Σάββατο, Μάι 8, 2021

Η επιδημία θα σταματήσει μόνο όταν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο

Χρήστος Παπαδόπουλος: Είναι πολύ εύκολο μέσα σε δύο εβδομάδες να βρεθούμε στην τραγική κατάσταση που ήταν άλλες χώρες

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Η επιδημία θα σταματήσει μόνο όταν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο. Μέχρι να γίνει αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε! Είναι πολύ εύκολο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων να βρεθούμε στην τραγική κατάσταση που ήταν άλλες χώρες».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει με έμφαση ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας στάθηκε όρθιο, λόγω των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν εγκαίρως.

«Καλύτερη εικόνα για το πως λειτούργησε η άρση των μέτρων θα την έχουμε μετά τα μέσα του Μαΐου»

«Γενικά κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως κι όλος ο πλανήτης. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά τη σταδιακή άρση του lock down, η οποία γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη κυρίως, η οποία επλήγη περισσότερο. Εκεί είναι ο άγνωστος Χ. Όλα αυτά που ακούμε για μεγάλη πτώση του δείκτη R0 ισχύουν και η επιδημία στην Ελλάδα φθίνει, γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή την εικόνα της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί πριν από 15 μέρες, όταν ακόμη ίσχυαν τα μέτρα της καραντίνας. Άρα καλύτερη εικόνα για το πως λειτούργησε η άρση των μέτρων θα την έχουμε μετά τα μέσα του Μαΐου», αναφέρει σχετικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Θα πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη και να τηρήσει τα τρία απλά μέτρα που είναι απόσταση, υγιεινή χεριών και μάσκα»

«Είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων από εδώ και στο εξής, διότι είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για να σταματήσουμε την επιδημία. Αυτό που σταμάτησε ουσιαστικά την εξάπλωση του ιού ήταν η κοινωνική αποστασιοποίηση. Δεν ξέρουμε ακόμη κατά πόσο θα μας βοηθήσει ο καλός καιρός, να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί υπήρχε μετάδοση του ιού σε περιοχές του πλανήτη με αυξημένες θερμοκρασίες. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη και να τηρήσει τα τρία απλά μέτρα που είναι απόσταση, υγιεινή χεριών και μάσκα, αλλιώς θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε επανάκαμψη του ιού και εν μέσω καλοκαιριού θα είναι τραγικό αυτό αν συμβεί», επισημαίνει ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.

«Όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο της κατάστασης και να προστατέψει την υγεία του και την υγεία των γύρω του, θα έχει κυρώσεις»

Για το πως θα κινηθεί η υπηρεσία του το επόμενο διάστημα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, τονίζει: «Ούτως ή άλλως κινούμαστε όλο αυτόν τον καιρό σε επίπεδο ελέγχου σε δομές, ευαίσθητους πληθυσμούς και ενημέρωση του κοινού. Η υπηρεσία θα επισημαίνει συνεχώς όσα θα πρέπει να τηρούν πολίτες και επαγγελματίες. Όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο της κατάστασης και να προστατέψει την υγεία του και την υγεία των γύρω του, θα έχει κυρώσεις».

«Αν έκλειναν τα πάντα τον Ιανουάριο, τότε πιθανότατα θα είχε σταματήσει η εξάπλωση του ιού»

Για το αν αρχικά υποτιμήθηκε ο κορωνοϊός, με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωσή του στον πλανήτη, ο Χρήστος Παπαδόπουλος αναφέρει: «Όχι, δεν υποτιμήθηκε θεωρώ. Είναι ένας αναπνευστικός ιός που μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη κι είναι λογικό να επεκταθεί ειδικά με τις μεταφορές. Αν έκλειναν τα πάντα τον Ιανουάριο, τότε πιθανότατα θα είχε σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Πολλές χώρες ίσως δεν πήραν έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε για να τον περιορίσουν. Όμως τα μέτρα δεν σταματάνε την επιδημία, αλλά την καθυστερούν.

«Κερδήθηκε χρόνος και σώσαμε το σύστημα υγείας, που θα είχε καταρρεύσει αν δεν προλαβαίναμε…»

Τέλος, σχετικά με το αν υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία από όλη αυτή τη δοκιμασία, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει: «Είναι πολύ σημαντικό ότι κερδήθηκε χρόνος και σώσαμε το σύστημα υγείας, που θα είχε καταρρεύσει αν δεν προλαβαίναμε. Μια καθυστέρηση μιας ή δυο εβδομάδων θα την είχαμε πληρώσει σίγουρα πολύ ακριβά. Το σύστημα υγείας της χώρας δεν αισθάνθηκε την πίεση άλλων χωρών. Παράλληλα, στο δημόσιο περάσαμε σε άλλες πρακτικές, όπως τηλεδιασκέψεις, περιορισμός διακίνησης εγγράφων, εξυπηρέτηση του πολίτη από απόσταση. Λιγότεροι στα νοσοκομεία, διότι φάνηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πήγαιναν στα ΤΕΠ, πήγαιναν άσκοπα, μαζί και με αρκετούς συνοδούς. Επίσης υπάρχει πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην ατομική υγιεινή. Όλα αυτά ελπίζω να μείνουν σαν διδάγματα σε όλους μας, αλλά και στη λειτουργία του κράτους».

Διαφημίσεις