Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Ξ. Κροκίδης: Τα εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού είναι υπαρκτό πρόβλημα

«Η κακή ενημέρωση οδηγεί σε παραπληροφόρηση, αλλά και σε συζητήσεις τύπου... καφενείου»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Τα πράγματα είναι δύσκολα και γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας κι όχι εφησυχασμός. Ανοίξαμε δειλά δειλά τα σύνορά μας και ξεκίνησε η τουριστική περίοδος, όμως καθημερινά βλέπουμε ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα που μπαίνουν στη χώρα από τις πύλες εισόδου, άρα το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή».

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Διευθυντής Ε.Σ.Υ. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος παράλληλα στηλίτευσε και το γεγονός της πλημμελούς, όπως τη χαρακτήρισε, ενημέρωσης, σχετικά με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου.

«Η κακή ενημέρωση οδηγεί σε παραπληροφόρηση, αλλά και σε συζητήσεις τύπου… καφενείου»

«Η πλημμελής ενημέρωση των υγειονομικών, των μέσων ενημέρωσης, αλλά και του κοινού γενικότερα, δημιουργεί μια εύλογη αναστάτωση! Πρέπει να διορθωθεί όλο αυτό. Καλώς ο Ε.Ο.Δ.Υ. και το υπουργείο Υγείας εκδίδουν ένα κεντρικό ανακοινωθέν, αλλά και περιφερειακά θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση, προκειμένου όλοι εμείς να είμαστε ενημερωμένοι, γιατί όπως είναι γνωστό, η κακή ενημέρωση οδηγεί σε παραπληροφόρηση, αλλά και σε συζητήσεις τύπου… καφενείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κροκίδης.

«Η είσοδος τουριστών που δεν υποβάλλονται σε τεστ στα σύνορα εγκυμονεί κινδύνους! Ενώ πήγαμε καλά στην πρώτη φάση, με την εξελισσόμενη κατάσταση κινδυνεύουμε να ακυρώσουμε την αρχική προσπάθεια…»

«Τουριστικά ως περιοχή στηριζόμαστε στους βόρειους γείτονες μας, όμως το πρόβλημα έχει να κάνει με αυτούς, καθώς οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την πανδημία, ειδικά η Σερβία. Η είσοδος τουριστών που δεν υποβάλλονται σε τεστ στα σύνορα εγκυμονεί κινδύνους! Ενώ πήγαμε καλά στην πρώτη φάση, με την εξελισσόμενη κατάσταση, κινδυνεύουμε να ακυρώσουμε την αρχική προσπάθεια. Το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν το ξέρουμε. Οι περισσότεροι το «βλέπουν» το φθινόπωρο, ωστόσο και καταμεσής του θέρους αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Όσον αφορά των κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, υπάρχουν μέλη της αρμόδιας επιτροπής που λένε ότι κι αυτό είναι κάτι που συζητιέται και η επιτροπή μπορεί να το προτείνει! Η Κυβέρνηση όμως είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο Ξενοφών Κροκίδης.

«Δεν σημαίνει κάτι αν μια χρονιά δεν γίνουν πανηγύρια. Εδώ Πάσχα και Ανάσταση δεν κάναμε φέτος! Κοιτάμε τον στόχο που έχουμε βάλει»

Κληθείς να σχολιάσει την αγωνία που υπάρχει από τους ανθρώπους του τουρισμού, ο κ. Κροκίδης σημείωσε: «Βάλαμε προτεραιότητες στην πρώτη φάση της πανδημίας, έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα. Σκεφτόμαστε πολύ και τους επαγγελματίες του τουρισμού, πολλές φορές είμαστε μαζί τους, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα που πάει να ακυρώσει την προσπάθεια μας».

Για τις εικόνες από τα πανηγύρια ανά την Ελλάδα, που προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς, ανέφερε: «Ήδη από πολλούς συλλόγους έχει υιοθετηθεί η ακύρωση των εκδηλώσεων τους κι αυτό είναι σωστό. Ο ένας μετά τον άλλο, από μόνοι τους, οι σύλλογοι ακυρώνουν εκδηλώσεις, για να μη φτάσουν στο σημείο να τους τις ακυρώσουν με κυβερνητική εντολή. Δεν σημαίνει κάτι αν μια χρονιά δεν γίνουν πανηγύρια. Εδώ Πάσχα και Ανάσταση δεν κάναμε φέτος! Κοιτάμε τον στόχο που έχουμε βάλει. Όπως κερδίσαμε το στοίχημα της πρώτης φάσης, έτσι πρέπει να κερδίσουμε κι αυτό της δεύτερης που θα μας βρει καλύτερα προετοιμασμένους. Συμπεριφορές που ενισχύουν τον συγχρωτισμό, όπως τα πάρτι, τα πανηγύρια και αψυχολόγητες συμπεριφορές ακόμη και των γειτόνων μας τουριστών που περιφέρονται έξω μέχρι να μάθουν για το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν, είναι αντικοινωνικές κι είναι κάτι που πρέπει να στηλιτεύσουμε».

«Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, που θέλει τη συμμετοχή του καθένα, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα που αποτρέψαμε στην πρώτη φάση…»

Σε ερώτηση τέλος, για το αν πιστεύει ότι γενικότερα ο πληθυσμός έχει χαλαρώσει με την τήρηση των μέτρων, ο Ξενοφών Κροκίδης απάντησε: «Όλοι έχουμε χαλαρώσει, αυτό είναι ανθρώπινο, αλλά όλοι πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Πρέπει να είμαστε όπως στην πρώτη φάση. Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, που θέλει τη συμμετοχή του καθένα, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα που αποτρέψαμε στην πρώτη φάση, κάτι για το οποίο περηφανευόμαστε. Να μη ξεχνάμε βέβαια και τη γειτονική Ξάνθη, καθώς ό,τι γίνεται δίπλα μας, μας αφορά. Καθημερινά έχουμε ασθενείς από εκεί στο Νοσοκομείο της Καβάλας, αλλά και εργαζόμενους που περνούν τον Νέστο για το μεροκάματο σε επιχειρήσεις μας. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα γίνονται εκεί».

Διαφημίσεις