Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Είναι σχετικό ότι πάμε καλά με τον κορωνοϊό στην Π. Ε. Καβάλας

Χρήστος Παπαδόπουλος: Τα πράγματα θα δυσκολέψουν, πηγαίνουμε χειρότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση με την πανδημία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός και ζήτησε απ’ όλους τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Να μην δίνουμε την εικόνα ότι πάμε καλά. Το καλά για την περιοχή μας είναι σχετικό. Έχουμε κρούσματα από το πουθενά, άρα υπάρχει διασπορά του ιού»

«Τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Πηγαίνουμε χειρότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Βεβαίως η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη όσο χειμωνιάζει. Αυτό φοβούνται σε όλον τον κόσμο. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα είναι δύσκολα και οι ειδικοί χτυπάνε καμπανάκια διαρκώς», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση για το αν τα πράγματα στην Π.Ε. Καβάλας πηγαίνουν καλά, λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων, απάντησε: «Να μην δίνουμε την εικόνα ότι πάμε καλά. Το καλά για την περιοχή μας είναι σχετικό. Είναι λάθος να λέμε ότι πάμε καλά. Το να έχουμε συνηθίσει να καταγράφουμε ένα ή δυο κρούσματα, από αυτά που καταγράφονται, γιατί τα περισσότερα δεν καταγράφονται, δεν σημαίνει κάτι. Έχουμε κρούσματα από το πουθενά, άρα υπάρχει διασπορά του ιού».

«Αν τηρηθούν τα μέτρα, λογικά δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη γρίπη, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Οπότε ας κάνουμε το εμβόλιο στην ώρα του για να είμαστε σίγουροι»

Σε ερώτηση σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, η συζήτηση για το οποίο άρχισε ήδη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας επισήμανε: «Είναι νωρίς ακόμη για να αρχίσει τη δραστηριότητά της η γρίπη. Για να μην εμπλακούν οι λοιμώξεις, θα πρέπει να γίνει το εμβόλιο κατά της γρίπης απ’ όσους πρέπει. Είναι άτοπο όμως να το κάνουμε από τώρα. Κοντά στον Νοέμβριο είναι η καλύτερη περίοδος. Είδαμε πέρυσι ότι η γρίπη εξαφανίστηκε απότομα, επειδή κλειστήκαμε μέσα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αν τηρηθούν τα μέτρα, λογικά δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη γρίπη, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Οπότε ας κάνουμε το εμβόλιο στην ώρα του για να είμαστε σίγουροι».

«Υπάρχουν οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα, αλλά και αρκετοί που δεν το κάνουν. Είναι η κούραση που υπάρχει, η χαλάρωση επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν ξέρω πως το βλέπει ο καθένας. Πρέπει να πω πάντως ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή ασθένεια…»

Αναφορικά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού από τους συμπολίτες μας, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Υπάρχουν οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα, αλλά και αρκετοί που δεν το κάνουν. Είναι η κούραση που υπάρχει, η χαλάρωση επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν ξέρω πως το βλέπει ο καθένας. Πρέπει να πω πάντως ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή ασθένεια, μια γρίπη που αφορά μόνο ηλικιωμένους. Ναι μεν οι περισσότεροι γίνονται καλά, υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι όλων των ηλικιών που περνάνε την ασθένεια βαριά, μπαίνουν σε Μ.Ε.Θ. Αν δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται στο επίπεδο της γρίπης, δηλαδή σε ποσοστό 15%, τότε φανταστείτε τι έχει να γίνει. Εκεί θα δούμε τους θανάτους τον έναν πίσω από τον άλλο. Γι’ αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από όλους».

«Η αισιοδοξία θα προκύψει μόνο αν έχουμε ένα καλό εμβόλιο. Άρα μέχρι τότε κρατάμε το ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε σε καμιά περίπτωση»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί επαρκή τα μέτρα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Τα μέτρα δεν είναι αρκετά. Ζυγίζουμε το κόστος ενός δεύτερου lock down. Συζητιέται, αλλά θέλουμε να το αποφύγουμε και το ξορκίζουμε όσο μπορούμε γιατί θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Ένα μέτρο που θα βοηθούσε είναι σίγουρα η χρήση μάσκας παντού ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Το δεύτερο είναι η τήρηση απόστασης. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες παρέες και τον συνωστισμό. Ο κόσμος φορά τη μάσκα στο σούπερ μάρκετ και σωστά, αλλά όταν βγει μια βόλτα με πέντε δέκα φίλους εκεί θεωρεί ότι δεν πρέπει να τη φορέσει. Αν όμως έχει διαφορετικές παρέες οι επαφές του γίνονται άμεσα είκοσι. Κι οι άλλοι θα κάνουν άλλες επαφές κι έτσι έχουμε έναν κύκλο μετάδοσης. Επίσης, καλό είναι να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις μετακινήσεις μας, ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα. Γενικά ο κόσμος έχει κουραστεί κι είναι λογικό αυτό. Αλλά όσα γίνονται είναι για την προστασία της υγείας μας. Η αισιοδοξία θα προκύψει μόνο αν έχουμε ένα καλό εμβόλιο. Άρα μέχρι τότε κρατάμε το ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε σε καμιά περίπτωση».

Πάνω από 4 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης εξασφάλισε η Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας φέτος θα έχει στη διάθεσή της 4.200.000 εμβόλια κατά της γρίπης. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη κι ότι ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Όσον αφορά τα παιδιά, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις που ίσχυαν πάντα, δηλαδή συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσων είναι υγιή, αλλά έχουν νεογέννητο βρέφος στην οικογένεια ή άλλο άτομο υψηλού κινδύνου.

Για πρώτη φορά, λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα υπάρχει εικόνα για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας και κυρίως για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος για το εμβόλιο, θα δώσει στοιχεία για πρώτη φορά για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας και κυρίως για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Ελπίζουμε να εμβολιαστεί άνω του 75% του υγειονομικού προσωπικού”, ανάφερε σχετικά η Θεοδωρίδου. Όσον αφορά στις προτεραιότητες για τον φετινό εμβολιασμό κατά της γρίπης, παγκοσμίως η ιεράρχηση είναι η εξής: ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, έγκυες γυναίκες, παιδιά, ανοσοκατεσταλμένοι, εργαζόμενοι στην υγεία.

Για να υπάρξει επαρκής ανοσία του πληθυσμού κατά του ιού της γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στις 15 Οκτωβρίου και τις 15 Δεκεμβρίου

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., Δημήτρης Φιλίππου, υπογράμμισε ότι για να υπάρξει επαρκής ανοσία του πληθυσμού κατά του ιού της γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στις 15 Οκτωβρίου και τις 15 Δεκεμβρίου. “Θα πρέπει να εμβόλια να διατεθούν σταδιακά και κατά τρόπο λογικό, ώστε να δημιουργηθεί ικανή ανοσία στον πληθυσμό, χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού, κατά τη χορήγησή τους”, επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, τόνισε ότι για να αναπτυχθεί ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης, χρειάζονται 15 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Δεν χρειάζεται τεστ Covid-19, προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό για τη γρίπη

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται τεστ Covid-19, προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό για τη γρίπη. Ωστόσο αυτό που χρειάζεται, είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του πρώτον για να συνταγογραφήσει το εμβόλιο μέσω του συστήματος και δεύτερον για να βάλει τη βασική ένδειξη πότε και αν χρειάζεται να εμβολιαστεί κάποιος.

spot_img

Διαφημίσεις