Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Σε πλήρη ετοιμότητα η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας για την εποχική γρίπη

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ενόψει της επικείμενης αύξησης των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΚ, Εύα Νάγκη, μέχρι στιγμής δεν έχει νοσηλευτεί με γρίπη κανένα περιστατικό στη ΜΕΘ, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου.

«Από εδώ και πέρα θα αρχίσει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης που θα κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο»

«Είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε το οποιοδήποτε περιστατικό, 365 ημέρες τον χρόνο, μεταξύ αυτών των περιστατικών φυσικά κι όσα αφορούν ασθενείς που θα νοσήσουν από την εποχική γρίπη. Είναι νωρίς για τη χώρα μας να έχουμε πολλά περιστατικά γρίπης αυτήν την περίοδο. Από εδώ και πέρα θα αρχίσει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης που θα κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις της η Εύα Νάγκη.

Απαιτείται επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν και οι 12 κλίνες της ΜΕΘ του ΓΝΚ

Σε σχέση με τις κλίνες που έχει στη διάθεσή της η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, η κ. Νάγκη τόνισε: «Έχουμε 9 κλίνες, αυτό είναι το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας. Λειτουργικές είναι συνολικά 12 κλίνες, όμως για να αναπτυχθούν και οι 12 απαιτείται νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί είμαστε αρκετοί στη ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Γενικώς το νοσοκομείο δεν έχει και δεν έχουμε και από που να αποσπάσουμε αυτό το νοσηλευτικό προσωπικό που χρειαζόμαστε».

«Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ολοένα και λιγότερους νοσηλευτές. Φεύγουν νοσηλευτές, βγαίνουν στην σύνταξη, αρρωσταίνουν, αλλά αντικαταστάτες δεν έχουμε»

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει ότι στο πλαίσιο των προσλήψεων στον χώρο της υγείας θα υπάρξουν αντίστοιχες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΚ, η κ. Νάγκη απάντησε: «Απ΄ό,τι ξέρω δεν υπάρχει καμιά πρόσληψη που να τρέχει, ούτε επικουρικό προσωπικό δόθηκε μέχρι στιγμής, οπότε συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ολοένα και λιγότερους νοσηλευτές. Φεύγουν νοσηλευτές, βγαίνουν στην σύνταξη, αρρωσταίνουν, αλλά αντικαταστάτες, δυστυχώς, δεν έχουμε».

«Μάχη» για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Αναφορικά με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και γενικότερα το τι γίνεται με το θέμα αυτό στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, η Εύα Νάγκη επισήμανε: «Έχουμε ανθεκτικά μικρόβια, όπως έχουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, αλλά είναι λίγα στελέχη και λίγα τα περιστατικά. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στο θέμα αυτό και είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες μονάδες».

Τι είναι η γρίπη ― Ποια είναι τα συμπτώματα

Ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε μερικά σημαντικά πράγματα για αυτήν. Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Παρόλο που ναυτία και εμετός είναι κοινή στα παιδιά, αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται σε μη σχετική γαστρεντερίτιδα που μερικές φορές αποκαλείται «στομαχική γρίπη».

Πως μεταδίδεται η γρίπη

Τυπικά η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα. Οι μολύνσεις επίσης συμβαίνουν με επαφή με αυτά τα σωματικά υγρά ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω από 20 μέρες σε 0°C και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχικές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ο αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους.

Διαφημίσεις