Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Κορωνοϊός: Τα περιοριστικά μέτρα φεύγουν, η ατομική ευθύνη παραμένει

Χρήστος Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να πούμε τελειώσαμε όταν έχουμε έστω κάποιες λίγες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κλειστούμε όλοι μέσα και θα κλείσουμε τα σύνορα μας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Την σημαντικότητα της ατομικής ευθύνης για το επόμενο διάστημα, μιας και η πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων έχουν αρθεί, υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον «Ενήμερο» σχετικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, παρά την ύφεση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα.

«Δεν μπορούμε να πούμε τελειώσαμε όταν έχουμε έστω κάποιες λίγες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και περί τους 20 θανάτους καθημερινά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα κλειστούμε όλοι μέσα και θα κλείσουμε τα σύνορα μας…»

«Ο ιός είναι εδώ. Δεν έχει κηρύξει την λήξη της πανδημίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπάρχουν χώρες, όπως οι Η.Π.Α. που έχουν και πάλι αύξηση κρουσμάτων. Χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, όπως η Αργεντινή, η Χιλή είχαν αύξηση κρουσμάτων στο δικό τους καλοκαίρι. Άρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Και στη χώρα μας δεν μπορούμε να πούμε τελειώσαμε όταν έχουμε έστω κάποιες λίγες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και περί τους 20 θανάτους καθημερινά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα κλειστούμε όλοι μέσα και θα κλείσουμε τα σύνορα μας. Ειδικά όμως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν. Το μόνο μέτρο που θα μείνει και βοηθάει, πέρα από τον εμβολιασμό, είναι η χρήση της μάσκας. Άρα σε συνθήκες συγχρωτισμού με πολύ κόσμο, ο καθένας μόνος του και με ατομική ευθύνη, θα πρέπει να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας, αν θέλει να προστατέψει τον εαυτό του», επισημαίνει σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η εξέλιξη των κυμάτων της πανδημίας δεν είναι προβλέψιμη στο μέλλον. Μη ξεχνάμε πόσες φορές είδαμε ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αμέσως μετά όμως ακολούθησαν εξάρσεις…»

«Ο ιός δεν εξαφανίστηκε κι ούτε πρόκειται να γίνει αυτό. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κανείς δεν ξέρει. Η πανδημία αυτή θα συζητείται στα πανεπιστήμια και στις ιατρικές σχολές για πολλά χρόνια ακόμη. Η εξέλιξη των κυμάτων της πανδημίας δεν είναι προβλέψιμη στο μέλλον. Μη ξεχνάμε πόσες φορές είδαμε ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αμέσως μετά όμως ακολούθησαν εξάρσεις. Κυρίως είχαμε ύφεση Μάιο με Ιούνιο και μετά πάλι έξαρση μέσα στο καλοκαίρι. Είναι θέμα πλέον πως θα κινηθεί ο ιός. Κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα διαφοροποιηθούν. Κανείς δεν το ξέρει. Εδώ βέβαια τίθεται και θέμα δικής μας συμπεριφοράς. Όσο περισσότερο προσέχουμε, τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο να κολλήσουμε», συμπληρώνει σχετικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

«Δεν μπορείς να απομονωθείς απ’ όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να ζεις έτσι, δηλαδή συνεχώς με μέτρα και περιορισμούς. Δεν το αντέχει κανείς, ούτε η οικονομία…»

Σχετικά με την άρση της πλειονότητας των περιοριστικών μέτρων, ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρατηρεί: «Δεν μπορείς να απομονωθείς απ’ όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να ζεις έτσι, δηλαδή συνεχώς με μέτρα και περιορισμούς. Δεν το αντέχει κανείς, ούτε η οικονομία. Από την άλλη δεν μπορούμε να πάμε βέβαια και στο άλλο άκρο και να λέμε ότι δεν υπάρχει ο ιός. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Να ακούμε τους ειδικούς, να κάνουμε το εμβόλιο όταν μας το συστήνουν κι όταν χρειάζεται. Θα έχουμε νέα εμβόλια το επόμενο διάστημα που θα προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις. Ο πιο απλός τρόπος προστασίας είναι η μάσκα, εκεί που πρέπει. Δεν λέμε όταν κάνουμε μια βόλτα, όταν είμαστε στην παραλία ή όταν τρώμε. Όπου υπάρχει όμως συγχρωτισμός είτε σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς χώρους, εκεί ναι πρέπει να τη φοράμε».

«Ελπίζω να μην έχουμε νέα κύματα της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Ατομικά ο καθένας μας όμως πρέπει να προσέχει»

Κληθείς να απαντήσει στο αν είναι πιθανό ένα νέο πανδημικό κύμα στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απαντά: «Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις ούτε για τον επόμενο μήνα! Είδαμε πολλές εξάρσεις της πανδημίας με αντίστοιχες υφέσεις, αλλού πιο σύντομα, στην χώρα μας με αργό ρυθμό. Θεωρητικά βαίνουμε καλύτερα όπως είναι τώρα τα πράγματα, αλλά υπάρχουν χώρες με αύξηση κρουσμάτων, ενώ είχαν σημαντική πτώση το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζω να μην έχουμε νέα κύματα της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Ατομικά ο καθένας μας όμως πρέπει να προσέχει, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τονίζω και πάλι».

«Για όσα μας συμβουλεύουν οι ειδικοί πρέπει να ξέρουμε ότι προκύπτουν από δεδομένα και μελέτες. Θα περιμένουμε τις οδηγίες και ανάλογα θα κινηθούμε για το αν χρειαστεί και πότε τέταρτη δόση…»

Τέλος, σχετικά με το κατά πόσο είναι πιθανή μια τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ο Χρήστος Παπαδόπουλος αναφέρει: «Ήδη τρέχουν διάφορες μελέτες για το κατά πόσο καλύπτει και σε ποιο βαθμό η τέταρτη δόση του εμβολίου και ποιοι πρέπει να την κάνουν πρώτα. Ας μείνουμε στις οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών υγείας, των ελληνικών και των διεθνών. Για όσα μας συμβουλεύουν οι ειδικοί πρέπει να ξέρουμε ότι προκύπτουν από δεδομένα και μελέτες. Θα περιμένουμε τις οδηγίες και ανάλογα θα κινηθούμε για το αν χρειαστεί και πότε τέταρτη δόση».

spot_img
spot_img

Διαφημίσεις