικευμένο lock down. Δεν είμαι όμως κατά του τοπικού και περιορισμένου lock down»

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι, το χρωστάμε στον εαυτό μας, αλλά και σε όλους τους συνανθρώπους μας, είτε για λόγους υγείας, είτε για επαγγελματικούς λόγους, γιατί τολμούν να ανοίξουν ξενοδοχεία και εστιατόρια. Πρώτοι αυτοί με το παράδειγμά τους θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στη λειτουργία των καταστημάτων και των ξενοδοχείων τους, αλλά και όλοι εμείς που ως πελάτες θα βρεθούμε στον χώρο τους, να σεβαστούμε αυτή την προσπάθεια και να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία», συμπλήρωσε ακόμη στις δηλώσεις της η Αναστασία Αντωνίου.

Ερωτηθείσα για το αν η χώρα μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lock down, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα γενικευμένο lock down. Δεν είμαι όμως κατά του τοπικού και περιορισμένου lock down, αν είναι για το καλό των υπόλοιπων Δήμων και Περιφερειακών Ενοτήτων. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται μετά από πολλή σκέψη, γιατί είδαμε ότι τα lock down και επίπονα είναι, αλλά και μας πηγαίνουν πολύ πίσω σε σχέση με την ανάπτυξη και την πρόοδο. Αυτό που έχουμε εμείς σαν σημαία όμως πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία κι αν αυτή απειλείται, ναι, δεν θα πούμε «όχι» σε ένα τοπικό lock down».

Ν. Σύψας: «Τα κρούσματα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα πράγμα, πως η επιδημία είναι εδώ, δεν είναι fake news και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει…»

Eγρήγορση και όχι πανικό συνιστά από την πλευρά του ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star αναφορικά με την ανησυχία που επικρατεί, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Τα κρούσματα, τα οποία συσσωρεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, είχαν σχέση με τα ταξίδια, είχαν σχέση με την περιοχή της Ξάνθης, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Επομένως, οι δυο μεγάλοι παράγοντες που έχουμε για την επιδημία είναι ο συνωστισμός, ο συγχρωτισμός, αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα που λειτούργησαν στην περίπτωση αυτή», τόνισε ο κ. Σύψας και συνέχισε «τα κρούσματα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα πράγμα, πως η επιδημία είναι εδώ, δεν είναι fake news και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Πολλοί πιστεύουν πως είναι υπερβολικά τα μέτρα και πως ο κορωνοϊός δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ο κορωνοϊός όμως υπάρχει, είναι εδώ και ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά», επισήμανε ακόμη ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Διαφημίσεις