Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Απαγορεύεται να κάνει ο φαρμακοποιός το self test στον πελάτη

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Από 75 self test προμηθεύεται από σήμερα κάθε φαρμακείο. Υπήρξε βέβαια πρόβλημα με την διανομή τους, αφού τα τεστ δεν ήρθαν σε μεμονωμένα κομμάτια, αλλά στο πακέτο των 25. Οι φαρμακοποιοί λοιπόν θα πρέπει να διαχωρίζουν ένα- ένα τα τεστ για να τα δίνουν στον κόσμο».

Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος των φαρμακοποιών Καβάλας κ. Σίσσυ Ρακιτζή σημειώνοντας πως είναι μια επιπλέον δουλειά στον φόρτο εργασίας που ήδη έχουν και είναι αυξημένος. Εκείνο που έχει σημασία τόνισε, είναι τα παιδιά κυρίως αλλά και όλοι οι πολίτες να κάνουν το self test.

Από το βράδυ της Τετάρτης άνοιξε η πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του, σε μια διαδικασία εύκολη. Εκείνο που απαγορεύεται δια νόμου είναι να κάνει ο φαρμακοποιός στον πελάτη του το τεστ, ο οποίος θα μπορεί να διαβάζει τις οδηγίες που υπάρχουν και να το κάνει ο ίδιος πανεύκολα.

«Στην πόλη μας έχουμε αρκετά κρούσματα και πρέπει να κάνουμε ελέγχους με τα τεστ τώρα και στο σπίτι μας δείχνοντας υπομονή και με την βοήθεια όλων ημών των υγειονομικών τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Πάντως είπε σε καμία περίπτωση δεν θα δείχνει ένας φαρμακοποιός στον πελάτη το πώς θα γίνεται το self test. Είναι μια πανεύκολη διαδικασία», τόνισε η κ. Ρακιτζή.

Αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Τα self tests είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό), γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.
Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες. Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

spot_img

Διαφημίσεις