Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν

Δέσποινα Ιατρού: Σπάνιες οι περιπτώσεις που τον μετέδωσαν σε ενήλικες, δεν υπάρχουν παιδάκια που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν», τονίζει με έμφαση σε συνέντευξη της στον «Ενήμερο», η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.

Παράλληλα επισημαίνει ότι εύλογα τα πρόσφατα περιστατικά παιδιών που νόσησαν από κορωνοϊό, θορύβησαν την κοινωνία και φυσικά τους ειδικούς, ωστόσο σημειώνει ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα τα παιδιά μολύνθηκαν από το οικείο τους περιβάλλον κι ότι δεν είναι αυτά που διασπείρουν τον ιό.

«Σπάνια τα παιδιά είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγάλους στο σπίτι ή στους συμμαθητές τους στο σχολείο…»

«Οι ανησυχίες που εκδηλώνονται νομίζω ότι είναι σε υπερβολικό βαθμό. Τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν. Όσα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, στην συντριπτική τους πλειονότητα, μολύνθηκαν από το οικείο τους περιβάλλον. Σπάνια τα παιδιά είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγάλους στο σπίτι ή στους συμμαθητές τους στο σχολείο. Σε έρευνα που έγινε στα πανεπιστήμια της χώρας μας, βρέθηκε ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε από παιδιά σε ενήλικες. Αντίθετα, στους μεγαλύτερους έφηβους, που εκδηλώνουν και μεγαλύτερη κινητικότητα, ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται όπως στους νεαρούς ενήλικες κι έτσι μπορούν να τον μεταδώσουν είτε μεταξύ τους, είτε στους ενήλικες γι’ αυτό και αποφασίστηκε τα Λύκεια να είναι κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας», αναφέρει σχετικά η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Κακώς συγχέουν την ασθένεια των παιδιών με κορωνοϊό με τις μεταλλάξεις. Δεν υπάρχει παιδάκι μέχρι στιγμής που να φέρει μεταλλαγμένο στέλεχος, αποδεδειγμένα»

Αναφορικά με το θέμα των νέων μεταλλάξεων και το τι ισχύει για τα παιδιά, η Δέσποινα Ιατρού σημειώνει: «Κακώς συγχέουν την ασθένεια των παιδιών με κορωνοϊό με τις μεταλλάξεις που πράγματι υπάρχουν πλέον και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει παιδάκι μέχρι στιγμής που να φέρει μεταλλαγμένο στέλεχος, αποδεδειγμένα. Δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρονται τα μεταλλαγμένα στελέχη στα παιδιά, ακριβώς γιατί κανένα δεν έχει νοσήσει απ’ αυτό. Δεν μας καθησυχάζει αυτό, αλλά δεν μας θορυβεί κιόλας, αφού βλέπουμε ότι δεν έχουν κολλήσει. Συνεχίζουμε να λέμε ότι πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα, να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Όσον αφορά τα παιδιά, οι κανόνες υγιεινής, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος κι όσο γίνεται η άσκηση, αλλά και το να συντηρούμε μια καλή κατάσταση υγείας για να τελειώσει και ο χειμώνας, είναι τα στοιχεία που θα τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν».

«Εφόσον δούμε γρήγορη αύξηση κρουσμάτων, όπως σε άλλες περιοχές, σίγουρα θα έχουμε και εδώ κλείσιμο σχολείων. Μέχρι στιγμής όμως έχουμε σταθερά επίπεδα και δεν χρειάζεται…»

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία και στην Π.Ε. Καβάλας, μιας και τελευταία καταγράφηκαν κάποια κρούσματα σε ορισμένα από αυτά, η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ. απαντά: «Πράγματι υπάρχουν περιστατικά σε σχολεία της Π.Ε. Καβάλας που μας θορύβησαν. Όμως πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι ιδιαίτερα τα παιδιά των δημοτικών δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό κι όσα κόλλησαν ήταν από ενήλικες. Οι ειδικοί εξετάζουν την κατάσταση, βλέπουν πως θα πάει και θα αποφασίσουν. Εφόσον δούμε γρήγορη αύξηση κρουσμάτων, όπως σε άλλες περιοχές, σίγουρα θα έχουμε και εδώ κλείσιμο σχολείων. Μέχρι στιγμής όμως έχουμε σταθερά επίπεδα και δεν χρειάζεται. Τα δεδομένα και στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας είναι καλά και σταθερά, οπότε κρατάμε ανοιχτά και τα σχολεία προς το παρόν».

«Ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά. Θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασθέντων. Αισθάνομαι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι»

Τέλος, σε σχέση με την πορεία του εμβολιασμού, αλλά και πότε εκτιμά ότι θα δούμε φως στο τούνελ, η κ. Ιατρού επισημαίνει: «Ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά. Πλέον περνάμε και σε ενεργές και κρίσιμες ηλικίες, όπως 60 μέχρι 64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca κι έτσι θα καλυφθούν άτομα και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το κυριότερο είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασθέντων κι αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έστω και σταδιακά. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που προστέθηκαν κι αυτές που θ’ ακολουθήσουν, θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασθέντων. Αισθάνομαι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι».

spot_img

Διαφημίσεις