Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ένοπλη ληστεία σε μίνι μάρκετ

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για...

Το θύμα κατάλαβε την απάτη, αλλά ο δράστης εξαπάτησε συγγενικό της πρόσωπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Τέλος τα αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, κυρώσεις στους παραβάτες

Ακολούθησε μας

spot_img

Κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης (22/9) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δέσποινα Ιατρού, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σίσσυ Ρακιντζή και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Συμεών Τσετίνης.

Αρχικά η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού γνωστοποίησε το κοινό ανακοινωθέν των τριών συλλόγων.

«Σε οποιαδήποτε παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας…»

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τίθεται σε ισχύ το άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 10/8/2020, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η χορήγηση των αντιβιοτικών (εξαιρουμένων όσων προορίζονται για τοπική χρήση) χωρίς ιατρική συνταγή και σε οποιαδήποτε παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας. Η συνταγογράφηση αποτελεί σημαντική ιατρική πράξη», αναφέρει στην αρχή του το ανακοινωθέν.

«Η αγαστή συνεργασία των επιστημόνων υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της Υγείας των πολιτών»

«Μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης, ο ιατρός ή ο οδοντίατρος χορηγεί τα ενδεικνυόμενα αντιβιοτικά για να θεραπεύσει τον ασθενή. Ο φαρμακοποιός από την άλλη είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να εκτελεί συνταγές και να επικοινωνεί με τον ιατρό ή τον οδοντίατρο αν παρατηρήσει διαφοροποίηση της συνταγής από τυπικό θεραπευτικό σχήμα. Δυστυχώς αν συνεχισθεί η αλόγιστη χρήση τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ανθεκτικά μικρόβια θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια Υγεία έως το 2050. Η αγαστή συνεργασία των επιστημόνων υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της Υγείας των πολιτών», επισημαίνεται στη συνέχεια του κοινού ανακοινωθέντος.

Σ. Ρακιντζή: «Δεν θα μπορεί κανείς να προσέρχεται στα φαρμακεία χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από γιατρό…»

Από τη μεριά της η κ. Ρακιτζή ανέφερε ότι ήταν ένας νόμος που επρόκειτο να εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς η χώρα μας έχει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη. Διευκρίνισε δε πως πλέον δεν θα μπορεί κανείς να προσέρχεται στα φαρμακεία χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από γιατρό, εκφράζοντας την πίστη ότι ο νόμος θα εξελιχτεί θετικά.

Σ. Τσετίνης: «Είναι σημαντική η ενημέρωση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών»

Τέλος, από τη μεριά του ο κ. Τσετίνης ανέφερε πως προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, καθώς είναι σημαντική η ενημέρωση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνουν τα καλά βακτήρια του ανθρώπινου οργανισμού.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα