Σύσταση στους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας, να φορούν την προστατευτική μάσκα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, απηύθυνε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε.Κ., Χρήστος Παπαδόπουλος, μ’ αφορμή τη νέα έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, λόγω των υποπαραλλαγών της «Όμικρον» 4 και 5.
«Αυτοί που βγάζουν συμπεράσματα ότι η πανδημία έχει τελειώσει κάνουν λάθος. Έχουμε πει ξανά ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει όταν ο Π.Ο.Υ. θα κηρύξει τη λήξη της. Αυτό δεν έχει γίνει, άρα η πανδημία συνεχίζεται. Ως Διεύθυνση Υγείας Καβάλας, μονίμως εφιστούμε την προσοχή των πολιτών και τους λέμε ότι ακόμη κι αν η μάσκα δεν επιβάλλεται και δεν υπάρχουν πρόστιμα, είναι καλό να την φοράνε εκεί που πρέπει. Να μην εφησυχάζουν και λένε ότι εξαφανίστηκε ο ιός, δεν γίνεται αυτό με τόσες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους καθημερινά και μάλιστα σε περίοδο καλοκαιρινή», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι παραλλαγές, ως έναν βαθμό ξεφεύγουν από τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, ενώ είναι και πιο μεταδοτικές
«Προφανώς η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πιο ελαφριά από τις προηγούμενες, όμως κι αυτή έχει παραλλαγές, οι οποίες ως έναν βαθμό ξεφεύγουν από τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, ενώ είναι και πιο μεταδοτικές. Αυτό που έχει φανεί από τις μελέτες είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν, ειδικά μετά την τρίτη δόση, κυρίως από τη βαριά νόσηση. Δεν προστατεύουν από τη μη μόλυνση. Όσον αφορά τη φυσική ανοσία, βλέπουμε ανθρώπους που έχουν κολλήσει ακόμη και τρεις ή και τέσσερις φορές, οπότε και αυτοί είναι εκτεθειμένοι. Ο ιός λοιπόν συνεχίζει να υφίσταται, να μεταδίδεται και σε μικρότερο βεβαίως ρυθμό να προκαλεί διασωληνώσεις και θανάτους γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή απ’ όλους ειδικά από τους ηλικιωμένους κι όσους έχουν χρόνια νοσήματα», τόνισε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
«Υφίσταται ένας μικρός κίνδυνος σε όποιον κολλήσει να υποστεί βαριά νόσηση. Μικρή η πιθανότητα, αλλά υπαρκτή. Δεν είναι συνάχι. Πρέπει να το καταλάβουμε…»
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμη ότι από τη στιγμή που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, ειδικά στους κλειστούς χώρους, είναι φυσιολογικό να έχουμε άνοδο των κρουσμάτων, την οποία βλέπουμε με τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της «Όμικρον», που είναι πολύ μεταδοτικές.
«Δεν είμαστε στην αρχή της πανδημίας όταν τα αρχικά στελέχη είχαν πιο βαριά νόσηση. Πλέον έχουμε φάρμακα στα χέρια μας, έχουμε ένα ικανό ποσοστό ανοσίας που λειτουργεί ως ένα βαθμό, αλλά δεν προστατεύει 100%. Άρα υφίσταται ένας μικρός κίνδυνος σε όποιον κολλήσει να υποστεί βαριά νόσηση. Μικρή η πιθανότητα, αλλά υπαρκτή. Δεν είναι συνάχι. Πρέπει να το καταλάβουμε, δεν είναι απλή γρίπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Παπαδόπουλος.
«Οι θάνατοι που έχουμε από τον κορωνοϊό σήμερα, που πιθανότατα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, δεν τους είχαμε ποτέ από αναπνευστικό ιό μέσα στο καλοκαίρι…»
Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, υπογράμμισε με έμφαση ότι «ποτέ δεν είχαμε καλοκαίρι θανάτους από γρίπη, πέρα από ελάχιστα περιστατικά. Οι θάνατοι που έχουμε από τον κορωνοϊό σήμερα, που πιθανότατα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, δεν τους είχαμε ποτέ από αναπνευστικό ιό μέσα στο καλοκαίρι. Άρα αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι να τον πάρει κανείς αψήφιστα. Γι’ αυτό λοιπόν σε έναν κλειστό χώρο με πολλά άτομα, καλό είναι να φοράμε την προστατευτική μάσκα. Μην μπερδεύει ο κόσμος την επιβολή ενός μέτρου, με την προστασία της υγείας του».
«Άνθρωποι ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να κάνουν την 4η δόση»
Σε ερώτηση για το αν πρέπει άνθρωποι ειδικά μεγάλης ηλικίας και με πολλά νοσήματα να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Άνθρωποι ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να κάνουν την 4η δόση. Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα έρθει η ώρα που θα κάνει την επόμενη δόση, η οποία αναμένω να είναι προσαρμοσμένη στα νέα στελέχη. Δεν μπορεί ακόμη να έχουμε τα εμβόλια του αρχικού στελέχους της Ουχάν. Θα πρέπει να αναθεωρηθούν αυτά και νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Έστω όμως και τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν μια κάποια προστασία, άρα κάποιος που κινδυνεύει κι έχει χρόνια προβλήματα υγείας, ναι, οφείλει να πάρει έστω κι αυτό το μικρό κέρδος από την 4η δόση».
Υψηλός πυρετός για ένα διήμερο περίπου και κακουχία τα συμπτώματα των υποπαραλλαγών 4 και 5 της «Όμικρον»
Αναφορικά με το ποια είναι τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων από τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της «Όμικρον», ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Κάνει έναν υψηλό πυρετό που διαρκεί περίπου δυο μέρες και μετά υποχωρεί, ενώ προκαλεί αρκετή κακουχία. Πρέπει να πούμε ότι η ανοσία του καθένα μας είναι διαφορετική, μεταβάλλεται, ρόλο παίζει και το άγχος, η διατροφή κλπ. Κάποιος με πεσμένη ανοσία δεν είναι σίγουρο ότι θα το περάσει ελαφρά. Η λύση για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό να κολλήσουμε, είναι η χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Μάσκα υψηλής προστασίας (FFP 2) που θα τη φοράμε σωστά. Αυτή θα μας προστατεύσει μέχρι 95%, ακόμη κι αν ο απέναντί μας έχει τον ιό και τον μεταδίδει με τα σταγονίδια».