Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Το εμβόλιο βάζει «φρένο» στα δεινά της πανδημίας

Αλέξης Πολίτης: Τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι τόσο μικρά όσο νομίζουμε, είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πολλές χώρες, η τρίτη δόση είναι απαραίτητη

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Ο εμβολιασμός είναι αυτός που αποτελεί την ουσιαστική τροχοπέδη στην εξέλιξη της πανδημίας και στα περαιτέρω δεινά που θα μπορούσαμε να βιώσουμε», επισήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Παράλληλα, απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλά και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, για τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Η ανησυχία, στο πλαίσιο της πανδημίας, είναι ένας καλός οδηγός, υπό την έννοια ότι μας κρατά όλους σε εγρήγορση…»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ανησυχεί σχετικά με την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα και δη ενόψει του χειμώνα, ο κ. Πολίτης απάντησε: «Η ανησυχία, στο πλαίσιο της πανδημίας, είναι ένας καλός οδηγός, υπό την έννοια ότι μας κρατά όλους σε εγρήγορση, προκειμένου να σκεφτούμε, να δράσουμε και να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να μην αφήσουμε μια κατάσταση να εξελιχθεί επί τα χείρω. Ο φετινός χειμώνας, όπως όλα δείχνουν, δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον περσινό. Τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι τόσο μικρά όσο νομίζουμε. Δεν πρέπει να τα υποτιμούμε. Κακά τα ψέματα ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κι είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πολλές χώρες. Ωστόσο απαιτείται κι άλλη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το λεγόμενο τείχος ανοσίας».

«Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι σταθερή κι αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία είναι ένα πολυπλόκαμο πρόβλημα…»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εμφανίζει μια σημαντική σταθερότητα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ο γενικός γραμματέας του Ι.Σ.Κ. ανέφερε: «Το σύστημα υγείας φαίνεται ότι αντέχει, παρά τις πολλές αναστολές εργασίας και την επιστροφή των πολιτών σε κλειστούς χώρους. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι σταθερή κι αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία είναι ένα πολυπλόκαμο πρόβλημα κι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν μια παράμετρο την αφήσουμε στην άκρη ή την υποτιμήσουμε μπορεί να την βρούμε μπροστά μας».

«Αυτό που πραγματικά με θλίβει είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας άνω των 55 ετών»

Ο Αλέξης Πολίτης εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, άνω των 55 δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο.

«Αυτό που πραγματικά με θλίβει είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας άνω των 55 ετών. Είναι πολλοί και είναι αυτοί που δυστυχώς θα κινδυνεύσουν να νοσήσουν βαριά στην περίπτωση που κολλήσουν κορωνοϊό», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ο κ. Πολίτης απάντησε: «Δεν μπορώ να δώσω σαφή απάντηση, καθώς δεν είναι μετρήσιμο τόσο απλά. Για παράδειγμα άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πριν από πολλούς μήνες χρειάζονται τώρα ενίσχυση με την τρίτη δόση. Άλλοι που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Α δεν είναι καλυμμένοι σε σχέση με το στέλεχος Δ. Ωστόσο απαιτείται ένα σημαντικό ακόμη ποσοστό, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμη καλύτερα».

«Κάθε μέρα είναι μια κερδισμένη μέρα. Κάθε πέρυσι και χειρότερα, κάθε του χρόνου και καλύτερα…»

«Σημασία πάντως έχει ότι τα εμβόλια, μας επέστρεψαν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας πίσω. Δεν έχουμε τους περιορισμούς του 2020 σε καμιά περίπτωση. Τα εμβόλια μας επέτρεψαν να γυρίσουμε σε μια σημαντική μορφή της κανονικότητας μας, αν και απέχουμε στο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, αλλά σίγουρα είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Κάθε μέρα είναι μια κερδισμένη μέρα. Κάθε πέρυσι και χειρότερα, κάθε του χρόνου και καλύτερα», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη, σαφώς την χρειαζόμαστε για την επιπλέον ενίσχυση του οργανισμού μας κατά του ιού»

Αναφορικά με την πότε πρέπει να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι την τρίτη δόση και πόσο αναγκαία είναι αυτή, ο κ. Πολίτης σημείωσε: «Επειδή κάθε άνθρωπος είναι μια διαφορετική περίπτωση, καλό είναι ο καθένας να μιλήσει με τον γιατρό του, ώστε να λάβει τη σωστή πληροφόρηση για το πότε θα πρέπει να κάνει την τρίτη δόση. Είναι απαραίτητη, σαφώς την χρειαζόμαστε για την επιπλέον ενίσχυση του οργανισμού μας κατά του ιού».

«Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε και για την γρίπη, να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα που άλλωστε είναι κομμάτι της ζωής μας…»

Τέλος, σε ερώτηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης και για το αν υπάρχει περίπτωση να βιώσουμε φέτος τον χειμώνα μια «δίδυμη» πανδημία, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Για την ώρα ο ιός της γρίπης είναι αδύναμος στο νότιο ημισφαίριο. Δεν φαίνεται ότι θα είναι σοβαρό το πρόβλημα. Υπάρχει μια προσέγγιση που λέει ότι φέτος ή του χρόνου θα διαχειριστούμε ένα πιο ισχυρό κύμα γρίπης λόγω του ότι στην κοινότητα δεν υπάρχει ανοσία. Μένει να το δούμε. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε και για την γρίπη, να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα που άλλωστε είναι κομμάτι της ζωής μας».

spot_img

Διαφημίσεις