Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Η πανδημία εξασθενεί, τα χειρότερα είναι πίσω μας

Αλέξης Πολίτης: Πάει περίφημα η διαδικασία εμβολιασμών σε Καβάλα και Θάσο, νομίζω ότι έφτασε ο καιρός οι πλήρως εμβολιασμένοι να βγάλουν τις μάσκες

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας, η πανδημία επί της ουσίας έχει τεθεί υπό έλεγχο», επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο οποίος παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν, να το κάνουν μέσα στο καλοκαίρι για να ακολουθήσει ένα ακόμη καλύτερο φθινόπωρο.

«Οι δυσκολίες που περάσαμε και στην Π.Ε. Καβάλας τους προηγούμενους μήνες, με την αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και τις πολλές απώλειες φίλων και συγγενών, είναι πλέον πίσω μας κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά με τα λίγα θετικά κρούσματα, αλλά και τις ελάχιστες νοσηλείες στο Γ.Ν.Κ.», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Α. Πολίτης, ο οποίος εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα ο ιός θα συνεχίσει να «σβήνει», αφού η μεταδοτικότητα του έχει πέσει σημαντικά.

Τώρα που πλέον υπάρχει δυνατότητα για όλους τους ενήλικες να εμβολιαστούν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάποιους να αρνούνται να το κάνουν…

Αναφορικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας σημείωσε ότι πηγαίνει περίφημα, τόσο στη χώρα, όσο και στην περιοχή μας, ενώ συμπλήρωσε ότι τώρα που πλέον υπάρχει δυνατότητα για όλους τους ενήλικες να εμβολιαστούν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάποιους να αρνούνται να το κάνουν.

Σε σχέση με τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, με βάση των επιδημιολογικό χάρτη Ελλάδας και με ημερομηνία αναφοράς στις 16/6/21, η εμβολιαστική κάλυψη στην Π.Ε. Καβάλας έχει ως εξής: Το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση ανέρχεται στο 35,73%, ενώ αυτό των πλήρως εμβολιασμένων στο 24,16%.

Στην Π.Ε. Θάσου το ποσοστό όσων έκαναν την 1η δόση φτάνει το 60,17% και το 53,53% για όσους έκαναν και τη δεύτερη.

Συνολικά οι εμβολιασμοί στην Π.Ε. Καβάλας φτάνουν τις 77.000, ενώ στην Π.Ε. Θάσου είναι κάτι περισσότεροι από 14.000.

«Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν, σύντομα θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι κάποια «προνόμια» για όσους έχουν εμβολιαστεί»

Όσον αφορά το θέμα των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, ο κ. Πολίτης τόνισε: «Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν, σύντομα θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι κάποια «προνόμια» για όσους έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι θα δούμε το επόμενο διάστημα τέτοια μέτρα να ανακοινώνονται. Είναι «προνόμια» με απλή υγειονομική λογική και ασφάλεια».

Για το αν και κατά πόσο μπορούν να πειστούν όσοι αρνούνται ή σκέφτονται να κάνουν το εμβόλιο, ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ. ανέφερε: «Ευτυχώς είναι λίγοι αυτοί που δεν πείθονται. Ίσως δύσκολα να πειστούν και στο μέλλον, περισσότερο δε τώρα το καλοκαίρι που η πανδημία εξασθενεί. Δεν το έκαναν όταν η πανδημία ήταν στο ζενίθ, θα το κάνουν τώρα; Μακάρι να το κάνουν. Τώρα πρέπει να εμβολιαστούν όμως όλοι για να πετύχουμε το περίφημο τείχος ανοσίας. Δεν πρέπει να χαθεί το καλοκαίρι. Μέσα στον χειμώνα η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί, πιθανόν να έχουμε κάποιες μεταλλάξεις, οπότε θα χρειαστούμε μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας. Το σίγουρο είναι ότι ένα νέο κύμα πανδημίας θα αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους, όχι το σύνολο του πληθυσμού, αλλά τους ανεμβολίαστους κυρίως».

«Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός πλέον, τουλάχιστον οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να βγάλουν τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…»

Σε ερώτηση για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός πλέον, τουλάχιστον οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, να βγάλουν τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος. Μακάρι να γίνει άμεσα αυτό, γιατί επιδημιολογικά μας παίρνει να το κάνουμε. Δεν είναι κάτι μη επιστημονικά ορθό, αλλά κάτι που έχει αποδειχθεί περίτρανα».

Σε σχέση με πιθανή επικράτηση νέων μεταλλάξεων και αν πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτές, λόγω και των πολλών τουριστών που εισέρχονται στη χώρα μας, ο κ. Πολίτης επισήμανε: «Είναι κάτι που το παρακολουθούμε με μεγάλη συνέπεια και σύνεση. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Οι μεταλλάξεις είναι φυσική εξέλιξη μιας πανδημίας, έχουμε μάθει να ζούμε με τους ιούς και τις μεταλλάξεις τους, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες. Οι εταιρείες είναι πανέτοιμες αν χρειαστεί να καταπολεμήσουν την όποια μετάλλαξη εντοπιστεί με νέα εμβόλια».

«Είναι απόλυτα λογικό να ανοίξει η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών από Σεπτέμβριο, ειδικά για τους υγειονομικούς…»

Τέλος αναφορικά με το αν πρέπει να ανοίξει από το φθινόπωρο η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ. σημείωσε: «Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των ηθικών διαπραγματεύσεων όλο αυτό το ζήτημα, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη οι υγειονομικοί και να δούμε αν κάναμε όσα έπρεπε. Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους ασθενείς μας εντάξει και να μη τους θέτουμε σε κίνδυνο. Άρα, νομίζω ότι είναι απόλυτα λογικό να ανοίξει η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών από Σεπτέμβριο, ειδικά για τους υγειονομικούς. Καλώ τους λίγους συναδέλφους που δεν εμβολιάστηκαν να το σκεφτούν ξανά και να πράξουν το αυτονόητο».

spot_img

Διαφημίσεις