Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρα

Αλέξης Πολίτης: Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ακόμη πιο σαφή εικόνα / Φαίνεται ότι η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την ανοσία, αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Απαντήσεις σχετικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον», την πορεία της πανδημίας στην Π.Ε. Καβάλας και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και για τον εμβολιασμό των παιδιών, έδωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

«Σε πρώτη φάση δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε για τη νέα μετάλλαξη. Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κάπως ενθαρρυντικά. Από τις πληροφορίες που έχουμε κυρίως από τη Νότια Αφρική, φαίνεται η μετάλλαξη αυτή να ακολουθεί την πορεία που διαχρονικά έχουν κατά την εξέλιξη τους οι αναπνευστικοί ιοί, δηλαδή να γίνονται ολοένα και πιο μεταδοτικοί, αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της «Όμικρον», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Πολίτης.

«Ίσως αυτό και να είναι το τέλος της πανδημίας, αυτό που περιμένουμε – Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ακόμη πιο σαφή εικόνα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη…»

«Πρέπει ωστόσο να είμαστε φειδωλοί σε όσα λέμε μέχρι να έχουμε πλήρη στοιχεία στη διάθεση μας. Φαίνεται όμως ότι η νέα μετάλλαξη κάνει ήπια συμπτωματολογία, αλλά είναι περισσότερο μολυσματική, κάτι που σημαίνει ότι επικρατώντας θα γίνει ενδημική. Ίσως αυτό και να είναι το τέλος της πανδημίας, αυτό που περιμένουμε. Είναι όπως όταν πετάμε την πέτρα στο νερό, που προκαλεί ένα ισχυρό κύμα αρχικά, το οποίο σιγά σιγά σβήνει. Θεωρώ ότι σε λίγες ημέρες, κοντά στα Χριστούγεννα, θα έχουμε ακόμη πιο σαφή εικόνα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη», συμπλήρωσε σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Η κατάσταση στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., αλλά και στην Π.Ε. Καβάλας, βαίνει έστω και σταδιακώς σε μια αποκλιμάκωση και σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι εμβολιασμοί…»

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Η κατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στην Π.Ε. Καβάλας, βαίνει έστω και σταδιακώς σε μια αποκλιμάκωση. Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πιο ελεγχόμενη και σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι εμβολιασμοί. Σίγουρα και τα μέτρα έπαιξαν τον ρόλο τους, ώστε να στείλουν κόσμο στα εμβολιαστικά κέντρα για να πράξουν το αυτονόητο. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε πολλές τρίτες δόσεις. Ο κόσμος προστρέχει στα εμβολιαστικά κέντρα για την αναμνηστική δόση, για να αποφύγουμε την τρύπα στο τείχος ανοσίας που πήγε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί».

«Φαίνεται ότι η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την ανοσία, αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη…»

«Πολλοί θεώρησαν ότι είμαστε καλυμμένοι εσαεί με τις δυο δόσεις, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Φαίνεται ότι η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την ανοσία, αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη, καθώς τώρα γίνεται αυτό και καταγράφονται τα δεδομένα. Γενικότερα τα πράγματα είναι πιο καλά. Μια συγκρατημένη αισιοδοξία πρέπει να την έχουμε. Δεν απέχουμε πολύ από αυτό που λέμε περί τέλους της πανδημίας και ενδημικότητας του ιού. Επί της ουσίας θα ξεχάσουμε την πανδημία όπως τη γνωρίσαμε κι αυτό είναι το ζητούμενο», ανέφερε ακόμη σχετικά με το θέμα ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος και ο κόσμος πρέπει να προστρέξει να εμβολιάσει τα παιδιά του στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα…»

Τέλος, αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών, ο οποίος αρχίζει τις επόμενες ημέρες, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Το 50% των κρουσμάτων σε παιδιά αφορά την ηλικία 6 με 11 ετών. Να μην φοβούνται οι γονείς και να μην ανησυχούν. Η μαζικότητα με την οποία έγιναν τα συγκεκριμένα εμβόλια στον πλανήτη δεν έχει προηγούμενο. Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από τον μαζικό εμβολιασμό για τα μικρά παιδιά, όπως δείχνουν οι μελέτες, είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες παρενέργειες. Προφανώς και προκρίνουμε τον εμβολιασμό και σε αυτές τις ηλικίες, προκειμένου να δώσουμε μια τελευταία γροθιά στον ιό και να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Επιστημονικά απαντάμε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος και ο κόσμος πρέπει να προστρέξει να εμβολιάσει τα παιδιά του στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε χάσει και τρία παιδιά από τον ιό. Επίσης πολλά νόσησαν και κέρδισαν τη μάχη, όμως οι οικογένειες τους έζησαν μεγάλη ταλαιπωρία κι ακόμη ίσως. Για περισσότερες εξηγήσεις ξεκάθαρα κάθε γονιός οφείλει να συμβουλευτεί τον παιδίατρο του».

spot_img

Διαφημίσεις