Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Κορωνοϊός: Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει θα εξαπλωθεί

Μητροπολίτης ΦΝΘ: Ανεδαφικά τα όσα ακούγονται ότι ο ιός μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ευρεία σύσκεψη φορέων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (3/3) στο δημαρχείο της Καβάλας.

Παρών στη σύσκεψη και ο μητροπολίτης ΦΝΘ, Στέφανος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πανικός προκαλεί πρωτόγνωρες αντιδράσεις και δεν χρειάζεται να υπάρχει. Παράλληλα τόνισε ότι είναι ευκαιρία να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες σχετικά με τη μετάδοση του ιού.

Ανεδαφικά τα όσα ακούγονται ότι ο ιός μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία

«Φυσικά και δεν κλείσαμε το «Προκόπειο» ίδρυμα από επισκέψεις, γιατί το θεωρούμε λάθος. Απλά δεν χρειάζονται εναγκαλισμοί και ασπασμοί για να είναι όλοι ασφαλείς. Όσοι για την λήψη της Θείας Κοινωνίας, για την οποία λένε πολλοί πως μπορείς να κολλήσεις λαμβάνοντάς την από το ίδιο κουταλάκι, τόσα χρόνια οι ιερείς που κοινωνούσαν αρρώστους στο Σανατόριο, δεν κόλλησαν καμία ασθένεια. Όλα όσα ακούγονται είναι ανεδαφικά», ανέφερε σχετικά ο μητροπολίτης ΦΝΘ.

Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα το παιχνίδι θα χαθεί. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα δεδομένα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις.

«Γνωρίζουμε για την πανδημία, την μετάδοση, και την θνητότητα σε σχέση με την γρίπη. Όμως εδώ δεν έχουμε μια απλή γρίπη. Θα έχουμε μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Ως λαός είμαστε των άκρων, δεν ακούμε τις δημόσιες αρχές και δεν τηρούμε τις οδηγίες. Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα το παιχνίδι θα χαθεί. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός», επισήμανε.

Έκδοση φυλλαδίων για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα και στο κοινό. Ενημέρωση των ανθρώπων άνω των 60 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας

«Παίρνουμε μέτρα, όμως δεν ξέρουμε ποιο θα αποδώσει καλύτερα. Υπάρχουν ελλείμματα ως προς την σωστή ενημέρωση και το φταίξιμο βαραίνει εμάς τους ιθύνοντες. Είμαστε τουριστικός προορισμός γι’ αυτό θα πρέπει να εκδώσουμε φυλλάδια που θα μοιραστούν σε ξενοδοχεία, δωμάτια ενοικιαζόμενα, καταλύματα και στο κοινό. Κυρίως θα πρέπει να ενημερώσουμε καλά τους ανθρώπους άνω των 60 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας. Η ενημέρωση πρέπει να προέρχεται από επίσημα χείλη, αλλιώς θα κάνει κακό είτε προς εφησυχασμό, είτε προς τον πανικό», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι προτάσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου

Παράλληλα, πρότεινε αναστολή των εκδηλώσεων, να υπάρχει στοχευμένη ενημέρωση, ενέργειες από τους Δήμους για ενημέρωση, προστασία εργαζομένων σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τους πολίτες και προμήθεια υλικών προστασίας των εργαζομένων σε αυτές. Να υπάρχουν έτοιμα κονδύλια για την δημιουργία χώρων καραντίνας και ειδοποίηση του ΕΟΔΥ από τα ύποπτα περιστατικά.

Πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου να κλείσουν κέντρα αποκατάστασης και γηροκομεία

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου υπογράμμισε την ανάγκη για την λήψη αυστηρότερων μέτρων που θα αναχαιτίσουν την πανδημία.

«Εγώ ήμουν αυτή που επέμενα να κλείσουν τα σχολεία, όταν έχουν παιδιά που έχουν έρθει από την Ιταλία. Ως Ιατρικός Σύλλογος προτείνουμε να κλείσουν όλα τα κτίρια που φιλοξενούν κέντρα αποκατάστασης καθώς και τα γηροκομεία. Ο ιός αυτός είναι 20 φορές πιο δυνατός από την γρίπη και 20 φορές πιο θανατηφόρος και δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο. Όσο για μας τους γιατρούς πρέπει να είμαστε περισσότερο προφυλαγμένοι απ’ όλους γιατί είμαστε λίγοι και χρειαζόμαστε για πολλούς ανθρώπους», ανέφερε σχετικά. Την αντίθεσή του πάντως στις θέσεις της κ. Αντωνίου εξέφρασε ο κ. Παπαδόπουλος που θεώρησε τα τόσο αυστηρά μέτρα υπερβολικά.

Πανέτοιμο το ΓΝΚ

Ο διοικητής του ΓΝΚ, Ντίνος Κλειτσιώτης, σημείωσε από τη μεριά του: «Στο ΓΝΚ ετοιμάσαμε χώρο διαλογής ασθενών και εκεί βάζουμε τους ανθρώπους που προήλθαν από χώρες της Ασίας και την Ιταλία, που παρουσιάζουν συμπτώματα. Από εκεί και μετά τους μεταφέρουμε σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης, που έχει δύο κρεβάτια, οξυγόνο, καρδιογράφο και παίρνουμε πολλά δείγματα που αποστέλλουμε για εξέταση. Το προσωπικό μας μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει άψογα. Επίσης είμαστε προετοιμασμένοι και για μεμονωμένα περιστατικά με δέκα στο σύνολο κρεβάτια νοσηλείας. Σε περίπτωση πανδημίας, θα αδειάσουμε μια από τις Νευρολογικές Κλινικές και εκεί θα μεταφερθούν τα περιστατικά».

Έλλειψη αντισηπτικών, οινοπνεύματος και μασκών στα φαρμακεία της Καβάλας

Τέλος η Σίσυ Ρακιντζή πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να τους δοθεί στα φαρμακεία ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι πελάτες τους σχετικά με τις γνώσεις τους και την προφύλαξή τους από τον κορωνοϊό. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη αντισηπτικού τζελ, οινοπνεύματος και μασκών.

«Αυτά τα υλικά θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία μετά τις 15 Μαρτίου. Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε στους πελάτες μας είναι να καταστείλουμε τον πανικό. Ο κόσμος είναι ώριμος για πρώτη φορά και ακούει τις οδηγίες μας. Δεν χρειάζεται πανικός», ανέφερε σχετικά η κ. Ρακιντζή.

Διαφημίσεις