Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες σε επιχειρήσεις στην Καβάλα

Έπειτα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του...

Απλή αλλά σημαντική πράξη η δωρεά μυελού των οστών

Ακολούθησε μας

Στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας (17/10) η διήμερη ενημέρωση για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών, που διοργάνωσε ο δήμος Καβάλας, με συνδιοργανωτές τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, το Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ., σε συνεργασία με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» – Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Την Κυριακή (16/10) προηγήθηκε εκδήλωση στη δημοτική βιβλιοθήκη με θέμα τη σημασία της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων, ενώ, λόγω βροχής το πρωί της Δευτέρας, δεν λειτούργησε το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Απλό και σημαντικό να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Στέλιος Γραφάκος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας και επιστημονικός διευθυντής στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών «Όραμα Ελπίδας», επισήμανε: «Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε στην Καβάλα και βεβαίως ξέρουμε ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν, γιατί είναι πολύ απλό, αλλά και σημαντικό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Είναι μια ακίνδυνη διαδικασία. Θα αναπτύξουμε συνεργασία ίσως με την αιμοδοσία του νοσοκομείου, αλλά και με συλλόγους αιμοδοτών της Καβάλας κι εκεί θα μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες και να γίνονται εθελοντές όσοι το επιθυμούν».

250 άτομα στην Ελλάδα κάθε χρόνο ψάχνουν απεγνωσμένα συμβατό δότη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γραφάκος, κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τουλάχιστον 250 άτομα, πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, μικροί και μεγάλοι, ενώ δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν δότη μέσα από την οικογένεια τους, ψάχνοντας απεγνωσμένα.

«Ευτυχώς τις περισσότερες φορές βρίσκουμε δότη από το εξωτερικό. Ο αγώνας που γίνεται είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών δοτών για να μεταμοσχεύονται Έλληνες ασθενείς με Έλληνες δότες. Ο εθελοντής «χάνει» δυο με τρεις ώρες από τη ζωή του, δίνοντας όμως ζωή για πάρα πολλά χρόνια σε κάποιον ασθενή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Στόχος του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» οι 150.000 εθελοντές δότες

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται εδώ και δυόμιση χρόνια κι έχουν ήδη εγγραφεί 34.000 εθελοντές δότες, σημαντικός αριθμός για την Ελλάδα, ενώ έχουν ήδη δώσει αρκετά μοσχεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι 150.000 δότες, ώστε σχεδόν όλοι οι Έλληνες να βρίσκουν μόσχευμα στην Ελλάδα και να μην ψάχνουν στο εξωτερικό.

Ακίνδυνη κι ανώδυνη η διαδικασία για το δότη μυελού των οστών

Από την πλευρά της η Καραφιλίδου Παναγιώτα, κοινωνική λειτουργός στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στις δηλώσεις της υπογράμμισε: «Η όλη διαδικασία είναι πραγματικά ακίνδυνη και ανώδυνη για τον εθελοντή, ζωτικής σημασίας για εμάς τους ασθενείς, μια διαδικασία παρόμοια με αιμοδοσία. Σε τρεις ώρες περίπου μπορεί ο εθελοντής να δώσει τα πολύτιμα κύτταρα, δίνοντας ζωή σε ασθενείς, όπως ήμουν κι εγώ. Δεν μπορούμε να θεραπευτούμε με άλλο τρόπο, παρά μόνο αν κάποιος εθελοντής μας δώσει αυτά τα κύτταρα. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένεια, περίπου ένας στους τρεις. Για την πλειονότητα των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση, πρέπει να βρεθεί δότης από το εθνικό ή από το παγκόσμιο αρχείο, ώστε στη συνέχεια να δώσουν την μάχη τους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα