spot_img

Ελεγχόμενη η κατάσταση με τα κουνούπια στο νομό Καβάλας

Ημέρα:

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση με τα κουνούπια στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος, καθώς όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, το πρόγραμμα καταπολέμησης τους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση γιατί έχουμε το πρόγραμμα που «τρέχει» αυτήν την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, έχουμε όλες τις δράσεις στα χέρια μας, για να επέμβουμε ειδικά ακόμη και για κάτι επιπλέον, αν έχουμε για παράδειγμα μια επιδημία, όπως αυτή του ιού του Δυτικού Νείλου», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Δεν είμαστε χειρότερα από άλλες χρονιές…»

«Να εξαφανίσουμε τα κουνούπια είναι αδύνατο, σε καμιά περιοχή του κόσμου δεν γίνεται αυτό. Οι πολίτες από την μεριά τους, θα πρέπει να αποφεύγουν όσο μπορούν τα τσιμπήματα από τα κουνούπια με τους γνωστούς τρόπους προστασίας. Γενικότερα υπάρχει μια όχληση από τα κουνούπια, λόγω του κουνουπιού – τίγρης, το οποίο τσιμπάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν θα έλεγα όμως ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κουνουπιών φέτος στην περιοχή μας, ίσα – ίσα το αντίθετο. Δεν είμαστε χειρότερα από άλλες χρονιές», συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Δεν αποκλείεται ο ιός του Δυτικού Νείλου να «χτυπήσει» την πόρτα και της Π.Ε. Καβάλας

Αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τον οποίο καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα για φέτος στη χώρα μας, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνιση του και στην δική μας περιοχή.

«Οι επιδημίες που είχαμε το 2012 -2013 στην ευρύτερη περιοχή μας (Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) με αρκετά κρούσματα και θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τώρα παρατηρούνται σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου, δεν έχει φύγει! Είναι κάτι που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή, δημιουργεί εστίες που είναι εντοπισμένες σε κάποιες περιοχές, χωρίς να αποκλείει εμφάνιση του και αλλού. Είναι κάτι που ενδημεί πλέον στα Βαλκάνια. Αν δούμε τα στοιχεία στην Ευρώπη θα διαπιστώσουμε ότι τα βόρεια και κεντρικά Βαλκάνια, ο Εύξεινος Πόντος, η βόρεια Ιταλία, όπως και η Ελλάδα είναι περιοχές που ενδημεί ο συγκεκριμένος ιός. Ο θάνατος συμβαίνει κυρίως σε άτομα ηλικιωμένα, με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως οι περισσότεροι, ευτυχώς, την περνάνε σαν μια απλή ίωση, με πονοκέφαλο, πυρετό και αδυναμία, ενώ κάποιοι δεν καταλαβαίνουν απολύτως τίποτα. Ένας στους 150 θα εμφανίσει εικόνα που θα καταλήξει στο νοσοκομείο», σημείωσε σχετικά με το θέμα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Σε… συναγερμό μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα πάντα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, οι αρμόδιες αρχές, αλλά και οι πολίτες, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οπωσδήποτε.

«Δεν αποκλείουμε εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου και στην περιοχή μας, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε την εξέλιξη του, αφού μεταδίδεται στα κουνούπια από τα αποδημητικά πτηνά, έχει σχέση με την οικολογία της περιοχής, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε έτους. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και δεν θα είναι έκπληξη αν εμφανιστεί κάτι. Ευτυχώς δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά υπάρχουν άλλες ασθένειες κι εκεί είναι η μεγάλη μας ανησυχία, ελπίζω να μη τις δούμε, όπως ο δάγγειος και η ελονοσία, από την υπάρχουν κάποια κρούσματα στη χώρα. Είναι σε εγρήγορση οι αρχές, γιατί η ελονοσία είναι σοβαρό ζήτημα», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Κάνουμε το Πάρκο Φαλήρου ένα στολίδι για την Καβάλα!

Μεταμορφώνουμε το Πάρκο Φαλήρου σε έναν χώρο αναψυχής υψηλής...

Θάσος: Στον αέρα πάνω από 300 οικοδομικές άδειες για δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Σωτήρης Λαζαρίδης: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εξάμηνη προθεσμία, γιατί...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να γυρίσουμε σελίδα και στη Δ. Ε. Φιλίππων!»

Με πλήθος κόσμου και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε...

Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του Χ. Χρυσανίδη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού ΕΡΓΟ...

Αντικαταστάθηκαν οι φθαρμένοι κάδοι απορριμμάτων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας (βίντεο)

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη αντικαταστάθηκαν οι...

Φίλιπποι: Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941

Την Κυριακή στις 1 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους...

Προεκλογική ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου στις Κρηνίδες 

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: Προεκλογική ομιλία Μάκη Παπαδόπουλου...

Καβάλα: Φόρτωσε σταφύλια στο φορτηγό και «την κοπάνησε» χωρίς να πληρώσει

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 από...